Tarihi Namazgahta 8 Asırlık Gelenek - Son Dakika
Güncel

Tarihi Namazgahta 8 Asırlık Gelenek

AYŞE ŞENSOY / MUHAMMED BOZTEPE - Konya'da Selçuklular döneminde, orduların sefere uğurlanıp dönüşte karşılandığı Musalla Namazgahı'na giden vatandaşlar, açık havada teravih namazı kılarak 8 asır önceki geleneği yaşatıyor.

22.06.2016 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞE ŞENSOY/ MUHAMMED BOZTEPE - Konya'da Selçuklular döneminde, orduların sefere uğurlanıp dönüşte karşılandığı Musalla Namazgahı'na giden vatandaşlar, açık havada teravih namazı kılarak 8 asır önceki geleneği yaşatıyor.

Musalla Mezarlığı içinde şehitlik yanındaki namazgahta ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar, sıcak yaz aylarında açık havada, ağaçların gölgesinde, doğayla iç içe ibadet etmenin hazzını yaşıyor.

Selçuklular döneminde bayram namazlarının kılındığı, yağmur dualarının yapıldığı, orduların sefere uğurlandığı ve dönüşte karşılandığı 800 yıllık namazgaha, vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı, AA muhabirine, namazgahın, gökyüzünü kubbe, yeryüzünü de ibadet haline getiren bir anlayışın ürünü olduğunu söyledi.

Bu açıdan namazgahın arz ve tabiatla bütünleşme hali olduğunu belirten Arabacı, tabiatla bütünleşmenin gerisinde, doğanın yaratıcısına ibadet olduğunu dile getirdi.

" Malazgirt'teki Alparslan ve ordusunun mantığıdır"

İslamın ilk dönemine bakıldığında, yeni fethedilen yerlerde büyük kitlelerin ibadet edebileceği mekanlar bulunmadığı için namazgahların devreye sokulmasının son derece mantıklı olduğunu anlatan Arabacı, şöyle devam etti:

"Çünkü Malazgirt meydanında 54 bin askerle namaz kılacaksınız. Gök kubbeniz, çimenler caminizdir. Bu mantık Malazgirt'teki Alparslan ve ordusunun mantığıdır. Çok önceye gider ama sonrasında da bütün Anadolu'da kullanılmış. Yeni fetihler yapıldığı zaman, mabetler dikilmeden önce açık namazgahlar, ibadet etme ve toplanma ihtiyacını karşılamıştır. Bu nedenle çok fonksiyonludur. Konya başta olmak üzere Türkiye'de yüzlerce namazgah var. Konya'daki tarihi namazgah çok fonksiyonlu. Büyük kitleler halinde teravih, bayram ve cuma namazı kılınır. Yanında Musalla Mezarlığı olduğu için cenaze namazı kılınıp, hemen yanında defin işlemleri yapılır."

İlk şehitler "Cennet Çukuru"nda

Arabacı, Konya'daki namazgahın güney tarafının, Selçuklu döneminde kent fethedilirken, ilk şehitler gömüldüğü için "Cennet Çukuru" adıyla bilindiğini vurguladı.

Burada Selçuklu devrinin ilk mezarları ve mezar taşlarının bulunduğunu belirten Arabacı, "Mihrabı ve mimberi olan büyük bir namazgahtır. Gerektiğinde 100 bin kişi burada ibadet edebilir." diye konuştu.

Arabacı, "İslam medeniyetinde doğal, katışıksız olma, suniliği bir yana bırakma ve yürekten geldiği gibi Rabbine yönelme düşüncesi vardır. Namazgahlarda masmavi göğün altında, toprağın ve çimenin üstüne alnınızı koyuyorsunuz. Buralar, süs, takıntı olmadan en doğal haliyle Rabbinizle baş başa olma duygusunu veren mekanlardır. Allah'a yöneldiğiniz mekan sanki sizi 'bir'e götüren atmosferi oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

"Teravih namazlarını, namazgahta kılmaya başladık"

Konya Müftüsü Ali Akpınar da namazgahın bir Kur'an kavramı olduğunu söyledi.

Tüm peygamberlerin hayatında ibadet ve namazın bulunduğunu dile getiren Akpınar, Hazreti Muhammed'in Medine'ye hicretinde ilk yaptığı işin, mescidi belirlemek olduğuna işaret etti.

Hazreti Muhammed'in Medine'nin farklı yerlerinde yağmur duası yaptırdığı, bayram namazı kıldırdığı musallaların bulunduğuna değinen Akpınar, şunları kaydetti:

"Bugün de o peygamberin namaz kıldırdığı yerler mescitler halinde belirlenmiştir. Dolayısıyla musallalar, kadim kültürün temel taşlarından biridir. Kadim şehir Konya'daki namazgah ise Musalla Mezarlığı'nın içinde muhafaza edilmiştir. Son 4-5 yıldır geleneği yeniden ihya etme adına, teravih namazlarını namazgahta kılmaya başladık. Çok serin, yeşilliklerin arasında, tabii klimalarla Müslümanlar namazlarını kılmaktadır. Vatandaşlarımız ciddi katılım sağlıyor. Kadir Gecesi'nde sahura kadar musallamız açık olacak. İkramlarımız olacak. Hocalarımız, ilahilerle, sohbetlerle sahuru bekleyecek. Bayram namazı da yine burada kılınacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi Namazgahta 8 Asırlık Gelenek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement