Tarihçi Yazar Mustafa Armağan: "Viyana ve Bağdat Bizim Olmasaydı İstanbul'da Oturamazdık" - Son Dakika
Güncel

Tarihçi Yazar Mustafa Armağan: "Viyana ve Bağdat Bizim Olmasaydı İstanbul'da Oturamazdık"

Tarihçi Yazar Mustafa Armağan: "Viyana ve Bağdat Bizim Olmasaydı İstanbul\'da Oturamazdık"

Gaziantep’te devam eden TÜYAP Kitap Fuarı’nda konferans veren tarihçi yazar Mustafa Armağan, "Viyana ve Bağdat bizim olmasaydı, İstanbul’da oturamazdık" dedi.

05.05.2016 18:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te devam eden TÜYAP Kitap Fuarı'nda konferans veren tarihçi yazar Mustafa Armağan, "Viyana ve Bağdat bizim olmasaydı, İstanbul'da oturamazdık" dedi.

Konferansa Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve çok sayıda akademisyen ile üniversite öğrencileri katıldı. İngilizlerin Filistin'i satın almak istediğini belirten tarihçi yazar Mustafa Armağan, "İngilizler Sultan Abdülhamit'ten Filistin'in bir bölümünü satması karşılığında bütün Osmanlı dış borcunu ödemeği teklif etti. Abdülhamit han ecdadımız burayı kanlarıyla suladılar. Biz de ancak kanlarımızla suladıktan sonra size veririz" dedi.

"VİYANA VE BAĞDAT BİZİM OLMASAYDI İSTANBUL'DA OTURAMAZDIK"

Armağan, bazı tarih bilmeyenlerin, 'Sizin Viyana'da ne işiniz vardı' dediklerini söyleyerek, "Bazıları sizin ne işiniz var Bağdat'ta, Viyana'da diyor. Yahu Bağdat'ta sizin Yemen'de, sizin Şam'da sizin burada iç dış ayırımı olmaz. Bağdat'ı savunmak, Gaziantep'i savunmaktır. Eğer Bağdat 1916 da düşmüş olsaydı, muhtemelen Gaziantep çok daha erken işgale uğramış olacaktı. Belki de çok daha kanlı çok daha büyük bir felaketle Anadolu halkı karşılaşmış olacaktı. Bizim Bağdat'ta, diğer yerlerde bu işgalleri geciktirmemiz Anadolu da toparlanmamızı, organize olmamızı sağladı. İstanbul'da öyle İstanbullu burada duruyorsa, Bağdat'ta ki zafer sayesinde duruyor. Çünkü savaşta bir an önce ulaşmak istedikleri hedefe, ulaşmak istedi. Çanakkale'yi geçmek istediler, olmadı. Bu sefer ikinci Çanakkale olan Basra körfezine girerek, Kut'ul Amare'yi ele geçirip, hilafet merkezi olan Bağdat'ı ele geçirerek, Anadolu'ya geleceklerdi. Bağdat düşse ne olacak, diyorlar. Yahu Bağdat düşse orada duracaklar mı, buraya geleceklerdi. Bu mantıkla bazı tarih okuduğunu sananlar maalesef bazı komutanlarda ne işimiz var, buralarda diyorlar. Bende o zaman şunu söyledim. Eğer Viyana olmasaydı, siz bugün İstanbul'da oturamayacak olurdunuz. Çünkü sınırımız bugünkü gibi olsaydı, o Haçlı dalgası geldiğinde bizi nereye atacaktı. Balkanda kurduğumuz için bu sınırı balkanlar yıllarca kendini feda ederek, bugün ki Meriç Nehrine geldik. Ecdadımızın gerçekleştirdiği o büyük çemberi görmemiz lazımdır" dedi.

Armağan, esir alınan İngiliz Subayı ayakkabısını aldığı için tokat yiyen Mehmetçiğin hareketini görünce hayran kaldığını anlattı. Arma, "Esir alınan İngilizler atlar üzerinde Mehmetçik ise atın yanında yürüyordu. Ayakkabısı yırtılan bir Mehmetçik İngiliz subayının ayağındaki çizmeyi aldı. Bunun üzerine İngiliz Subay Mehmetçiği komutanına şikayet ediyor. Bunun üzerine komutan Mehmetçiği çağırarak, 'niye çizmesini aldın' dedi. Mehmetçik de, 'komutanım onlar zaten at üzerinde geliyor, biz ise yürüyoruz ayakkabım yırtıldı, ondan aldım' dedi. Komutan, 'olmaz öyle şey' diyerek hemen ayakkabısını geri vermesini istedi. ve Mehmetçiği tokatladı. İlk tokatta 'emredersiniz komutanım' diyen Mehmetçik ikinci tokatta da aynı şekilde cevap verince İngiliz komutan, Mehmetçiğin hareketine hayran kalarak, komutana 'yahu biz ne kadar mert insanlarla savaşmışız, bırak giysin ayakkabıyı helal ediyorum' demiş. İşte biz böyle bir ecdattan geliyoruz" diye konuştu.

Programın sonunda Mustafa Armağan, Vali Ali Yerlikaya ve Fatma Şahin'le bir süre sohbet etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarihçi Yazar Mustafa Armağan: 'Viyana ve Bağdat Bizim Olmasaydı İstanbul'da Oturamazdık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen Tekrar Seçildi
    16:12 Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen Tekrar Seçildi

    Karabük İl Genel Meclisi'nin yapılan ilk toplantısında, AK Parti Grup kararı gereği gösterilen tek aday Ahmet Sözen, yeniden İl Genel Meclis Başkanı seçildi. Sözen, yaptığı konuşmada, Karabük İl Özel İdaresinin önemli bir noktaya geldiğini ve bundan sonra da hizmetlerine devam edeceklerini belirtti.

  • Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
    16:09 Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

    Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Genç Çevirmenler' yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay'ın da katıldığı ödül töreninde, İngilizce, Fransızca ve Almanca kategorilerinde dereceye giren öğrencilere sertifikaları takdim edildi. Birinci olan çevirmenler Brüksel'de AB kurumlarını ziyaret edecekken, ikinci ve üçüncü olan öğrenciler Ankara Üniversitesi'nde 'Avrupa Birliği Temel Eğitim Programı'na katılma fırsatı elde ettiler.

  • Türk Kızılayı, Gazze'ye 3 Bin 774 Ton İnsani Yardım Malzemesi Gönderdi
    16:08 Türk Kızılayı, Gazze'ye 3 Bin 774 Ton İnsani Yardım Malzemesi Gönderdi

    Türk Kızılay tarafından Gazze'ye ulaştırılması için hazırlanan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesini taşıyan gemi, Mersin Uluslararası Limanı'ndan uğurlandı. İsrail'in saldırısı altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkıyla dayanışma amacıyla tedarik edilen gıda, bebek malzemeleri, uyku tulumu ve glütensiz ürünlerden oluşan yardım malzemeleri, Türk Kızılay ve AFAD işbirliğiyle bugüne kadar 13 uçak ve 8 gemiyle toplamda 39 bin 697 ton insani yardım malzemesi Gazze'ye gönderilmiştir.

  • Bayram tatilinde Şanlıurfa 500 bin ziyaretçi ağırladı
    16:07 Bayram tatilinde Şanlıurfa 500 bin ziyaretçi ağırladı

    Bayramda esnafın yüzü güldü. Şanlıurfa, 9 günlük bayram tatili süresince yaklaşık 500 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Esnaf, yoğunluktan dolayı siparişleri yetiştirmekte zorlandıklarını belirtti. Şanlıurfa Turist Rehberleri Odası Genel Sekreteri Müslüm Çoban, yılsonunda 2 milyon ziyaretçi sayısının aşılacağını söyledi. Esnaf ise yoğunluktan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

  • Muğla'dan Uluslararası Pazarlara Açılan Yerel Üretim Portakal ve Domatesler
    16:04 Muğla'dan Uluslararası Pazarlara Açılan Yerel Üretim Portakal ve Domatesler

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde üretilen yerel üretim portakal ve domatesler, uluslararası karantina standartlarını aşarak dünya pazarlarına açılıyor. Türkiye'nin tarım potansiyelini gözler önüne seren bu ürünler, Rusya, Ukrayna, Polonya ve Avusturya'ya ihraç edilecek. Ürünler, Bitki Sağlık Sertifikaları ile donatılarak, Türkiye'nin tarım kalitesini temsil etmeye hazır hale getirildi.

  • ASTOR Enerji Şanlıurfaspor, Teksüt Bandırmaspor maçında galibiyeti kaçırdı
    16:03 ASTOR Enerji Şanlıurfaspor, Teksüt Bandırmaspor maçında galibiyeti kaçırdı

    Trendyol 1. Lig ekiplerinden ASTOR Enerji Şanlıurfaspor'un futbol şube sorumlusu Adnan Yükselir, Teksüt Bandırmaspor ile oynadıkları maçta galibiyeti kaçırdıklarını belirtti. Yükselir, takımının mücadelesinden memnun olduğunu ancak gol pozisyonlarını değerlendiremediklerini söyledi. Haftaya Bodrum FK ile deplasmanda oynayacakları maçtan puan veya puanlarla ayrılmak istediklerini ifade etti.

  • Ümraniye'de el freni çekilmeyen otomobil yokuş aşağı kayarak kaza yaptı
    16:02 Ümraniye'de el freni çekilmeyen otomobil yokuş aşağı kayarak kaza yaptı

    Ümraniye'de el freni çekilmeyen bir otomobil, yokuş aşağı kayarak önce yolun kenarındaki taşlık alana vurdu ve ardından takla atarak durabildi. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmadı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

  • Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı
    15:59 Siirt'te üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı

    Siirt'te, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla hayata geçirilen 'Siirt Fıstığı Üretiminin Artırılması Projesi' kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeyle 125 bin fıstık fidanı dağıtıldı. Vali Kemal Kızılkaya, programda yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılığın Siirt'in kalkınma lokomotifi olduğunu belirtti ve devletin üreticilere önemli destek ve fırsatlar sunduğunu vurguladı.

  • Antalya'da İş Yeri Çıkışında İki Kişi Minibüsle Ezildi
    15:58 Antalya'da İş Yeri Çıkışında İki Kişi Minibüsle Ezildi

    Antalya'da bir iş yerinden çıkan ve tartıştıkları anlaşılan iki kişi, iş yeri sahibinin yakını olduğu iddia edilen iki kişi tarafından minibüsle ezildi. Olayda bir kişi hayatını kaybederken, bir kişi yaralı olarak kurtuldu. Olay anları güvenlik kamerasına yansıdı.

  • Aksaray'da 300 bin liralık ziynet eşyası ve 200 bin liralık elektronik malzeme çalan hırsızlar yakalandı
    15:57 Aksaray'da 300 bin liralık ziynet eşyası ve 200 bin liralık elektronik malzeme çalan hırsızlar yakalandı

    Aksaray'da bir evden 300 bin liralık ziynet eşyası, 200 bin liralık da elektronik malzeme çalan ve sonra da eşyaları kırıp parçalayan hırsızlar polisin operasyonuyla yakalandı. Evi soyulan kadın cep telefonuyla evini görüntülerken paramparça gördüğü eşyaları karşısında 'Hırsız da böyle mi yapar?' diye sitem etti. Şüpheliler tutuklanarak cezaevine gönderildi.


Advertisement