Tarihi Kale İlgisizlik Nedeniyle Yok Oluyor - Son Dakika
Yerel

Tarihi Kale İlgisizlik Nedeniyle Yok Oluyor

Tarihi Kale İlgisizlik Nedeniyle Yok Oluyor

Batmanın Kozluk ilçesinde bulunan tarihi Şeyh Bace Kalesi, ilgisizlik nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

20.08.2015 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihe ilgisizlik

Kozluk ilçesinde bulunan tarihi Şeyh Bace Kalesi, ilgisizlik nedeniyle yok olmak üzere.

Batmanın kırsal kesimlerinde bilinmeyen tarihi eserlerden biri de Kozluk'ta bulunan ve şuan bazı duvarları kalan eski Şeyh Bace Kalesi.

Kozluk ilçesi Oyuktaş köyü Yeşilyurt Mezrasında bulunan binlerce yıllık kale ve sur yapıları, ilgisizlik yüzünden yok oluyor.

Kozluk Tarih ve Turizm Derneği Başkanı Erkan Barlık, ilçede pek bilinmeyen nice tarihi varlıkların olduğunu belirtti.

Çoğunun ilgisizlik nedeniyle yok olduğunu belirten Barlık "Tarihimize ne denli değer verdiğimiz Şeyh Bace Kalesinin yıkılmasına seyirci olmamızla belli olmuştur" dedi. Şeyh Bace Kalesi hakkında bilgi veren ve ayrıca Kozluk'ta gazetecilik yapan Erkan Barlık "İlçeye 8 km uzaklıkta ve Güney yamacındaki ovalık arazi yapısı içinde hâkim bir noktaya inşa edilen bu kale, Erzen Bölgesinin savunması için yapılmıştır. Şeyh Bace Kalesi olarak bilinen ve tarihi kaynaklarda kimler yada hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor. Ancak; bazı kaynaklarda Dilmaçoğlu beyliği (1085-1192) tarafından yapıldığı belirtiliyor" dedi. Barlık, "Şerefname'ye göre Erzen Kalesi 1514 dolayında Sason hükümdarı Muhammed Ali Bey Sasoni tarafından Hasankeyf Beylerinden alınarak tahrip edilmiştir. Kaleye şuan yıkılmış olan doğu-batı güzergâhlı iki kapısı mevcuttur. Birinci kapı kalenin doğusunda bulunan ve Garzan çayı üzerinde inşa edilmiş olan köprüden Erzen Şehrine doğru açılmaktaydı. Kalenin ayakta kalan kısımlarında pişmiş tuğla, Cığs ve çakıl türü malzemelerin kullanılmış olması, bölgenin farklı devlet ve beyliklerin eline geçtiğini gösteriyor. Kozlukta inşa edilen ve tarihe tanıklık eden dört kalenin ortak özelliği savunma amaçlı yapılmış olmasıdır. Bu nedenle kaleler arasında irtibatın sağlanabilmesi için de kaleler birbirini görebilecek yüksek tepelerde inşa edilmiştir" şeklinde bilgi verdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Tarihi Kale İlgisizlik Nedeniyle Yok Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement