Tarihe Saygımız Yok! - Son Dakika
Güncel

Tarihe Saygımız Yok!

Tarihe Saygımız Yok!

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki Urfa Kapısı yol dolgusunun son hali tarihe olan duyarsızlığı bir kez daha hatırlattı.

02.02.2016 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde günümüze ulaşmış nadir eserlerden olan Urfa Kapısı yol dolgusu yüzünden 1 buçuk taş boyu yerin altına girerken, tarihi kapının önünde yapılan demir yapılar ve duvar üzerine yazılan yazılar tarihi eserlere karşı ne kadar duyarsız davranıldığını ortaya koyuyor.

Kelaynaklarıyla ünlü Birecik ilçesi birçok tarihi yapıyı da içinde barındıran bir kent. Tarihi kalesi, kapıları ve doğal zenginliğiyle Urfa'nın turizm alanında önemli bir yere sahip. İlçenin dış kale surlarının doğusunda yer alan Urfa Kapısı tamamen sağlam olarak günümüze ulaşmış tek şehir kapısıdır.

Şanlıurfa yönüne açılan kapıüzerindeki boydan boya dolaşan şerit kitabeye göre 1483'te Memluklu Sultanı Kayıtbay tarafından Yunus eş-Şerefi'ye yaptırılmış. Hâlâ görkemli görüntüsünü koruyan kapının, ana yapım malzemesi kesmetaştır.

Sivri kemerli niş içinde kare biçimlidir. Kapının tüm süslemeleri şehredışarıdan giriş yönünde yer almaktadır. Mahmut Paşa Caddesi'ne açılan iç bölümü daha sadedir. Ancak bu tarihi kapının son yıllarda belediye tarafından yapılan yol dolgu çalışmaları yüzünden kapının yaklaşık 1 buçuk taş boyu yerin altına girdiği iddia ediliyor.

Yeterince üzerinde çalışılmadan yapılan bu çalışmanın tarihi kapının siluetini bozduğu kaydediliyor. Dolgu yüzünden kapının geçiş kısmı daralırken tarihi kapının önüne yapılan demir baraka ve taş duvar üzerine yazılan yazılar da tarihi dokuya zarar veriyor. Sosyal medya hesabından bunu duyuran Şanlıurfa Kent Konseyi Eski Başkanı Sabri Dişli, "Birecik Suru, Urfa Kapısı… Belediyenin yol dolgusuyla kapı 1 buçuk taş boyu yere gömülmüş. Ecdat eseri dökülüyor" diye tepki gösterdi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Tarihe Saygımız Yok! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • ali algül: tarihe saygınız yoksa bari sahip cıkın 0 0 Yanıtla

Advertisement