Tarih, Hünkâr Köşkü Müzesi'nde Yeniden Canlandı. - Son Dakika
Güncel

Tarih, Hünkâr Köşkü Müzesi'nde Yeniden Canlandı.

Hünkar Köşkü, birbirinden güzel sergilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Tarih, Hünkâr Köşkü Müzesi'nde yeniden canlandı.

19.05.2015 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Hünkâr Köşkü Müzesi, tarihte bu köşkte konaklayan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Osmanlı padişahlarından Abdülmecit, Abdülaziz ve V. Mehmet Reşat'a ait gerçekçi silikon heykelleri konuklarıyla buluşturuyor. Özel heykeller, '18 Mayıs Müzeler Günü'nden itibaren daimi olarak ziyarete sunuluyor. Baş ve elleri silikondan imal edilen ve birebir boyutlarda yapılan gerçekçi heykellerin, saç, sakal, kaş ve kirpiklerinde de gerçek malzemeler kullanıldı. Ayrıca heykellerin hepsine gerçek göz etkisi veren protez gözler takıldı. Atatürk'e ve padişahlara, yaşadıkları dönemi yansıtan fotoğraflardan yararlanılarak özel olarak hazırlanan kostüm ve aksesuarlar giydirildi. Bursa'nın nadir sivil mimari örneklerinden Hünkâr Köşkü Müzesi'nde, ziyaretçileri artık gerçek sahipleri karşılayacak. Pazartesi hariç, haftanın diğer günleri sabah 09.00'da ziyarete açılan müze, akşam 18.00'e kadar konuklarını karşılayacak.

Padişahlar ve Hünkâr Köşkü

29 Haziran -2 Temmuz 1844 tarihleri…
Padişah Abdülmecit Bursa'ya gelerek adına yaptırılan köşkü onurlandırıyor.
Sultan Abdülmecit, Salih Paşa'nın Valiliği sırasında, 1844 (H.1260) yılında Bursa'ya gelmiştir. 31. Osmanlı Padişahı, Tanzimat Fermanı'nın uygulanışını yerinde görmek amacıyla İzmit, Mudanya, Bursa, Gelibolu, Çanakkale, Limni, Midilli ve Sakız'ı kapsayan bir yurt gezisine çıkmıştır. 19 gün gibi kısa bir sürede, ahşap sıvama yöntemiyle yaptırılan ve o dönemde "Kasr-ı Hümayun" (Hünkâr Köşkü) adıyla bilinen köşkte, 29 Haziran-2 Temmuz 1844 tarihleri arasında kalan Padişah Abdülmecit, aynı zamanda günümüzdeki Fevzi Çakmak caddesi boyunca, düz bir çizgi halinde devam eden Mecidiye Caddesi'nin açılışını da bu gezisi esnasında yaptığı bilinmektedir.

18 Nisan 1862 Cuma Günü Padişah Abdülaziz Bursa'da…

32. Osmanlı Padişahı Abdülaziz, beraberinde sonradan her biri Osmanlı tahtına çıkacak olan Şehzadeler, Murat (Murat V), Abdülhamit (Abdülhamit II.) ve Mehmet Reşat (Mehmet V) olduğu halde, 1855 depreminin yol açtığı ve hazinenin yetersizliği dolayısıyla gerekli devlet desteği sağlanamadığı için onarımları yapılamayan ata armağanı cami, medrese, türbe gibi yapıların durumunu yerinde görmek ve halkla görüşmeler yapmak üzere gelmiştir. Atıcılar semtinde kurulan Otağ-ı Hümayun'da ağırlanan Padişah, bu günün gecesini Hünkâr Köşkü'nde geçirmiştir. Köşkün güneyindeki düzlükte kendisini selamlamak üzere toplanan Bursalıları 'Temenna'ya (Selamlamaya) çıkmış ve bu isim zamanla 'Temenyeri' olarak mevkiye adını vermiştir.

19 Ağustos 1909(H.1325) Çarşamba Günü V. Mehmet Reşad Bursa'ya geliyor.

Mudanya üzerinden Bursa'ya gelen 35. Osmanlı Padişahı V. Mehmed Reşad, dört atlı bir araba ile Balık pazarı, Ulu cami yolu üzerinden Hünkâr Köşkü'ne gelmiştir. Padişah ile beraber yanında, Yusuf İzzeddin Efendi ve kendi üç şehzadesinin olduğu ifade edilmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk ve Hünkar Köşkü

Atatürk'ün Köşke Gelişleri, 1922, 1925, 1931 ve 1935 yıllarına rastlar. Ulu Önder Atatürk Bursa'ya çeşitli tarihlerde gelmiştir. Bursa, Atatürk'ün Ankara, İstanbul, İzmir ve Sivas'tan sonra en çok kaldığı şehirler arasında yer almaktadır. Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Bursa'yı ilk ziyareti (16 Ekim 1922) büyük zaferin hemen sonrasına rastlar. Yanında Kazım Karabekir, Refet Bele ve Kazım Özalp paşalar vardır. Burada İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak ile buluşarak Lozan Barış görüşmelerine gidecek delegeleri konuşurlar. Hünkâr Köşkü, onları tam 12 gün süreyle misafir etmiştir.
Atatürk daha sonra 1925 yılındaki 4. Bursa ziyaretinde, beraberindekilerle birlikte bir süre bu köşkte ikamet etmiştir. 28 Eylül 1925 tarihinde şapka devriminin gerçekleştirildiği dönemlere denk gelen gezisinde, Hünkâr Köşkü'nün bahçesinde toplanan Bursalılar şapkalarını giyerek Ata'nın konuşmasını dinlemeye gelmişlerdir. Ayrıca bu gezi esnasında, köşkün hemen yakınlarında oturan Sabiha Gökçen ile tanışan Atatürk, henüz 12 yaşında olan Gökçen'in anne ve babasının vefat ettiğini öğrendikten sonra kendisini manevi kızı olarak yanına almıştır. 5 Ocak 1931 yılındaki Bursa ziyaretinde ise Hünkâr Köşkü'nde kent ileri gelenleri ile bir yemek yemiştir. Ulu Önder Atatürk'ün, 15. Bursa gezisi olan 16 Temmuz 1935 tarihinde saat 16.00'da köşke geldiği, buradan 17.15'de Uludağ'a gittiği, akşam yeniden köşke döndüğü bilinmektedir. Hünkâr Köşkü, zaman içinde 'Kasr-ı Hümayun', 'Kasr-ı Milli', 'Cumhuriyet Köşkü' ve 'Atatürk Köşkü' adlarıyla da anılmıştır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tarih, Hünkâr Köşkü Müzesi'nde Yeniden Canlandı. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement