Tarihi Rüstem Paşa Camisi'ne Ramazan İlgisi - Son Dakika
Yerel

Tarihi Rüstem Paşa Camisi'ne Ramazan İlgisi

Tarihi Rüstem Paşa Camisi\'ne Ramazan İlgisi

Sakarya'da Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Sadrazam Rüstem Paşa tarafından 1554 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan ve bugüne kadar birçok tadilata uğrayan tarihi Rüstem Paşa Camisi, ramazanda yoğun ilgi görüyor.

15.07.2014 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya'da Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Sadrazam Rüstem Paşa tarafından 1554 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan tarihi Rüstem Paşa Camisi, ramazanda yoğun ilgi görüyor.

Kanuni Sultan Süleyman zamanında 15 yıl sadrazamlık yapan eski Osmanlı vezirlerinden Rüstem Paşa'nın adını taşıyan cami, Mimar Sinan tarafından 1554 yılında Sapanca ilçesinde inşa edildi.

Yapıldığı dönemde imaret, hamam ve kervansaraydan oluşan cami, deprem nedeniyle zamanla değişikliğe uğradı. Şimdilerde o döneme ait sadece minarenin kaidesinin alt kısmı kalan cami, ramazanda cemaatin yoğun ilgisini görüyor.

Rüstem Paşa Cami İmamı Rüstem Yıldız, AA muhabirine, Kanuni Sultan Süleyman'ın damadı Sadrazam Rüstem Paşa tarafından 1554 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan caminin 1932 yılında restorasyondan geçtiğini söyledi.

Camide 1554'ten kalan sadece minarenin kaidesinin alt kısmı olduğunu anlatan Yıldız, "Minarenin üst kısımları 1962 depreminde yıkılmış, akabinde tekrar yapılan minare 17 Ağustos depreminde yine yıkılmış fakat daha sonra usulüne uygun olarak yapılmaya çalışılmıştır" şeklinde konuştu.

Yıldız, ramazanda camiye olan ilginin bir hayli arttığına işaret ederek, teravih namazlarını cuma namazı gibi kalabalık cemaatle kıldıklarını söyledi.

Tarihi camiye rehber eşliğinde okul gezilerinin de olduğunu vurgulayan Yıldız, cemaatin de bundan gösterilen ilgiden memnun olduğunu kaydetti.

Mahallesi, camisi ve imamı aynı ismi taşıyor

Caminin yaklaşık 300 kişi kapasiteli olduğunu ifade eden Yıldız, "Camimizin genel yapısı, tavanları ahşap, duvarlar da taş duvar olarak yapılmıştır. Usulüne uygun olarak 1937 yılında yapmaya çalışmışlar. Camimiz, ecdadımız tarafından yapılan tarihi bir cami olması hasebiyle Müslüman kardeşlerimizi, arada sırada da olsa ziyaret etmeye, burada bir vakit de olsa namaz kılmaya davet ediyorum."

Yıldız, cami ismiyle kendi isminin özdeşleştiğine dikkati çekerek, "Mahallemizin adı Rüstem Paşa Mahallesi, camimiz de Rüstem Paşa Cami, bizim de adımız Rüstem olduğu için bu, mutluluk verici. Rüstem Paşa Mahallesi, Rüstem Paşa Cami İmamı olarak bundan özellikle gurur duyuyorum ama bu tamamen tevafuk olan bir şey" ifadesini kullandı. - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi Rüstem Paşa Camisi'ne Ramazan İlgisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement