Bolu'da Tarihi Değirmen, Kuraklığa Yenik Düştü - Son Dakika
Yerel

Bolu'da Tarihi Değirmen, Kuraklığa Yenik Düştü

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde 3 asırdır hizmet veren su değirmeni, kuraklık nedeniyle çalışamaz duruma geldi.

24.02.2014 11:25  Güncelleme: 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İLHAMİ ÇETİN - Mudurnu ilçesinde 3 asırdır hizmet veren su değirmeni, kuraklık nedeniyle çalışamaz duruma geldi.

Karamurat Gölü kıyısında dağlardan gelen suyla çalışan 300 yıllık değirmenin çarkları, yağış yetersizliğinin debiyi düşürmesi nedeniyle durdu.

Değirmenin sahibi Mehmet Parça, AA muhabirine, Mudurnu ve Taşkesti bölgesindeki tek değirmeni işlettiğini belirterek, "Bu değirmen yaklaşık 300 yıldır bölge halkına hizmet ediyor. Değirmende köylüler, un, yarma ve hayvan yemi yaptırıyor" şeklinde konuştu.

"Değirmenin çalışmasında bu seneye kadar sorun yoktu" diyen Parça, "Değirmen, zamana meydan okur gibi çalışıyordu bu yıla kadar. Son aylarda kar ve yağmurun olmaması nedeniyle derelerde su azaldı. Dereden gelen suyun değirmen çarkını döndürmemesi nedeniyle hizmet vermeyi durdurduk. Vatandaşların öğütülecek buğdayları çuval çuval bekliyor. Ne zaman kar ve yağmur yağsa o zaman buğdaylar öğütülecek. Artık çarklar dönmüyor" ifadesini kullandı.

Parça, yaklaşık 50 yıldır böyle bir olay yaşamadığını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Derelerde sular çoğalırsa değirmen çalışacak. Yoksa vatandaşların buğday ve yemleri kalacak. Ayrıca Karamurat Gölü'nde de su seviyesi yaklaşık bir metre düştü. Yaz aylarında bu düşüş iki metreye ulaşır. Göle gelen sudan çevrede bulunan köylere içme suyu alındı. Bir de sulama için su kullanılıyor. Göl, kurumaya terk edildi. Göle su akmazsa artık kuruyacak. Yetkililerin bu konuya duyarlı olması gerek. Bu gölden yabani hayvanlar su ihtiyacını karşılıyor." - Bolu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bolu'da Tarihi Değirmen, Kuraklığa Yenik Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement