Tanesi 51 Lira Olan Sülüğün Üretimini Tüm Yıla Yaydılar - Son Dakika
Ekonomi

Tanesi 51 Lira Olan Sülüğün Üretimini Tüm Yıla Yaydılar

Isparta Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde kurulan Tıbbi Sülük Araştırma Ünitesi'nde yapılan çalışmayla sülüklerin temmuz ve eylül olan doğal üreme dönemi tüm yıla yayıldı.

08.06.2016 12:46  Güncelleme: 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde kurulan Tıbbi Sülük Araştırma Ünitesi'nde yapılan çalışmayla sülüklerin temmuz ve eylül olan doğal üreme dönemi tüm yıla yayıldı.



Müdürlükte görevli Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mustafa Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada dünyada 680 sülük türünün tanımlandığını ancak bunların sadece 10'unun tıbbi sülük olarak nitelendirildiğini söyledi. Ceylan, bu sülüklerin ilaçların yapımında ve sağlık sektöründe kullanıldığını belirtti.

STANDART OLUŞTURULACAK

Türkiye'nin tıbbi sülük türü açısından zengin olduğunu anlatan Ceylan, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde sülüklerin laboratuvar ortamında üretimini yaygınlaştırarak standart oluşturmayı amaçladıklarını kaydetti.



Sülüklerin doğada 2,5-3 aylık bir üreme dönemi bulunduğuna işaret eden Ceylan, "Bunu yılın tamamına yaymak ve doğal stokları güçlendirmek amacıyla geçen yılın eylül ayında kurum bünyesinde Tıbbi Sülük Araştırma Ünitesi'ni kurduk. Bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Ceylan, şöyle konuştu:



"Normalde doğada sülükler temmuz ve eylül ayında ürerler 2,5 - 3 aylık bir sınırlandırmış üretim periyodudur bu. Bu tesisle üreme sürecini kış döneminde başlatmayı başardık, bu şekilde doğadaki 2,5 aylık dönemi 12 aya yaydık ve bu tesis 12 ay boyunca yavru alabilir pozisyonda üretim yapıyor."



"TANESİ 18 DOLARDAN ALICI BULUYOR"

Tıbbi sülüklerin kimya, biyoloji, veteriner hekimlik, tıp, eczacılık alanlarında kullanıldığını anlatan Ceylan, şunları kaydetti:



"Örneğin ABD'de sülük plastik cerrahide kullanılıyor. Kullanım alanının yoğunluğundan dolayı maddi değeri yüksek. Kilogramı Avrupa ve Amerika'ya bin dolardan ihraç edilebiliyor.

Zaman zaman Amerika'da sülüğün tanesinin 18 dolardan alıcı bulduğunu biliyoruz. Bizim yapmak istediğimiz de müteşebbislere sülük üretiminde yol göstericilik yaparak, ülkenin maddi gelirine katkı sağlamaktır."



Ceylan, bundan sonraki aşamada dünyanın değişik coğrafyalarında bulunan tıbbi sülük türlerini de araştırma ünitesine dahil edeceklerini bildirdi.





Tanesi 51 Lira Olan Sülüğün Üretimini Tüm Yıla Yaydılar
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tanesi 51 Lira Olan Sülüğün Üretimini Tüm Yıla Yaydılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement