Tarihi Amasra Kalesi'ndeki Sprey Yazılar Temizleniyor - Son Dakika
Güncel

Tarihi Amasra Kalesi'ndeki Sprey Yazılar Temizleniyor

Tarihi Amasra Kalesi\'ndeki Sprey Yazılar Temizleniyor

Bartın'ın Amasra İlçesi'nde Roma döneminde yapılan ve 2013'de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan tarihi Amasra Kalesi duvarlarına sprey boya ile yazılan yazılar, taşlara zarar vermeden 'düşük basınçlı kum püskürtme' yöntemiyle siliniyor.

27.01.2016 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bartın'ın Amasra İlçesi'nde Roma döneminde yapılan ve 2013'de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan tarihi Amasra Kalesi duvarlarına sprey boya ile yazılan yazılar, taşlara zarar vermeden 'düşük basınçlı kum püskürtme' yöntemiyle siliniyor.

Bizanslılar, Cenevizliler, Osmanlılar dönemlerinde onarımlar görerek günümüze kadar ulaşan ve Dünya Miras Listesi'ne alınması süreci devam eden tarihi kalenin Boztepe ve Zindan Mahallelerini çevreleyen duvarlarına sprey boya ile yazılar yazıldı. 'Sormagir' ve 'Zindan' adında iki ana kütleden oluşan kaleyi ilçeye bağlayan Kemere Köprüsü'nün bulunduğu 'Karanlık Tünel' olarak bilinen yer ile kalenin çeşitli noktalarında farklı renklerde sprey boya ile yazılan yazılar tepki çekti.

Amasra Kaymakamlığı, Amasra Belediye Başkanlığı ve Amasra Müze Müdürlüğü işbirliğinde, tarihi kalede kirliliğe neden olan yazıların silenmesi için çalışma başlatıldı. Ankara'dan gelen restorasyon firması, duvarlardaki yazıları taşlara zarar vermeden, düşük basınçlı kum püskürtülmesi yöntemiyle temizliyor.

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, "Amasra Kalesi'nin duvarlarına yazılan yazıların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Ankara'dan tarihi restorasyon firmasını Amasra'ya çağırdık. Kaymakamlık, belediye ve müze müdürlüğünün ortak finansmanıyla yazıların silinmesine başlandı. Çalışmamız 2 gündür devam ediyor ve bugün bitecek" dedi.

Baran Aydın, bundan sonra kale duvarlarına yazı yazanların tespit edilmesi durumunda gerekli cezai işlemlerin de uygulanacağını belirtti. - Bartın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tarihi Amasra Kalesi'ndeki Sprey Yazılar Temizleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement