Tarihçi Aykan: "Ermenilerin Bağlar Katliamı Kazıyla Belgelensin" - Son Dakika
Güncel

Tarihçi Aykan: "Ermenilerin Bağlar Katliamı Kazıyla Belgelensin"

Tarihçi Aykan: "Ermenilerin Bağlar Katliamı Kazıyla Belgelensin"

Tarihçi ve Araştırmacı-Yazar Güven Aykan, Ermenilerin tek seferde en büyük toplu katliamı olarak tarihe geçecek olan ‘Bağlar Katliamı’nın gözardı edildiğini belirterek, “Arkeologlarımızın Muş’un Bağlar köyünde kazı çalışması yapmasını istiyoruz” dedi.

21.04.2015 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihçi ve Araştırmacı-Yazar Güven Aykan, Ermenilerin tek seferde en büyük toplu katliamı olarak tarihe geçecek olan 'Bağlar Katliamı'nın gözardı edildiğini belirterek, "Arkeologlarımızın Muş'un Bağlar köyünde kazı çalışması yapmasını istiyoruz" dedi.

Aykan, Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı ve eski Turizm İl Müdürü Veysel Erdem Bozdoğangil ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Bazı Avrupalı ülkelerin Türk milletini ve tarihini mahcup etmek istediğini kaydeden Aykan, şu ana kadar sözde Ermeni soykırımını onaylayan 21 ülke bulunduğunu ve bu ülkelerde sözde soykırımını reddetmenin suç olduğunu söyledi. Herkesin 1915 olaylarıyla yatıp kalktığını kaydeden Aykan, "Ama kimse 1914 olaylarını görmüyor. 1914'te Ermeni çetelerinin bölge insanına karşı uyguladığı şiddet, yağmayı görmüyorlar" dedi.

"AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN KARARI BAĞLAYICI DEĞİL"

Aykan, sözde soykırım iddialarının çıkarılmasına tepki göstererek, "Bazı ülkelerin temsilciler meclisine iki de bir bu kararı getirmeleri sırf siyaset uğruna Avrupa'daki çeşitli parlamentoların bu kararı hiçbir şekilde yorumlamadan, bilmeden Ermenistan'ın belki de dünyanın neresinde bile olduğunu tahmin edemeyen parlamenterlerin çıkıp; 'Türkler Ermenilere karşı soykırım yapmıştır' gibi bir ifadeyi kullanmaları ise hazin verici bir hadisedir. Avrupa Parlamentosu 'sözde Ermeni soykırımı'nı mecliste kabul ettiğine dair bir açıklama yaptı. Tabi bu bağlayıcı bir karar falan değil. Sadece siyasi unsur olarak, siyasi bir karar olarak göz önüne getiriyorlar. Türk milletini yapmadığı, işlemediği bir suçla suçlamaktadırlar" diye konuştu.

"BAĞLAR KATLİAMI ARAŞTIRILSIN"

Ermenilerin tek seferde en büyük toplu katliamı olarak tarihe geçecek olan 'Bağlar Katliamı'na ilişkin bilgiler paylaşan Aykan, şunları söyledi:

" Muş Valiliği'ne bağlı Asılsız Soykırım İddiaları ile Mücadele Koordinasyon Kurulu var. Bu resmi bir kuruluş. 7 Nisan 2006 tarihinde bir toplantı yapıyor. Toplantıda Muş ilinin merkez Bağlar köyünde Ermeniler tarafından katledilen Türklere ait toplu mezar yerinde Ermeni Mezalimi ve Şehitler Anıt Tasarımı ve projesi yapılması kabul edilmiştir. Bu koordinasyon kurulu valilik vasıtasıyla yazıyı İçişleri Bakanlığı'na gönderiyor. Bu yazıda, 'Söz konusu arazi üzerine herhangi bir yapı yapılmamıştır. Alanın köy sakinlerince şehitlik olarak bilindiğinden kimse tarafından ekim ekilmemiştir. Toplu mezar üzerinde bugüne kadar herhangi bir kemik araştırması ve arkeolojik çalışma yapılmamıştır. Söz konusu alana ilişkin olarak özellikle o günleri yaşamış olan insanlar ve yakın akrabalarıyla birebir yapılan görüşmelerde belirtilen toplu mezar yerinin Ermeniler tarafından katledilen Türklere ait olduğu kanaatine varılmaktadır. Ülkemizi olumsuz yönde etkileyen sözde Ermeni soykırımı propagandalarının bir an önce bertaraf edilmesi ve Türklerin yaşadığı insanlık dışı katliamların dünya kamuoyunu duyurulması için toplu mezarda gerekli arkeolojik kazılar ve kemik tespitlerinin yapılması yerinde olacaktır. Toplu mezarın, 1. Dünya Savaşı sırasında Ermeni çeteler tarafından katledilen Türklere ait mezar olduğunun tespitinden sonra valilikçe ziyaretçiler için uygun yol ve yolların yapılması, levha ve işaretlerin bırakılması, anıt mezarın yapımı ve gerekirse şehir kemiklerinin gösterildiği bir 'soykırım odası'nın düzenlenmesinin düşünülebileceği değerlendirilmiştir' deniliyor. İçişleri Bakanlığı 'uygundur' raporunu veriyor ve şunları belirtiyor; 'Anıt yapılması düşünülen yerle ilgili gerekli tahsis işlemlerinin yapılarak sonucundan bilgi verilmesini rica ederim.' Değerli arkadaşlar bu toplu mezarların yeri belli. Oradaki insanların tespitine göre 3 bin Türk vatandaşının şehit edildikten sonra kafalarının belli yerlere atıldığını, gövdelerinin ise bu kuyulara gömüldüğünü ifade ediyor."

"ARKEOLOGLARIMIZ MUŞ'A GİDEREK KAZI ÇALIŞMASI YAPSIN"

Güven Aykan, arkeologların Muş'a giderek kazı çalışması yapmasını isteyerek, "Bu belge valiliğe İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilmiş olan bir belge. Yani orada bir anıt projesinin yapılması istenmiştir. O bölgede neden kazı çalışması yapılmıyor. O bölgede kazı çalışması yapılmasını istiyoruz. Üniversitelerdeki arkeologlarımızı oraya teşvik etmeyi düşünüyoruz. Muş'a gitsinler, Bağlar köyünde kazı çalışmalarını resmi olarak başlatsınlar" ifadelerini kullandı.

Ermenilerin Türk hükümetlerini her zaman arkadan vurmaya çalıştığını savunan Aykan, "Türk hükümetleri ne zaman güçlü olsa Ermeniler sesini çıkarmamışlar. Ama ne zaman ki Türk devletlerinin başına bir şey gelse hemen arkadan vurma gibi bir düşünce içine girmişler. Onlar da insan. Biz onları kötüleme amacıyla söylemiyoruz. Ama bizim derdimiz diasporayladır. Olmamış bir şeyi olmuş gibi göstermeye çalışmak resmen bir iftiradır. Bu Türk milletine yapılmış olan çirkin bir saldırıdır" şeklinde konuştu. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarihçi Aykan: 'Ermenilerin Bağlar Katliamı Kazıyla Belgelensin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçildi
    09:25 İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçildi

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan'ın görev süresinin dolmasıyla boşalan üyelik için İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi. Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı
    09:15 Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı

    Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut başkanlığında toplanan muhtarlar, 2024 yılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) mütevelli heyeti seçimini gerçekleştirdi. Yapılan seçimde Tepedam Mahalle Muhtarı Yalçın Özcanlı ve Yorganlı Mahalle Muhtarı Cafer Dayı SYDV mütevelli heyeti başkanlığına seçildi. Kaymakam Bulut, yeni göreve başlayan muhtarlarla başarılar diledi.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu Çalıştayı Düzenledi
    09:13 Mersin Büyükşehir Belediyesi Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu Çalıştayı Düzenledi

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü bünyesinde iç ve dış paydaşların destekleriyle ‘Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu’ çalıştayı düzenledi.

  • vivo Y200i 5G Tanıtım Tarihi Açıklandı
    09:09 vivo Y200i 5G Tanıtım Tarihi Açıklandı

    vivo, uygun fiyatlı akıllı telefon kataloğunu genişletmeye devam ediyor. Şirket, yakında Y200i 5G adlı modeliyle karşımıza çıkacak. Uzun bir süredir merakla beklenen vivo Y200i 5G için tanıtım tarihi açıklandı. Cihazın özellikleri arasında Snapdragon 4 Gen 2 işlemci, 6.72 inç IPS LCD ekran, 8 GB veya 12 GB RAM seçenekleri, 50 MP + 2 MP arka kamera kurulumu ve 6.000 mAh batarya bulunuyor. vivo Y200i 5G, 20 Nisan'da Çin'de tanıtılacak.

  • Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor
    09:09 Google Mesajlar, ebeveyn denetimi özelliğini test ediyor

    Google, Android işletim sistemine özgü mesajlaşma uygulaması Google Mesajlar'a ebeveyn denetimi özelliğini eklemek için testler yapıyor. Bu özellik sayesinde ebeveynler, çocuklarının mesajlaşma aktiviteleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilecek. Yeni özellik, çocukların dijital güvenliğini artırmayı hedefliyor ve onay bekleyen mesajlar için uyarılar gönderiyor. Ayrıca, SMS ve RCS desteği ile geniş bir kullanım alanına sahip olacak. Google, bu özelliği önümüzdeki sürümlerde kullanıcılarına sunmayı planlıyor.

  • Yaya geçidinde feci kaza kamerada: Otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan adama çarpıp metrelerce savurdu
    09:07 Yaya geçidinde feci kaza kamerada: Otomobil, yolun karşısına geçmeye çalışan adama çarpıp metrelerce savurdu

    Antalya'nın Alanya ilçesinde bir otomobilin yaya geçidinde hızla çarparak savurduğu yaşlı adam ağır yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, saat 11.30 sıralarında Oba Mahallesi Çevreyolu'nda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, S.K. yönetimindeki 07 AYG 093 plakalı otomobil, yaya geçidinden geçtiği esnada Ali A.'ya çarptı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri kazada ağır yaralanan Ali A.'yı ilk müdahalenin ardından ALKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı. Hastaneye kaldırılan yaralının hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenilirken, araç sürücüsü S.K. gözaltına alındı. Öte yandan kaza çevredeki bir işletmenin güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi. Görüntülerde yaya geçidinden geçmekte olan Ali A.'ya 07 AYG 093 plakalı aracın çarptığı anlar yer aldı. Yaşlı adamın çarpmanın etkisiyle metrelerce savrulduğu görüldü.

  • Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi
    09:05 Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda lav silahı, el bombası, ruhsatsız tabanca, tüfek, fişek, sikke, kılıç, mızrak, ok ucu, taş sütun, İslami Döneme ait miğfer takımı, tarihi eser niteliği taşıyan objeler ve el telsizi gibi toplamda 455 adet suç unsuru ve tarihi eser ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 kişi gözaltına alındı.


Advertisement