Tarihi Milli Parktaki Hırsızlık Olaylarına Bir Yenisi Eklendi - Son Dakika
Yerel

Tarihi Milli Parktaki Hırsızlık Olaylarına Bir Yenisi Eklendi

Tarihi Milli Parktaki Hırsızlık Olaylarına Bir Yenisi Eklendi

Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Savaşlarının geçtiği alanlardaki bazı anıt ve mezarlıklarda yaşanan hırsızlık olaylarına yenisi eklendi.

05.11.2014 09:35  Güncelleme: 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda yer alan Fransız Mezarlığı ve Anıtı'ndan, burada hayatını kaybeden askerlerin isimlerinin yazılı olduğu metal parçalar ile yaldızlı amblemin bir parçası çalındı.

Alınan bilgiye göre, şüpheliler, Morto Koyu'nda, Fransız Mezarlığı ve Anıtı'ndan haç şeklinde, mezarlar üzerindeki Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Fransız askerlerinin isimlerinin yazılı olduğu metal yazılardan ikisini kesti.

Anıtın üzerindeki yaldızlı amblemin bir parçasını da söken zanlılar, mezarlık bölgesinde bulunan ve işçilerin kaldığı odanın uydu alıcısını götürdü.

Tarihi yarımadada, geçen ay, Lone Pine, Anzak Koyu, Arıburnu, Sharapnel Valley, Corntnell Steevs Post, Quins Post, The Neck ve Chunk Bair gibi yabancı mezarlıklarda bulunan bronzdan yapılma 8 giriş ve tanıtım levhası ile bir harita çalınmış ve polis tarafından şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatılmıştı.

"Büyük ihtimalle hurda hırsızlığı"

Bölgede inceleme yapan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürü Ozan Hacıalioğlu, hırsızların yakalanması için il ve ilçedeki güvenlik güçlerinin adeta seferber olduğunu söyledi.

Bu tür hırsızlıkların önceki yıllarda yaşanmadığını dile getiren Hacıalioğlu, şöyle konuştu:

"Hırsızlık olaylarının, gelecek yıl yapılacak Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı törenlerinin hazırlık döneminde gerçekleşmesi can sıkıcı bir durum. Anzak Koyu'ndaki pirinçten yapılmış 'ANZAC' yazısının harfleriyle Arıburnu Kitabesi'nde Mustafa Kemal Atatürk'ün bronzdan yapılmış bir yüz portresi, kitabenin Türkçe açıklamasının yer aldığı levhanın sökülerek götürüldüğünü görüyoruz. Bunun dışında bazı kabartma haritaların yerinden alındığını tespit ettik. Hırsızlık olaylarının tamamının metaller üzerine yapıldığını gördüğümüzde, büyük ihtimalle hurda hırsızlığı olduğunu düşünmekteyiz."

Metal aksamların yanında bazı tesislerde metale benzeyen yazıların, Fransız Mezarlığı'ndaki döküm figürlerin, Kilye Koyu Ana Tanıtım Merkezi'ndeki yazının da sökülmek için uğraşıldığını belirlediklerini aktaran Hacıalioğlu, metal olmadığı için bunların götürülmediğini düşündüklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi Milli Parktaki Hırsızlık Olaylarına Bir Yenisi Eklendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement