Tahran'da Konuşan Şahin: "Asya Bir Medeniyet ve Kültür Merkezi" - Son Dakika
Yerel

Tahran'da Konuşan Şahin: "Asya Bir Medeniyet ve Kültür Merkezi"

Başkent Tahran’ın batısında bulunan Gazvin’de eş zamanlı olarak başlayan Asya Belediyeler Başkanları Formu (AMF) Yönetim Kurulu 5. toplantısında, Fatma Şahin katılımcılara "İslami-insani" niteliklilik dersi verdi.

30.08.2015 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başkent Tahran'ın batısında bulunan Gazvin'de eş zamanlı olarak başlayan Asya Belediyeler Başkanları Formu (AMF) Yönetim Kurulu 5. toplantısında, Fatma Şahin katılımcılara "İslami-insani" niteliklilik dersi verdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Tahran'da düzenlenen Asya Belediye Başkanları Formu 5. Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. Tahran Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılan toplantıda konuşma yapan Şahin, Asya'nın bir medeniyet ve bir kültür merkezi olduğunu, bu bölgenin ortak değerlerinin yaşatılması için belediyelere büyük görevler düştüğünü söyledi. Başkan Şahin konuşmasında, Veda Hutbesi'nin iyi okunması, iyi anlaşılması ve anlatılması,yaşanması ve yaşatılması gerektiğini hatırlatarak, "Bizim inancımız, milliyetçiliği değil ümmetçiliği, mezhepçiliği değil takvayı önceleyen bir kültür ve kimlik oluşturulması gerektiğini" söyledi ve "Çocuklarımıza barışı tahsis etmek durumundayız. İşte o yüzden Türkiye ve İran'ın, Tahran- İstanbul ve Gaziantep'in saflarını birleştirmesi lazım. Bir ve beraber olmak durumundayız. Saflarımızı birleştirmek durumundayız. Bizi biz yapan değerlere sımsıkı sarılmalıyız" şeklinde konuştu.

Gaziantep'in 2 milyon nüfusuyla 400 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Şahin, Gaziantep'in 400 bin Suriyeli ile aşını, ekmeğini, suyunu paylaştığını belirtti.

"ORTADOĞU'YA BARIŞ GELMEZSE DÜNYAYA DA BARIŞ GELMEZ"

Suriyeli kadınların kendisine "ne olur bir şeyler yapın da bir an evvel evimize yurdumuza dönelim" dediklerini aktararan Şahin, "O yüzden onların bir temsilcisi olarak, bir anne, bir kadın olarak, belediyeler arası işbirliğinin Suriye'de barışa da huzura da katkı sağlayacağına bütün kalbimle inanıyorum. Birlik rahmettir, berekettir. Allah'ın izniyle bu çalışma bizim için daha adaletli bir dünyanın tesisinde çok önemlidir. Hz. Mevlana'nın söylediği gibi güzelliklerin oluşturduğu dostluk çok yüksektir. Herkes kendi sorumluğu içerisinde bizim çocuklarımızı bizden daha iyi yaşadığı bir alt yapı tesis etmek, mücadele etmek durumundayız. O yüzden Tahran'da olduğum için, İranlı kardeşlerimle olmaktan mutluyum. Sizlerle olan kardeşliğimizin dünya barışı adına çok önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü Ortadoğu'ya barış gelmezse, dünyaya barış gelmeyecektir" dedi.

Gaziantep Belediye Başkanı olarak, yol yapmak, trafik sorunu çözmek, kültürel mirasımıza sahip çıkmak kadar, gönül yapmak, gönül köprülerini birleştirmek için buradayız" diyen Şahin, "Hepimizi selamların en güzeli olan Allah'ın selamı ile selamlıyor. Hepinizi ülkeme ve şehrime bekliyorum. Sabırsızlıkla bekliyorum" şeklinde konuştu.

Başkan Fatma Şahin'in konuşması salondaki katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

"ORTAK ÇÖZÜM KONUSUNDA PROJELER YAPILMALI"

Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf da 7 yıl önce Asya Belediyeler Birliği'nin inşası için yapılan çalışmaların bugün önemli bir gelişme süreci gösterdiğini ve belediyeler olarak ortak sorunlar, ortak çözüm yolları konusunda projeler yapılmasını istedi. Belediyelerin ortak tecrübelerinin paylaşılmasının çok önemli olduğuna işaret eden Galibaf, Batı Asya, Ortadoğu, K. Afrika'da yaşanan bir dizi korku, endişe nefret ve öfkenin bulunduğunu, görünüşte bunların da inanç temeline dayandırıldığını oysa bu üzüntü verici durumun İslamla hiçbir irtibatının olmamasına rağmen İslam adına da yapıldığını, bunların tamamen ortak düşmanların hırs ve komploları olduğunu ifade etti.

Yaşam alanlarının iyileştirilmesi, toplumun en mağdur kesimleri olan kadın ve çocuklar başta olmak üzere insanların kaygılarının giderilmesi gerektiğini belirten Galibaf, yerel yönetimlerin çalışmalarının merkezine, insan odaklı çalışmaları koyması gerektiğini ve zor şartlarda insani yaşam koşularının iyileştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

GAZİANTEP İLE GAZVİN ARASINDA KARDEŞLİK İMZALARI ATILACAK

Tahran'dan sonra başkent Tahran'ın 120 km batısında bulunan Gazvin'de de gerçekleşecek program çerçevesinde Gaziantep ile Gazvin arasında kardeş şehir protokolü de imzalanacak.

Asya Belediye Başkanları Formu 5. Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ve Başkan Şahin bir araya geldi. Galibaf, Gaziantep şehrinin ekonomi yönüyle çok önemli bir şehir olduğunu kaydetti. Gaziantep ile Tahran arasında önemli ticari ve ekonomi işbirliği çalışmalarının bir an önce başlatılması için karşılıklı fikir alışverişinde bulunan iki başkan kardeş şehirler konusunda da ortak proje yürütmesi fikrine vardılar. Başkan Muhammed Bakır Galibaf en kısa zamanda Tahranlı iş adamı heyetinin Gaziantep'e yönelmesinde ön ayak olacağını da belirtti.

Öte yandan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık da Gaziantep heyetinde yer alarak ikili görüşmelerde Gaziantep ticaretinin etkisini ve pazar payını katılımcılara anlatma imkanı buldu.

Birçok Asya ülkesi belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantı, aile fotoğrafı heyetler arası teknik konuların ele alınması ile son buldu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tahran'da Konuşan Şahin: 'Asya Bir Medeniyet ve Kültür Merkezi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement