Tansiyon ve Kalp Hastaları Bu Eyleme Katılmasın - Son Dakika
Güncel

Tansiyon ve Kalp Hastaları Bu Eyleme Katılmasın

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen uyardı.

22.08.2014 14:06  Güncelleme: 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de Corey Griffin adlı gencin ALS (Amiyotropik Yanal Skleroz) hastalığına karşı başlattığı Bill Gates, Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, George W. Bush gibi isimlerin katılımıyla da dünyada hızlı bir şekilde yayılan Türkiye'de ise Hülya Avşar, Arda Turan, Demet Akalın, Şahan Gökbakar gibi pek çok ünlü ismin destek verdiği İce Bucket Challenge yani "Bir Kova Buzlu Su" eylemi ani kalp durmasına neden olabilir.

Özellikle kalp, tansiyon, böbrek yetmezliği, epilepsi gibi kronik hastaların ve gebeler için bu kampanyadaki buzlu su eyleminin ölüme kadar giden ciddi sorunlara neden olabileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen "ALS hastalığına karşı başlatılan kampanyanın amacı çok anlamlı ve etkili.Ancak, bir kova buzlu suyun başından aşağıya dökülmesi hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı bireylerde bile ani kalp durmasına neden olarak inhibisyon ölümlerine yol açabilir. Kalp, tansiyon gibi kronik hastalığı olan kişiler ise bu eylemden kesinlikle uzak durmalı" uyarısında bulundu.

Uzman Dr. Engin Türkmen bir kova buzlu su eyleminin yaratacağı tehlikeye şöyle dikkat çekiyor:

· Önceki gün deniz kazasında hayatını kaybeden 27 yaşındaki Corey Griffin'in ALS hastalığına dikkat çekmek için başlattığı "Ice Bucket Challenge" (Bir kova buz) kampanyası dünyada ve Türkiye'de giderek yayılıyor. Bu kampanyaya destek vermek için kişiler bir kova buzlu suyu başından aşağı döküyor. ALS hastalığına dikkat çekmek için çok anlamlı bir kampanya ancak büyük tehlike yaratabilir. Çünkü baştan aşağı dökülen bir kova buzlu su ani solunum veya dolaşım durması sonucu meydana gelen inhibisyon ölümüne neden olabilir. Üstelik ciddi bir risk oluşturuyor. Tıpkı şoklama gibi buzlu su kalpte elektroşok etkisi yaratarak ani kalp durmasına neden olabilir.

KALP OLMASI GEREKENDEN HIZLI ÇARPIYOR VE DURUYOR

· Beynimizde merkezi sinir sistemi ve otonom sinir sistemi diye iki sistem var. Merkezi sinir sistemi istemli hareketlerin sistemi, biz emir veririz, otonom sinir sistemi sitemi ise istemsiz çalışır, kalbi otonom sinir sistemi yönetir, yani kalbe emir veremezsiniz otomatik olarak çalışır. Bu otonom sistemi de ikiye ayrılıyor. Sempatik ve parasempatik sistem olarak ikiye ayrılır. İnhibisyon ölümü sempatik sistemi uyararak meydana gelebileceği meydana gelebileceği gibi parasempatik sistemi uyararak da meydana gelebilir. Sempatik sistem heyecan sistemi kalbi çarptıran sistem. Bir kova buzu başınızdan aşağı döktüğünüzde sempatik sistem uyarılıp kalbe uyarı gidiyor, kalp bir anda kuş kanadı gibi çok hızlı bir şekilde çarpmaya başlıyor ve sonra bir anda duruyor.

TANSİYON, KALP HASTALARI DENEMESİN

· Bu eylem sağlıklı bireyleri bile tehdit ediyor. Sadece soğuk bir demiri elleyip ölen insanlar gördük, buzlu su çok tehlikeli. Bu eylem tıp açısından çok risklidir, hekim olarak kesinlikle önermiyoruz.

· Sağlıklı bireyler için bile çok riskli olan bir kova buz eylemini tansiyon, kalp ritim bozukluğu, epilepsi, beyin ameliyatı olan ve böbrek yetmezliği olan kişiler için ise çok daha fazla risk taşıyor. Biz bu tür hastalığı olan kişilere soğuk suyla duş bile almamalarını öneriyoruz. Kalpte ritim bozukluğu, ani körlük, tansiyon krizi, felce neden olabilir, en önemlisi kalp durabilir.

DÜNYADA GİDEREK YAYILIYOR

· Önceki gün deniz kazasında hayatını kaybeden 27 yaşındaki Corey Griffin'in ALS hastalığına karlı başlattığı kampanya. Kampanya dahilinde ALS hastalığına tepki olması için başınızdan aşağıya buz gibi su döküyorsunuz. Suyu döktükten sonra 3 arkadaşınıza bu kampanyaya katılması için davetiye veriyorsunuz. Eğer arkadaşınız bu kampanyaya 24 saat içinde katılıp başından aşağı su dökerse 100 Dolar ödemesi gerekmiyor. Ama eğer 24 saat boyunca başında aşağıya soğuk su dökmezse ALS hastaları için 100 dolar bağış yapması gerekiyor.

· Instagram, Facebook, Youtube ve Twitter gibi büyük platformlarda kampanyaya katılan kişi sayısı oldukça fazla. Sosyal ağlarda #IceBucketChallenge etiketiyle katılım sağlanırken bu etiket Türkiye'de TT listesinin başında yer alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tansiyon ve Kalp Hastaları Bu Eyleme Katılmasın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı: Sporcularımız Paris'te gümüş veya altın madalya kazanabilir
    12:54 Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı: Sporcularımız Paris'te gümüş veya altın madalya kazanabilir

    Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, sporcularının 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda alınan bronz madalyayı Paris'te gümüş veya altına çevirmeyi başarabilecek düzeyde olduğunu söyledi. Çelen, sporcuların başarılarıyla Türkiye'yi cimnastikte tanıttıklarını ve hedeflerinin her zaman çıtayı yükseltmek olduğunu belirtti.

  • Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Şehit Yakınları ve Gazilerle İftar Programında Buluştu
    12:52 Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Şehit Yakınları ve Gazilerle İftar Programında Buluştu

    Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ve eşi Zeliha Su, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen iftar programında, şehit yakınları ve gazilerle bir araya geldi. Vali Su, programda yaptığı konuşmada, milletin hiçbir zaman esaret altında kalmadığını vurgulayarak, şehitlerin ve gazilerin her zaman hatırlanacağını ve destekleneceğini belirtti.

  • Dilovası'nda çıkan silahlı kavgada 1 kişi ağır yaralandı
    12:51 Dilovası'nda çıkan silahlı kavgada 1 kişi ağır yaralandı

    Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde çıkan silahlı kavgada, aralarında husumet bulunan Emre T. ve Ümit Y. arasında çıkan tartışma sonucunda Emre T. silahla boynundan yaralandı. Olayın ardından kaçan Ümit Y'nin yakalanması için polis ekipleri çalışma başlattı. Sağlık durumu ciddiyetini koruyan Emre T. Gebze Fatih Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Ödemiş'te Hayırseverler Tarafından Kahvehanede Sahur Veriliyor
    12:50 Ödemiş'te Hayırseverler Tarafından Kahvehanede Sahur Veriliyor

    İzmir'in Ödemiş ilçesinde, hayırseverler tarafından ramazan ayı boyunca kahvehanede sahur veriliyor. Ordu Caddesindeki kahvehanede, 8 yıldır yaşatılan sahur geleneği için her gece bir hayırsever bağış yapıyor. Sahur sırasında tasavvuf müziği dinletisi sunuluyor, ilahililer söyleniyor. Kahvehaneyi işleten Mehmet Çetin, AA muhabirine 8 yıldır her gece bir hayırseverin sahur ikramlarını karşıladığını söyledi. Ramazanın birlik ve beraberlik ruhunu yaşamak istediklerini ifade eden Çetin, 'Eski yıllarda olduğu gibi ilahili tasavvuf müzikleri eşliğinde vatandaşlarımız sahur yapıyor.' dedi. Çetin, sahura 70-80 kişilik katılım olduğunu kaydederek, sahur programının sadece ihtiyaç sahiplerine yönelik olmadığını, beraber sahur yapmak isteyen herkesin katılabildiğini anlattı.

  • Ferman Akgül, Redd Grubu üyelerine karşı açtığı tazminat davasını kaybetti
    12:50 Ferman Akgül, Redd Grubu üyelerine karşı açtığı tazminat davasını kaybetti

    Manga grubunun solisti Ferman Akgül, kendisini siyasi bir oluşumun içindeymiş gibi göstererek lince maruz bıraktıkları iddiasıyla Redd Grubu'nun üyeleri Doğan Duru ve Güneş Duru ile sanatçı Aylin Aslım'a açtığı manevi tazminat davasını kaybetti. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi, davanın reddine karar verdi.

  • BM Genel Sekreteri, Gazze'deki insani yardımların erişimini güvence altına alınması çağrısında bulundu
    12:50 BM Genel Sekreteri, Gazze'deki insani yardımların erişimini güvence altına alınması çağrısında bulundu

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de insani yardım malzemelerine tam ve sınırsız erişimin sağlanması için İsrailli yetkililere çağrıda bulundu.


Advertisement