Tarihi Kentler Samsun'da Buluştu - Son Dakika
Güncel

Tarihi Kentler Samsun'da Buluştu

Tarihi Kentler Samsun\'da Buluştu

Tarihi Kentler Birliği üyesi 200 büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanı Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Samsun’da bir araya geldi.

01.04.2016 22:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi Kentler Birliği üyesi 200 büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanı Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Samsun'da bir araya geldi.

1-2 Nisan tarihleri arasında Samsun'da gerçekleşecek olan büyük Samsun buluşmasının teması "Tarihi Kentler Birliği'nin geldiği noktada bölgesel dağılım ve yeni bir açılım olarak somut olmayan kültür mirası" olacak. Yönettikleri kentlerin tarihi ve kültürel birikimlerine sahip çıkarak tanıtımı ve gelişimine destek olan yaklaşık 200 kentin büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarını bir araya getirecek olan ve büyükşehir belediyesi ile ÇEKÜL Vakfı'nın ev sahipliği ve organizasyonları ile gerçekleştirilecek olan büyük buluşma Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Merkezi'nde yapılacak.

Bir otelde yapılan buluşmada Samsun Büyükşehir Belediyesi, 400'e yakın belediye başkanına ve davetlilere özel bir otelde akşam yemeği verdi. Yemek öncesi Samsun Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan 11. ve 13. yy. Anadolu Selçuklu Dönemi çini sergisinin açılışı yapıldı.

"TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ PROJE ÜRETECEK"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu akşamki bu güzel ve coşkulu katılım bizi çok mutlu etti. Tarihi Kentler Birliği Türkiye'nin her tarafında etkin bir şekilde hizmet üreten, Türkiye'nin en büyük yerel yönetim birliği diyebilirim. Tarihi Kentler Birliği'nin 440 üyesi var. Üye sayısı her gün artıyor. Türkiye genelinde 440 tane belediyenin üye olduğu bir birlik. Bu birlik ÇEGÜL Vakfı ile birlikte proje üretiyor. Somut miras dediğimiz tarihi değerlerimizin restorasyonu, onların ayakta kalması, geleceğe taşımakla ilgili çalışmalar yapıyor. Ama Tarihi Kentler Birliği'ne yeni misyonlar yüklüyoruz. Bugün ve yarın devam edecek toplantının da temel amacı somut olmayan miras, yani sanata ve kültüre dayalı olan eserleri kapsayan büyük bir birikimi var bu milletin. Düğünlerimiz, şiirlerimiz, edebiyatımız birçok yazılı olmayan ama soyut olarak toplumun kültürel dinamiklerini oluşturan değerlerimiz var. Bu değerlerin hepsi yarın yapılacak panelde istişare edilecek. Tarihi Kentler Birliği bundan sonra bu somut olmayan miraslara yönelik olarak destek vererek proje üretecek. Bununla ilgili birikimleri ortaya koyacak ve yazılı metinler haline getirecek. Bu konuda hazırlık yapmış olan birçok tarihçi, bilim adamı, sosyolog ve psikologa destek verecek ve bu destekle birlikte gizli kalmış, ihmal edilmiş, kıyıda köşede unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi açığa çıkartmış olacak. Bunun yanında doğal mirasa da yöneleceğiz. Doğal mirasa belki de bugün veya yarın fırsat bulamayacağız. Bir sonraki seminerimizi ve buluşmamızı da doğal miras konusu üzerine yapacağız. Bu toplantının herkese hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

FAKIBABA: "SAMSUN'DA ÖNCEYE ORANLA BÜYÜK FARK VAR"

Başkan Yılmaz'dan sonra söz alan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, "Bana hep soruyorlar 'milletvekilliği mi yoksa belediye başkanlığı mı' diye. O kadar şanslısınız ki, o kadar mükemmel işler yapıyorsunuz ki sizlere hayran kalmamak elde değil. Havalimanından buraya gelinceye kadar etrafa baktım. Bundan daha önce de buraya gelmiştim. Arada çok büyük fark var. Yusuf Ziya Yılmaz ve ekibini yürekten kutluyorum. Bu toplantının herkese hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

VALİ ŞAHİN: "BÖYLE BİR ŞEHİRDE YÖNETİCİ OLMAKTAN KEYİF VE ZEVK ALIYORUZ"

Samsun gibi güzel bir şehirde yöneticilik yapmaktan gurur duyduğunu belirten Vali İbrahim Şahin, "Judo şampiyonası dolayısıyla 70 ülkeden misafirlerimiz şehrimizde bulunuyor. Diğer taraftan burada da Türkiye'nin dört bir yanından gelen belediye başkanlarımız var. Samsun kendisini göstermek üzere olan bir gelin gibi. Böyle bir şehirde yönetici olmaktan keyif ve zevk alıyoruz. Samsun'da görülmesi gereken 19 Mayıs 1919'u yansıtan, değişik kültürleri yansıtan yerlerimiz ve müzelerimiz var. Hem de onunla birlikte olan Kent Müzemiz var. Buraları vakit bulduğunuzda eğer gezerseniz çok farklı ve çok güzel şeyler görebileceğinizi düşünüyorum. Ben bugün ve yarın bizlere katılacak her misafirimize çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Toplantıya ayrıca, Tokat Valisi Cevdet Can, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Tarihi Kentler Birliği'ne üye belediye başkanları, kaymakamlar, STK temsilcileri, askeri ve mülki erkan katıldı.

Toplantı, Olgunlaşma Enstitüsü'nün Osmanlı Saray Giyisileri Koleksiyonu Sarayın İncileri defilesi ile son buldu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tarihi Kentler Samsun'da Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


Advertisement