Tarihi Koalisyon Görüşmesine Damga Vuran Kelime: İstikşafi - Son Dakika
Güncel

Tarihi Koalisyon Görüşmesine Damga Vuran Kelime: İstikşafi

Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerinin ilk turunda, Kılıçdaroğlu'nu ziyaretine damga vuran kelime, her konuda anlaşma ve tam güven anlamına gelen "istikşafi" oldu.

14.07.2015 07:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, "istikşafi" sözcüğü ile 2002'de tanışmıştı. İstikşafi sözcüğü, Yunanistan'la Ege'deki kıta sahanlığı konusunda yürütülen müzakereler için kullanıldı. İstikşafi görüşmelerde, "her konuda uzlaşma sağlanmadan, hiçbir konuda uzlaşılmış olunamayacağı" ve "görüşmelerin içeriğine ilişkin asla bilgi sızdırılmayacağı" konusunda mutabakat vardı. O tarihten bu yana yılda iki kez yapılan görüşmelere dair de bilgi sızmadı.,

"İSTİKŞAFİ" TARTIŞMALARI ÖNEMLİ

Dünkü görüşmede, Başbakan Davutoğlu'nun gündeme getirdiği ve heyetler arası görüşmeleri tanımlayan bir diplomasi terimi olan "istikşafi" üzerindeki tartışmalar önemli yer tuttu. İstikşafi görüşmeleri yapacak AK Parti heyetinin başına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in getirilmesi de önemliydi.

ÖMER ÇELİK İSMİ DİKKAT ÇEKTİ

Çünkü Çelik, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı sıfatıyla 10 yıl önceki Kıbrıs görüşmelerinde, "win win" (kazan-kazan) fikrini ortaya atmıştı. Görüşmede, "istikşafi görüşmelerden" yola çıkarak derin bir sözcükbilim sohbeti yaşandığını söyleyebiliriz. Kökeni "keşif"ten gelen "istikşafi" sözü ortamı yumuşatan temel unsur oldu.

HER ŞEYİ KONUŞTULAR

Görüşmeye katılanların aktardığına göre, istikşafi görüşmeler bayram sonu başlıyor. Görüşme aynen Başbakan Davutoğlu ve CHP Sözcüsü Koç'un anlattığı gibi geçti. Gayet rahat, samimi, hiçbir şeyin önünü kesmeyen bir ortamda geçti. Hemen her şey konuşuldu. Dış politika, CHP'nin savunduğu tezler, AK Parti'nin tezleri anlatıldı.

SICAK MESAJLAR

Başbakan Davutoğlu'nun kameraların önünde söylediklerini içeride de söylediğini vurgulayan kaynaklar, koalisyon konusunda umutlu konuştu ancak "Görüşmelerde teknik detaylara bakacağız. Siyaset bu; belli olmaz. İlerisi için şimdiden bir şey söylenemez ancak çok olumluydu" değerlendirmesini yaptı. Kaynak : Habertürk

Tarihi Koalisyon Görüşmesine Damga Vuran Kelime: İstikşafi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Tarihi Koalisyon Görüşmesine Damga Vuran Kelime: İstikşafi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • Türküm mmmmm: hiçbir zaman çözüm süreci olmadı bu köpekler güçlen mek için kendilerine zaman ayırdılar yılanı başı küçükken ezeceksin 3 1 Yanıtla
  • sülüman: Olsun da"istikşafi" olsun :P 1 1 Yanıtla
  • nacar: chp güven olmaz, adamlar ayık kafayla karar vermedikleri için sonradan kafalar değişiyor. 0 1 Yanıtla
  • ..: zıt kutuplar birbirini çeker demek mi şimdi bu, siyaset hakikaten ilginç bir şey.meydanlarda ağzına geleni say, paça tutuşunca şirinlik yap(bunu her iki taraf için de söylüyorum) bize gülmek düşer, her haberin altında didişmeye gerek yok :))) 0 0 Yanıtla
  • kurdummnnmm: dikkat edin o yilanlar sizi sokmasin... 0 0 Yanıtla
  • Denge: Ak parti lekli de chp temiz mi?Sisli de firtinalar oldu kilifina uydurdular.Atasehir milletle alay devrimci ikili. 0 0 Yanıtla
  • Piraziz ilçesinde hapis cezası bulunan kişi yakalandı
    11:41 Piraziz ilçesinde hapis cezası bulunan kişi yakalandı

    Giresun'un Piraziz ilçesinde dolandırıcılık suçundan 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan E.Y, Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. E.Y, jandarma ve adliyedeki işlemlerinin ardından Espiye L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na sevk edildi.

  • Afyonkarahisar'da Yakalanan 9 Düzensiz Göçmen Geri Gönderme Merkezine Gönderildi
    11:41 Afyonkarahisar'da Yakalanan 9 Düzensiz Göçmen Geri Gönderme Merkezine Gönderildi

    Afyonkarahisar'da polis tarafından yakalanan 9 düzensiz göçmen, İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde işlemleri tamamlandıktan sonra İzmir Geri Gönderme Merkezine gönderildi. Düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmeleri bekleniyor.

  • Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Güvenlik Mahallesi'nde iftar düzenledi
    11:41 Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Güvenlik Mahallesi'nde iftar düzenledi

    Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Güvenlik Mahallesi'nde düzenlenen iftarda belediye başkanlığı görevini kutsal ve mübarek bir nöbet olarak gördüğünü söyleyerek, bu görevi kendisine veren Muratpaşalılara teşekkür etti.

  • Samsun'da Ana Sınıfı Öğrencileri Ramazan Coşkusunu Yaşadı
    11:40 Samsun'da Ana Sınıfı Öğrencileri Ramazan Coşkusunu Yaşadı

    Samsun'un Canik ilçesinde bulunan Cahit Zarifoğlu İlkokulu ana sınıfı öğrencileri, 'Daha Zengin Bir Eğitim İçin Kültür ve Dilde Birlikte Büyümek' e-Twinning projesi kapsamında ramazan etkinliği düzenledi. Öğrenciler, yöresel kıyafetler giyerek okul koridorlarında maniler okuyup davul çaldı. Etkinlikle öğrencilere manevi değerleri aşılamak amaçlandı ve çocuklar eğlenceli bir zaman geçirdi.

  • Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı
    11:40 Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı

    Dicle İlçe Devlet Hastanesi'nde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı. Diyalize giren hastalar, ilçedeki diyaliz ünitesinin açılması ile tedavilerini ikamet ettikleri ilçede alma imkanına kavuştu. Ünitede doktor, hemşire, diyaliz teknikeri, diyetisyen ve psikolog hizmet veriyor. Hastaların ulaşımı hastane tarafından tahsis edilen araçla sağlanıyor.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.

  • Edirne'de jandarma ekipleri bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor
    11:39 Edirne'de jandarma ekipleri bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ekipleri, aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele eğitimlerini sürdürüyor. Uzunköprü ilçesine bağlı Bıldır ve Elmalı köylerinde halk pazarında esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen ekipler, Kadın Destek Uygulamasını (KADES) tanıttı. Ayrıca trafik jandarması timleri, Üyüklütatar köyünde vatandaşlara trafik eğitimi verdi.

  • İstanbul'da parkta çocuğa şişle saldırı tehdidi kamerada: 'Senin beynini patlatırım'
    11:39 İstanbul'da parkta çocuğa şişle saldırı tehdidi kamerada: 'Senin beynini patlatırım'

    Kağıthane'de çocuğunun sokakta oynadığı esnada başka bir çocukla kavga ettiğini gören kadın, çocuğu şişle tehdit etti. Küçük çocuk, 'Senin beynini patlatırım' diyerek üstüne gelen kadını, 'Dur abla, bir kendine gel. Canım ablam, bir dakika. Senin yaşın başın kaç? Benden 20 yaş büyüksün' sözleriyle sakinleştirmek istedi. Korku dolu anlar bir başka çocuğun cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.

  • BBC, İstanbul seçimlerini analiz etti: Cumhur İttifakı'nın adayı avantajlı
    11:35 BBC, İstanbul seçimlerini analiz etti: Cumhur İttifakı'nın adayı avantajlı

    BBC, yerel seçimlere sayılı günler kala İstanbul'u mercek altına alarak, Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum ile CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun yarıştığı İstanbul'un önemine dikkat çekti. Analizde, muhalefetin birlik içinde olmadığı ve bu nedenle Cumhur İttifakı'nın adayının avantajlı olduğu belirtildi.


Advertisement