Tarihi Kerpe Limanı, Gün Yüzüne Çıkarılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Tarihi Kerpe Limanı, Gün Yüzüne Çıkarılacak

Tarihi Kerpe Limanı, Gün Yüzüne Çıkarılacak

Ceneviz ve Osmanlı imparatorluğu tarafından kullanılan ve büyük kısmı su altında bulunan Kerpe Limanı, restore edilecek.

04.06.2014 13:32  Güncelleme: 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından kullanan Kandıra ilçesindeki Kerpe Limanı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesince restore edilerek turizme kazandırılacak.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Kandıra kıyılarındaki limanlar arasında en önemli konuma sahip Kerpe Limanı'nın büyük oranda su altında olduğu kaydedildi.

Yapılan araştırmalarda limanın karakteristik olarak Kandıra taşı ve yöresel malzemeler kullanılarak yapıldığının tespit edildiğine yer verilen açıklamada, 100 metre uzunluğundaki liman yapısının zamanla bozulduğu ifade edildi.

Açıklamada, Büyükşehir Belediyesince liman için rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlandığı kaydedilerek, deniz yapıları hakkında sualtı arkeologları ve akademik danışmanlarınca inceleme gerçekleştirildiği bildirildi.

"Yapılacak 2 Ceneviz gemisinden biri denize batırılacak"

Projenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Proje kapsamında mevcut tarihi limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılırken bir bölümü de restore edilecek. Restorasyonda limanın kendi mevcut taşları ve yine yöresel malzeme kullanılacak. Limanın bulunduğu alanın ayrıca turizme kazandırılması da düşünülüyor. Limanın restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra Ceneviz dönemini yansıtan 2 küçük Ceneviz Gemisi yapılacak. Bu gemilerden biri denize batırılarak dalış turizmine hizmet verirken, diğer gemi su üstünde turistik gezi amaçlı kullanılacak. Limanın bulunduğu alanda yapılan dalışlarda 2 adet de büyük Osmanlı dönemine ait top bulundu. Bölgede dalış yapanlar bu topları da görebilecek" - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tarihi Kerpe Limanı, Gün Yüzüne Çıkarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement