Tanal'dan Atama Kararları İçin İptal Talebi - Son Dakika
Güncel

Tanal'dan Atama Kararları İçin İptal Talebi

Tanal\'dan Atama Kararları İçin İptal Talebi

CHP İstanbul Milletvekili Tanal, 15 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın başbakan sıfatı ile imzaladığı 2 atama işleminin iptali için mahkemeye başvurdu.

19.08.2014 16:16  Güncelleme: 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığının, Yüksek Seçim Kurulunun 15 Ağustos 2014 tarihli kararı ile kesinleştiğini, milletvekilliği ve başbakanlık görevlerinin bu tarih itibari ile sona erdiği gerekçesiyle, Erdoğan'ın Başbakan sıfatı ile imzaladığı 2 atama işleminin iptali için Danıştay Başkanlığına sunulmak üzere İstanbul İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Tanal, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 8'inci maddesinin yürütme organıyla ilgili yetkileri belirlediğini, Anayasa'nın 6'ncı maddesinde "Yetkisini Anayasa'dan almayan bir yetki kullanılamaz", 101. maddesinin son fıkrasında "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer", 109. maddesinde "Milletvekili olmayan birisinin başbakan olarak atanması mümkün değildir" denildiğini aktardı.

Turgut Özal'ın 1989'da cumhurbaşkanı seçildiğinde, dönemin başbakanlığı tarafından Danıştay'dan alınan istişari görüşte, "Bir başbakan, cumhurbaşkanı seçildiği tarihten itibaren Anayasa'nın 101. maddesi uyarınca partisiyle ilişiği kesilir ve başbakanlığı sona erer, milletvekilliğinin düşer" ifadesinin yer aldığına değinen Tanal, şöyle devam etti:

"Günümüze uyarladığımız zaman, YSK 10 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunu 15 Ağustos 2014 tarihinde Meclis'e, Cumhurbaşkanlığına bildirir, halka duyurur, kendi sitesinde yayımlar. Bunu yayımladığı zaman ne olur? 15 Ağustos 2014 tarihinden itibaren cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliği, başbakanlığı düşmüştür. 15 Ağustos 2014 tarihinden itibaren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olarak Anayasa'nın 86 ve devamı maddeleri uyarınca cumhurbaşkanı özlük haklarından yararlanır. 15 Ağustos 2014 tarihinden sonra Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan sıfatıyla üçlü kararname imzalayamaz, atama yapamaz, tüzük, yönetmelik imzalayamaz. Aksi takdirde bu tam hukuksuzdur, tam yetkisizdir, Anayasa'yı ihlal suçunu işlemiş olur. Resmi Gazete'de sonuçların bildirilmesi sadece bir bildirici işlemdir, kurucu işlem değil. Kurucu işlem milli iradenin tecellisiyle olur. YSK, 15 Ağustos 2014 tarihinde ilan ettikten sonra bu, seçimin sonucudur."

Tanal, Erdoğan'ın bu görevi sona erdikten sonra başbakan sıfatıyla imzaladığı Milli Savunma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yapılan iki atama işleminin iptali için dava açtığını belirterek, "Halen Ankara'da yargıçlar var' diyoruz, yargıçlara güveniyoruz. Atama işlemlerinin iptal edileceğini umuyor, hukuk devletine yakışır bir vaziyette bir karar bekliyoruz" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tanal'dan Atama Kararları İçin İptal Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement