Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı - Son Dakika
Kültür Sanat

Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı

Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı

Karabük Valiliği ve Safranbolu Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği (TKB) Bölge Toplantısı tamamlandı.

18.03.2017 18:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük Valiliği ve Safranbolu Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği (TKB) Bölge Toplantısı tamamlandı.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonundaki toplantı, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla hazırlanan film gösterimi ile başladı.

"Korumanın Başkenti Safranbolu" isimli belgesel filmin gösteriminin de yapıldığı toplantıda, "Doğal-Kültürel Mirasın Korunması Sürecinde Bölgesel İşbirliklerinin Önemi" isimli panel gerçekleştirildi.

Panelde, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy "Deneyim Paylaşımı: Safranbolu Örneği", Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan "Yeni Bir Örgütlenme Sürecinde İpekyolu: Karadeniz Bölgesi", Şehir Plancısı Esra Karataş ise "Karadeniz Bölgesinin Zengin, Doğal ve Kültürel Varlıkların Çok Yönlü Değerlendirilmesi" başlıklı sunumlarını yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de programa telefonla katılarak TKB'nin uzun süre başkanlığını yaptığını, yine çalışmalarının içinde olduğunu, her zamanda destek vereceğini ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ise bakanlığı ile TKB'nin ortak projelerine değindi.

İçinde bütün değerlerini barındıran kimlikli kentler oluşturmak istediklerini anlatan Ceylan, bu konuda TKB ile çalışabileceklerini kaydetti.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e teşekkür eden Ceylan, " Türkiye'nin Sözen'e teşekkür borcu var. O, ülkemizde koruma, kültürel mirasın kollanması hareketinin öncüsüdür, bayraktarıdır. Yıllardır talebeleri ile Anadolu'yu adım adım dolaşarak, bu anlamda şuurlaşma ve bilinçlenme olgusunu Anadolu'ya yerleştirmeye çalışıyor. Bu alanda Türkiye Metin Sözen önderliğinde çok önemli bir mesafe kat etti." diye konuştu.

ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhasaki ile yardımcısı Mehmet Ceylan'ın belediye başkanlıkları döneminde TKB'nin içinde bulunduğunu, bu yönden şanslı olduklarını ve birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler aktaran, yapacakları çalışmaları anlatan Sözen, "Türkiye, çok ciddi bir şekilde varlık nedeninin altını kesin bir şekilde izleyecek şekilde kültür öncelikli bir gündemin kaçınılmaz yolunu söylemesi lazım. Şu an belde ve ilçe belediyeleri UNESCO Dünya Mirası'na girmeye başladılar. Türkiye'de ilk defa 19 mahallesiyle UNESCO'nun doku konusunda dünya mirasına girdi." dedi.

TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da belediye meclis toplantılarında en çok imar tadilatlarıyla uğraştıklarını belirterek, "O onun önünü kesmek için öneri getiriyor, o da onun önünü kesmek için öneri getiriyor. Hep yükseklik talebi ile karşı karşıyayız. Allah gözümüzü doyursun. Geçmişte Safranbolu'da yaşamış insanların hiçbiri şimdi yok. Tarihi Kentler Birliğimiz kurulduğundan beri, ÇEKÜL Vakfıyla çalışıyor. Binlerce belki on binlerce insanı, şehir plancısının, mimarının, mühendisinin eğitimine katkı sağladı, bir büyük okul oldu, akademi olma yolunda ilerliyor. Bizim 450 belediye başkanımız varsa, bunlardan arzu edenleri eğitmeliyiz." şeklinde konuştu.

Toplantıya katılanlar daha sonra Safranbolu'nun tariki ve turistik alanlarını gezdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement