Tarihe Hilti Darbesi - Son Dakika
Güncel

Tarihe Hilti Darbesi

Tarihe Hilti Darbesi

Bursa’nın İznik ilçesinde tarihi Lefke Kapı’nın kemerinin hiltiyle yıkılıp yeniden yapılması tepkiye sebep oldu.

03.11.2015 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın İznik ilçesinde tarihi Lefke Kapı'nın kemerinin hiltiyle yıkılıp yeniden yapılması tepkiye sebep oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, 19 asırlık Lefke Kapı'nın restorasyon işini ihaleyle Binka Mimarlık ve İnşaat'a verdi. Restorasyon sırasında Lefke Kapı'nın kemeri tehlike arz ettiği gerekçesiyle hiltiyle yıkıldı. Kemer şu anda yeniden inşa ediliyor. Vatandaşlar ise tarihi kemerin yıkılmasına tepki gösterdi.

Firma yetkilileri, tarihi kemerin orjinal olmadığını, 1980 yılında örüldüğünü ve üzerinin beton sıva ile kaplandığını savundu. Yetkililer, "Kemerin içerisi moloz yığınları ile doldurulmuş. Üstü çatlaktı ve tehlike arzediyordu. 2.5 metre genişliğindeki bu kemerin daha önceden günümüz beton harcıyla ile örüldüğünü görmekteyiz. Kültür Bakanlığı'nın projesi de bu şekilde. Sağlamlaştırmak ve orjinaline bağlı kalmak suretiyle yeniden inşa ediyoruz" dedi.

20 yılı aşkın süre İznik'te müze müdürlüğü yaptıktan sonra emekli olan Taylan Sevil ise, tarihi kemerin orijinal olduğunu iddia etti. Sevil, "Kemerin yıkılmış olması çok üzücü. O kemer orijinaldir. 1980'li yıılarda onarım gördüyse de burası tescilli bir yapı. Üzerindeki beton sıvaya gelince, bu bir tedbirdir. Yağmur izalasyonudur. Harcın ve tuğlaların etkilenmemesi içindir. Bu tür uygulamaları İznik'in başka tarihi yapılarının üzerinde de görmek mümkün" dedi.

Tarihi kemerin hiltiyle yıkılmasını vatandaşlar cep telefonu ile görüntüledi. Vatandaşlar, "Bu resmen skandal. O zaman surları yıkalım yenisini yapalım. Bunun mazereti yok. Bu nasıl restorasyon. O kemer tehlike arz ediyorsa koruma altına alınır. Tarihi kemeri yeniden yapacağız diye yerle bir ettiler" diye tepki gösterdi.

İMPARATOR HADRİANUS'UN ZAFER KAPISI

İznik Lefke Kapı, İmparator Hadrianus adına (117-138) zamanında zafer kapısı olarak yapıldı. İznik'in doğusunda, Kılıçaslan Caddesinin sonunda bulunan kemer 1900 yıllık. Tarihi Lefke Kapı, 31 Temmuz 2014 tarihli sözleşme ile Binka Mimarlık'a 1 milyon 739 bin 335 TL bedelle ihale edildi. 400 iş günü süresi verilen restorasyon 4 Eylül 2015'de teslim edilecekti. Ancak restorasyon halen tamamlanamadı. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarihe Hilti Darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement