Tarihi Kentler Birliği Samsun Buluşması - Son Dakika
Güncel

Tarihi Kentler Birliği Samsun Buluşması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, "Hafızasını kaybeden bir şehir kimliğini kaybeder. Kimliğini kaybeden bir şehir aslında her şeyini kaybeder" dedi.

02.04.2016 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, "Hafızasını kaybeden bir şehir kimliğini kaybeder. Kimliğini kaybeden bir şehir aslında her şeyini kaybeder" dedi.

"Tarihi Kentler Birliğinin Geldiği Noktada Bölgesel Dağılım, Yeni Bir Açılım Olarak Somut Olmayan Kültür Mirası" toplantısı Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde il ve ilçe belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kadim değeri yaşatmak için her şeyden önce bunun sahiplenilmesi ve yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bir şehrin canlı tutulması ve değerlerine sahip çıkılmasının önemli olduğunun altını çizen Karaaslan, şöyle konuştu:

"Bizim her şeyden önce şehir bilincini oluşturmamız gerekiyor. Şehre sahip çıkmak değerlerinin farkında olmak gerekir. Bu değerlere sahip çıkmak, korumak ve fikir üretmek gerekir. Hafızasını kaybeden bir şehir kimliğini kaybeder. Kimliğini kaybeden bir şehir aslında her şeyini kaybeder. Hepimiz bir yere ait olma ihtiyacı hissederiz. İşte kadim şehirlerimiz bize bu aidiyet hissini yaşatıyor. Ondan dolayı bizim için kıymetli tüm bu coğrafyaya yayılmış olan tarihi mekanlarımızı gördükçe çok farklı duygular hissediyoruz. Şehir anıtsal yapıları aslında statik durağan yapılardır. Nesiller gelip geçiyor ama o binalar sabit kalıyor. Her nesil o mekanlarda farklı şeyler hissedebiliyor."

"Yaşayan binalar yapılmalı"

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise Samsun'un son yıllarda gelişen ve değişen bir şehir olduğunu vurguladı. Her şehrin kendisine has bir yaşam tarzı ve dokusu bulunduğuna dikkati çeken Şahin, "Şehrin kültürüne, dokusuna uygun yaşam alanlarının oluşturulması ancak yaşayan binaların oluşmasıyla mümkündür. Şehirler sıcak ve canlı olmalıdır. Bunun için yaşayan binalar yapılmalıdır. Bu kapsamda Samsun için çalışma yürütüyoruz." ifadesini kullandı.

Yaşanılan şehrin çok iyi bilinmesinin önem taşıdığına işaret eden Şahin, kültürel değerlerin, turizm alanlarının, somut olmayan değerlerin çok iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti. Samsun'da bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin bir doğa harikası olduğuna işaret eden Şahin, "Bu değerin, bu güzelliğin çok iyi bilinmesi gerekiyor. Bu kapsamda şehrin gelişmesine ve tanınmasına belediye başkanlarının ve şehrin yöneticilerinin büyük katkıları olmuştur." dedi.

"Atalarımızdan kalan kültürel miras bizimdir"

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da doğal ve tarihi mirasın korunmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Sadece Türkiye'nin değil, çevredeki bütün coğrafyalarda atalarından miras kalan tarihi ve kültürel değerler bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Değerlerimize sahip çıkmak gerekiyor. Atalarımızdan kalan bu kültürel miras, bizimdir. Bu değerlerimizi, o büyük kültürel ve tarihi mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması ve dimdik ayakta kalması çok önemli. Bunun için bu tür toplantılar ve panelleri önemsiyoruz." diye konuştu.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba ise bir şehrin, ülkenin gelişmesinin birlik ve beraberlik içinde olunmasıyla gerçekleşebileceğini vurguladı. Bu konuda yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü anlatan Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Tarihi Kentler Birliğini çok önemsiyorum. Bu iş, birlik, beraberlik ve gönül işidir. Şehir halkı bütünleşmeden bir şey olmuyor. Muhalefeti, sivil toplumu, basınıyla bütünleşmek gerekiyor. Sizler, belediye başkanları olarak isterseniz her şeyi değiştirirsiniz. Terörü bitirirsiniz. Demokrasi getirecek olan yerel yöneticilerdir. Mecliste biz kavgalar ediyoruz. Belediye başkanları olarak sizler ne yapıyorsunuz? Birlik ve beraberlik içinde çalışıyorsunuz. Ne olursunuz, birbirimizden ayrılmayalım. Bu ülke bizim. Bizi çekemeyen ülkeler var. Birlik ve beraberlik içinde Allah'ın izniyle yapamayacağımız bir şey yok. Sadece birlikte olalım."

Toplantıda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü Sevil Yeşim Dizdaroğlu da çalışmaları ile ilgili sunum yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi Kentler Birliği Samsun Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı
    10:42 Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı

    Konya'nın Ereğli ilçesinde kamyonun çarptığı bisikletli hayatını kaybederken, kamyon sürücüsü olay yerinden kaçtı. Kazada hayatını kaybeden bisiklet sürücüsü evine götürmek için aldığı ekmeklerle geride kaldı. Polis, kaçan sürücünün yakalanması için çalışma başlattı.


Advertisement