Tarihi Kentler Birliğinden Safranbolu Belediyesine Ödül - Son Dakika
Yerel

Tarihi Kentler Birliğinden Safranbolu Belediyesine Ödül

Tarihi Kentler Birliğinden Safranbolu Belediyesine Ödül

Safranbolu belediyesi, Tarihi Kentler Birliği'nin düzenlediği " Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması"nda başarı ödülü aldı.

18.11.2014 17:12  Güncelleme: 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesi belediyesi, Tarihi Kentler Birliği'nin düzenlediği "Tarihi Kentler Birliği Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması"nda başarı ödülü aldı.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, yarışmaya 30 belediyenin 18 proje ve 32 uygulamayla katıldığını söyledi.

Safranbolu'nun restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, bu çalışmaların Safranbolu'da bütünsel olarak ele alındığını belirten başkan Aksoy, bunun Safranbolu'nun değerlerini açığa çıkarmak, bu değerleri fonksiyonel hale getirmek üzere bir çabanın ürünü olduğunu kaydetti.

Safranbolu'da restorasyon çalışmalarıyla ilgili çalışmaların sürdüğünüde anlatan Necdet Aksoy, "Bu çalışmalar Safranbolu'da bütünsel olarak ele alıyor. Bütün Safranbolu'nun değerlerini açığa çıkarmak, bu değerleri fonksiyonel hale getirmek üzere bir çabanın ürünü. Belediye olarak bu bölgedeki alt yapı hizmetlerini, caddelerin yüzey kaplama çalışmalarının belli kısmını yapmıştık. Bunlar tamamlanınca çarşı bölgesinde yoğunlaşan turizm faaliyetinin özellikle Kıranköy ve Bağlar bölgesinin de nasiplenmesini umut etmekteyiz. Ulucami, İskalyon Mektebi ve Papazın Konağı'nın restorasyonu tamamlandıktan sonra Safranbolu için çok önemli bir değer turizm halkası içerisine girmiş olacak. Direksiz aydınlatma sistemiyle ilgili çalışma yapılıyor. Binada binaya germiş olduğumuz çelik halatlarla aydınlatma yapacağız ve direk kirliliğinde kurtaracağız. Bunlar tamamlanınca Kıranköy mevkisi turizm hareketliliği içine girecek" dedi.

Antalya'da düzenlenen 11. Uluslararası Yapı Malzemeleri, İnşaat Teknolojileri, Yapı Yenileme ve Restorasyon Fuarı'na katıldıklarını hatırlatan Aksoy, şunları söyledi:

"Safranbolu'ya özgü oturma odası şeklinde tasarladığımız bir stant açtık. Başarılı bir stant ve fuar gerçekleştirildi. Gerek Antalya bölgesinde, gerekse Türkiye'ye gelmiş olan misafirlere Safranbolu'yu tanıttık. Bu fuar kapsamında Tarihi Kentler Birliği'nin 2013 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının ödüllendirildiği yarışma vardı. Bu proje yarışmasına Safranbolu Belediyesi olarak 23 adet çeşme restorasyonu ile katıldık. 23 adet çeşmenin külli olarak tamamlanmasının ardından bizde bu proje yarışmasında ödül aldık. Restorasyon sürecinde göstermiş olduğumuz süreklilik ve sokak aralarındaki çeşmelere kadar inen restorasyon algısıyla Safranbolu Belediyesi Tarihi Kentler Birliği'nin düzenlemiş olduğu proje yarışmasında başarı ödül aldı. Bundan sonraki süreçlerde, Tabakhane bölgesi, Akçasu'daki dere ıslahı ve sonrasındaki yürüyüş parkurları hariç büyük ölçekli projelerimiz kalmadı. Ama restorasyon konusunda çeşmelere kadar inen bakış açımız bu süreci devam ettirdiğimizi sürdürüyor. Bundan sonra da ilk etapta 47 adet daha çeşmeyle ilgili restorasyon çalışmasını başlatacağız. Bunlarla ilgili proje finansmanı için Tarihi Kentler Birliği'ne başvuruda bulunduk. Oradan olumlu cevap alacağımızı umut etmekteyiz. Buradan alacağımız olumlu cevabın ardından projeleri hazırlayıp Koruma Kurulu'ndan geçtikten sonra restorasyon kısmına geçeceğiz. Safranbolu'nun belediye bünyesinde bulunan bütün tescilli yapılarıyla ilgili restorasyonları sürdürmüş olacağız. Safranbolu'nun değerlerini geleceğe aktarma noktasında hem proje yarışmalarına hem diğer süreçleri işleterek, bu kadim şehri geleceğe taşıma noktasında bizim üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz." - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarihi Kentler Birliğinden Safranbolu Belediyesine Ödül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement