Tarihi Eser İadesinde Bir İlk Yaşandı - Son Dakika
Güncel

Tarihi Eser İadesinde Bir İlk Yaşandı

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: ''Bakanlığım internet üzerinden satış yapan uluslararası bir şirketten M.Ö. III. bin yıla tarihlenen bir eser iadesi gerçekleştirdi.

15.11.2014 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Bakanlığım internet üzerinden satış yapan uluslararası bir şirketten M.Ö. III. bin yıla tarihlenen bir eser iadesi gerçekleştirdi. Bu bir ilktir" bilgisini verdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan Türkiye kökenli kültür varlıklarından birine bu kez internet satışı sırasında ulaşıldığı belirtildi.

Bakanlığın, internetteki alışveriş sitelerinden biri olan "www.e-bay.com"da Türkiye kökenli olduğu anlaşılan "Yortan kabı"nın satışa sunulduğunun belirlenir belirlenmez harekete geçtiği ifade edildi.

M.Ö. 3. bin yıla tarihlenen Yortan kabının iadesi için başlatılan işlemlerin tamamlandığı ve bir tarihi eserin ilk kez bu yolla "evine döndüğü" belirtildi.

-"Çarpıcı bir örnek"

Açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in konuyla ilgili değerlendirmesine de yer verildi.

Bu yöndeki çalışmalarının çok yönlü olarak devam edeceğini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Türkiye kökenli kültür varlıklarının tespiti ve iadesine yönelik Bakanlık olarak etkin ve kararlı bir politika izliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızın engel ve sınır tanımadığına en iyi örnek bu son yaşadığımız gelişmedir.

Bakanlığım internet üzerinden satış yapan uluslararası bir şirketten M.Ö. III. bin yıla tarihlenen bir eser iadesi gerçekleştirdi. Bu bir ilktir."

Bunun, yurt dışına çıkarılan eserlerin satış ve takibi, tespitinin hangi boyutlara ulaştığı konusunda çarpıcı bir örnek olduğunu vurgulayan Çelik, "Günümüzde artık hemen herkesin bildiği, bazı ürünlerin alımı için kullandığı bir uluslararası satış sitesinde, dünya mirasına önemli bir kaynak oluşturan, kadim medeniyetlere yurt olmuş Anadolu'dan bir kültür varlığına ulaşmak gerçekten her boyutu ile dikkat çekicidir" değerlendirmesinde bulundu.

-"Melburn Başkonsolosluğumuzca teslim alındı"

Çelik, eserin satışa sunulduğunun belirlenmesiyle Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi uzmanlarının, eserin Batı Anadolu bölgesinde görülen ve arkeoloji literatüründe "Yortan tipi kaplar" olarak adlandırılan eserlere benzediğini ve özellikle Truva, Semahöyük, Beycesultan, Afyon- Kusura, Aphrodisias gibi merkezlerde M.Ö. III. bin yıla ait arkeolojik tabakalarda benzer tiplerin olduğunu tespit ettiğini aktardı.

Eserin Türkiye'ye iadesi için Dışişleri Bakanlığı ve "e-bay şirketi" ile irtibata geçildiğini belirten Çelik, geçen hafta içinde eserin Melburn Başkonsolosluğunca teslim alındığı haberinin geldiğini bildirdi.

Eserin kısa bir süre önce Dışişleri Bakanlığı yetkililerince Türkiye'ye getirildiğini, uzmanlarca teslim alınarak Anadolu Medeniyetleri Müzesine ulaştırıldığını aktaran Çelik, "Böylece her bir avuç toprağından dünya tarihinin hemen her evresine tanıklık etmiş sayısız eser çıkan Anadolu, bir parçasını daha geri kazanmış oldu" ifadesini kullandı.

Vatandaşa "duyarlı olalım" çağrısı

Konuyla ilgili sosyal sorumluluğa dikkat çeken Çelik, vatandaşların günün imkanlarıyla internet ya da herhangi bir vesileyle böylesi bir durumla karşılaşma olasılığı bulunduğunu ifade etti.

Bakan Çelik, vatandaşlara "Böylesi dikkatinizi çeken, merak uyandıran veya aklınızda soru işareti bırakan durumlarla karşılaşırsanız, lütfen elinizdeki bilgilerle, belgelerle bize ulaşın. Lütfen yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerimiz konusunda duyarlı olalım. Biz sizden gelecek ihbarı değerlendirip, bu toprakların olanı bu topraklara yeniden kazandırmak için var gücümüzle çalışırız" diye seslendi.

Çelik, bugüne kadar yürütülen çalışmalar kapsamında Osmanlı mezar taşları ve steller gibi müzayede firmalarından da olmak üzere son on yılda 4 bin 158 kültür varlığının iadesini sağlayarak, ait oldukları topraklara dönmesini başardıklarını hatırlattı.

Bakan Çelik, tarihi eserlerin iadesi konusunda uzman isimlerden oluşan yetkin bir ekibin titiz bir çalışma sergilediğinin de altını çizdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi Eser İadesinde Bir İlk Yaşandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement