"Daha Fazla Yatırımı İnşallah Irak'ta Türk Yatırımcılar Yaparlar" - Son Dakika
Güncel

"Daha Fazla Yatırımı İnşallah Irak'ta Türk Yatırımcılar Yaparlar"

"Daha Fazla Yatırımı İnşallah Irak\'ta Türk Yatırımcılar Yaparlar"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Türkmenistan'dan daha fazla yatırımı inşallah Irak'ta Türk yatırımcılar yaparlar." dedi.

11.12.2014 18:54  Güncelleme: 21:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber-Kamera: İdris TİFTİKÇİ/ İstanbul DHA

Bismayah Santrali Projesi'nin imza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Irak ile işbirliğinin ve Irak'a yönelik yatırımların artacağını söyleyerek, " Türkmenistan'dan daha fazla yatırımı inşallah Irak'ta Türk yatırımcılar yaparlar. Çünkü, hem Irak'ta hem de Türkmenistan'da yatırım yapabilecek kadar kabiliyet, kapasite, finansman açısından çok ciddi firmalar var. Çünkü biz Irak ile hem komşuyuz hem kardeşiz hem de tarihi birlikteliğimiz var" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Bismayah Santrali Projesi'nin imza törenine katıldı. Törende, Irak Elektrik Bakanı Kasım Al-Fehdavi, Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, Mass Group Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmad İsmail Saleh de hazır bulundu.

Mass Grup Holding ve Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş ortaklığında kurulacak olan santral hakkında konuşan Taner Yıldız, Irak'ta yatırımların artacağınız söyledi. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben Sayın Bakanımıza şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Türkmenistan'dan daha fazla yatırımı inşallah Irak'ta Türk yatırımcılar yaparlar. Çünkü, hem Irak'ta hem de Türkmenistan'da yatırım yapabilecek kadar kabiliyet, kapasite, finansman açısından çok ciddi firmalar var. Çünkü biz Irak ile hem komşuyuz hem kardeşiz hem de tarihi birlikteliğimiz var. Birbirimize tarihten gelen borcumuz var. Zaman zaman devletlerin, ülkelerin, siyasi iradelerin bir kısım dalgalanmaları olur. Hangi gerekçe ile olursa olsun bunların sürdürülebilir hale gelmesine gayret mutlaka etmemiz lazım. istikrara yönünde, uzlaşarak, beraber sinerji oluşturarak yeni işler yapmak için."

'IRAK'TA SİYASİ İSTİKRARI TEHDİT EDEN UNSURLAR BİZİ RAHATSIZ EDER'

Bakan Yıldız, dünyada bir çok projenin tartışıldığını ancak, 37 yılıdır Kerkük- Yumurtalık Boru Hattı'nın işletmesine Irak ile beraber devam edildiğini hatırlatarak, "Bu borudan geçen her varil petrol Irak'ın normalleşmesine konan katkıdır. Irak olan bir kısım siyasi istikrarı tehdit eden unsurlar, bizleri çok rahatsız etmiştir. Gerek IŞİD'in terör kısmı ile alakalı gerekse çok uzun yıllar yaşadığı sıkıntılar. O yüzden Irak'ın istikrarsızlığı da bizi ilgilendirir, istikrarı da bizi ilgilendirir. Bu yüzden biz, ekibimizle, çalışma arkadaşlarımızla beraber hem Kuzey Irak'ın hem de Irak'ın petrolünün, kendi anayasalarında bahsettiği hukuk çerçevesinde aktarılabileceğini ve dünya pazarlarına sunulabileceğinin sistematiğini koymuştuk. Bunu yalnızca bu niyetle yaptık. 18 Kasım'dan bu yana 2.6 milyon varil Somo petrolünden şu anda TÜPRAŞ'a petrol aktarılmış durumda. Uzlaşı içerisinde Bağdat ile Erbil'in imza altına aldıkları evrak çerçevesinde Erbil'in de petrolü aktarılmış oluyor. Sonuçta hepsi aynı havuz. Sonuç, Türkiye'nin petrolü değil bunlar, Irak'ın petrolü. O yüzden her geçen varil Irak'ın normalleşmesine konuşacak katkı anlamına geliyor" diye konuştu.

'ATILACAK İMZA ÖNEMLİ BİR MESAJDIR'

Anlaşmaya imza atan her iki şirketi de tebrik eden Yıldız, "Türkiye Irak'ta 17 tane sahada projelerini yürütüyor. Irak'taki 40 milyar dolarlık geliştirme projelerinin neredeyse 7.5 milyar dolarlık kısmını TPAO aldı. Bugün atılacak imza da aslında Irak'ta devam edecek olan Türk şirketlerinin yatırımları için de önemli bir mesaj olmuş olacak" dedi.

Büyük resme bakalım. Suriye ve Irak'ta 1250 kilometre sınırımız var. Buradaki istikrarsızlıklardan kimler seviniyorlar, kimler üzülüyorlar bir bakalım. Biz üzülüyoruz. Buradaki her hangi bir istikrarsızlık bizi üzer ve yaralar. Kimlerin sevindiğini de çok iyi dikkat etmek lazım. Asıl büyük resim bu. Bu başlığın altına bütün o kısa başlıkları koyduktan sonra bizim yapmayacağımız bir şey yok. İnşallah bu ay içerisinde yüksek düzeyde istişare toplantılarımızı Sayın Başbakanlarımızla Ankara'da iyi bir misafirperverlikle berabere, Iraklı kardeşlerimizle beraber yapacağız. Bunu son derece önemsiyoruz"

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Daha Fazla Yatırımı İnşallah Irak'ta Türk Yatırımcılar Yaparlar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement