Tarhana Osman" Karşıyaka'da Ölümsüzleşti - Son Dakika
Yerel

Tarhana Osman" Karşıyaka'da Ölümsüzleşti

Tarhana Osman" Karşıyaka\'da Ölümsüzleşti

Yaşamını Türk tarımını korumak ve geliştirmek için mücadeleyle sürdüren “Tarhana Osman” lakaplı Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk, memleketi Karşıyaka’da ölümsüzleşti.

15.10.2016 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaşamını Türk tarımını korumak ve geliştirmek için mücadeleyle sürdüren "Tarhana Osman" lakaplı Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk, memleketi Karşıyaka'da ölümsüzleşti. Ünlü bilim adamı anısına yaptırılan büst, törenle açıldı.

Türkiye'nin beslenme alanındaki ilk bilim insanı olan ve yarım asır önce gıda terörüne karşı savaş açan Karşıyakalı Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk, doğup büyüdüğü Karşıyaka'da, anısına hazırlanan büst ile ölümsüzleşti. İthal ürünlere karşı, zeytinyağı ve tarhana gibi sağlıklı gıdaları savunan, bu nedenle halk tarafından "Tarhana Osman" adıyla tanınan Koçtürk'ün büstü Heykeltraş Ahmet Uzun'a yaptırıldı ve Yalı Mahallesinde, 25 kooperatiften alınan ürünlerin halkla buluşturulduğu Kent Koop Gıda Market'in bahçesinde açıldı. Büstün etrafına konulan panolara, Koçtürk'ün gıda emperyalizmi ve Türk Tarımı ile ilgili sözleri asıldı.

Tören öncesinde tüm katılımcılara, Karşıyaka Kadın Kooperatifi tarafından hazırlanan tarhana çorbası ikram edildi. Bu anlamlı etkinliğe; CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, Koçtürk'ün yurtdışında yaşayan oğlu Cafer Koçtürk ve yeğeni Prof. Dr. Semra Koçtürk ile aile bireyleri, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Veteriner Hekimler Odası İzmir Şube Başkanı Gökhan Özdemir, Milletvekili Atilla Sertel, Kemal Anadol, Gazeteci Ali Ekber Yıldırım, kooperatif, dernek ve oda başkanları ile yüzlerce Karşıyakalı katıldı.

"Bir nesile Amerikan süt tozu içirildi. Bir nesile margarin yedirildi" diyen CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, "Emperyalizm her yönüyle gıdamızı etkiliyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmemizi istemiyorlar. Türk insanı bunları hak etmiyor. Dünyanın en güzel topraklarında yaşıyoruz ve bu topraklarda yaşamanın ilacı her daim güçlü olmaktır" dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise "Topraklarımızı işgal etmeyi başaramayan emperyalizm, dilimizi, ruhumuzu, doğallığımızı, ağız tadımızı, alışkanlıklarımızı, kültürümüzü işgal etti. Bir yandan hayvancılığımızı boğazlarken, bir yandan yapay süt tozlarını okullarımızda çocuklarımıza çuval çuval yedirdiler. Bu kadar doğal ve bereketli topraklara sahipken, yediğimiz içtiğimiz kimyasallardan, hormonlardan geçilmiyor ve biz bu ürünlere mahkum edilip, 'organik ürün' peşinde koşup, avuç dolusu para harcıyoruz. Bu gidişe dur demek için Tarhana Osman gibi aydınların izinden gitmeliyiz. Bu büst yolumuzu aydınlatacak" diye konuştu.

Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk'ün İspanya'da yaşayan oğlu Cafer Koçtürk de konuşması sırasında göz yaşlarını tutamadı. Koçtürk, "Babamı bu şekilde anarak hepimizi onurlandırdınız" dedi. Panelde konuşan Yeğeni Prof. Dr. Ayşe Semra Koçtürk ise Tarhana Osman'ın hayatını, çalışmalarını, mücadelesini ve eserlerini salonu dolduranlarla paylaştı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarhana Osman' Karşıyaka'da Ölümsüzleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement