Tarihi İlçe Sur'da Yaşama Terör Darbesi - Son Dakika
Yerel

Tarihi İlçe Sur'da Yaşama Terör Darbesi

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle yaşam adeta kesintiye uğradı.

10.11.2015 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle yaşam adeta kesintiye uğradı.

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan tarihi surların yanı sıra bünyesinde onlarca tarihi cami, kilise, han, hamam, kervansaray ve evlerin bulunduğu, kentin ilk yerleşim yeri Sur ilçesinde terör örgütü PKK'nın saldırıları yaşamı sekteye uğratırken, vatandaşları da mağdur ediyor.

1 Kasım'daki seçimlerin ardından da Hasırlı, Fatih Paşa, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde hendek kazıp, barikat kurarak yaşamı hiçe sayan teröristlerin saldırılarını sürdürdüğü ilçede esnaf kepenk açamaz, ulaşım sağlanamaz, ilçedeki tarihi yapılar güvenle ziyaret edilemez hale geldi.

Kimi ilçe sakini katlanılamaz hale gelen terörist saldırılar nedeniyle yanlarını aldıkları bazı eşyalarla evlerini terk ediyor, kimi vatandaşlar yaşadıkları korku nedeniyle eşyalarını dahi alamadan evlerinden ayrılmak zorunda kalıyor, göç etme imkanı olmayan vatandaşlar ise terörün gölgesinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Teröristlerin uyguladığı baskı ve ilçe merkezlerine taşıdığı saldırılardan dolayı vatandaşlar günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanıyor.

Terör saldırıları nedeniyle zaman zaman elektrik ve su kesintileri yaşanırken, ilçede çöpler düzenli olarak toplanmıyor.

Terör saldırılarının mağduru çocuklar

Sur ilçesinde teröristlerin saldırılarından en çok etkilenenlerin başında çocuklar geliyor.

2015-2016 eğitim-öğretim dönemi başladığından bu yana patlayıcı tuzakları, hendek ve barikatlar nedeniyle çocuklar güven içerisinde okullarına gidemiyor.

Ailelerinin güvenlik endişesi ile okula göndermek istemediği çocuklar, evlerinin önünde dahi özgürce koşup, oynayamıyor.

İlçe sakinleri çevresinde barikat ve hendek bulunduğu için Yavuz Selim Ortaokulu, Süleyman Nazif İlkokulu, Alparslan İmam Hatip Ortaokulu'na çocuklarını göndermek istemediklerini belirtiyor.

İlçede terör saldırılarının mağduru olan çocuklar, güvenle okullarına gidebilmeyi istiyor.

Teröristlerce kazılan hendek ve barikatların bulunduğu sokaklardaki Kurşunlu, Hasırlı, Hacı Hamit ve Hocaoğlu camilerinde ibadetin yapılamadığı belirtildi.

İlçedeki bazı camilerde ise yalnızca öğle ve ikindi namazlarının kılındığı öğrenildi.

Cemaatle namaz kılmak isteyen bazı vatandaşlar, gittikleri caminin kapalı olduğunu görünce başka camiye gitmek zorunda kalıyor.

İlçedeki tarihi Kurşunlu Camisi de terör saldırılarında büyük oranda oranda tahrip oldu.

Vatandaşlar durumdan rahatsız

İlçe sakinlerinden Furkan Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teröristlerin mahallelerinde silahla gezdiklerini, endişe duydukları için evlerinden dışarı çıkamaz hale geldiklerini söyledi.

"Camilere gidemiyoruz. Huzur yok. 'İnadına barış' diyorlar ama barışı onlar getiremez. Barışı ancak devlet getirir. Bunlar Kürt'ün de Türk'ün de temsilcisi olamaz" diyen Uçar, rahat bir şekilde uyuyamaz hale geldiklerini aktardı.

Uçar, ilçenin yaşanmaz hale geldiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Bunlar olmasaydı, Müslümanlar ve Hristiyanlar burada güzel bir şekilde yaşayacaktık. Öğrenciler sabah okula gittiklerinde tedirgin oluyorlar. Teröristlerin olduğu yerde hiçbir şekilde çözüm olmaz. Örgüt mensupları devlet aleyhinde yalan propaganda yapıyor. Hendek kazıp, 'sizin için savaşıyoruz' diyorlar. Vallahi yalandır. Ben rahat bir şekilde dilimi konuşuyorum ve dinimi yaşıyorum ama onlar buna engel oluyorlar. Suriçi bölgesinde binlerce kişi taşındı. Onlar taşındıktan sonra evlere girip o evleri mühimmat deposu yaptılar, mayın döşediler. Kirli oyunlarıyla halk üzerinden devleti suçlu göstermeye çalışıyorlar. Buna Kürtler ve Türkler asla inanmayacak."

"Esnaf çekini, senedini ödeyemiyor"

Esnaf Mehmet Kal, terör örgütü mensuplarının Kürt halkına değil, başka güçlere hizmet ettiğini söyledi.

"Teröristler vatandaşlar için çatışmaya girmiyor" diyen Kal, terör olaylarından dolayı yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.

Kal, esnafın kepenk açamaz hale geldiğini anlatarak, "Uzun bir süredir iş yapamadık. Kazancımız olmadığı gibi zarara da girdik. Esnaf çekini, senedini ödeyemiyor" ifadelerini kullandı.

Huzur ve barış istediklerini vurgulayan Kal, "Barışı baltalayanlar var. Bunlar cezalandırılmalı" dedi.

Kal, yaşananların Diyarbakır'a yakışmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu olayları kabul etmiyoruz. Biz barış istiyoruz. Çözüm Süreci'nde yabancı turistler Diyarbakır'ı ziyaret ediyordu. Burası peygamberler diyarıdır, öyle gelişi güzel bir vilayet değildir. Diyarbakır'ın bu duruma getirilmesi bizi üzüyor. Devlet buraları teröristlerden temizlesin."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi İlçe Sur'da Yaşama Terör Darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement