Tarihi Sahabiye Medresesi Hizmete Girdi - Son Dakika
Yerel

Tarihi Sahabiye Medresesi Hizmete Girdi

Büyükşehir Belediyesince restore edilen yaklaşık 750 yıllık Sahabiye Medresesi hizmete açıldı Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki: "Eğer bizi biz yapan değerlere sahip çıkmazsak batının çok kötü bir taklidi oluruz"

07.02.2015 18:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuklu döneminde, 1267 yılında yapılan ve Kayseri Büyükşehir Belediyesince restore edilen Sahabiye Medresesi hizmete girdi.

Medresenin hizmete açılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Sahabiye Medresesi'nin bundan sonra da okumayı, düşünmeyi, yazmayı alışkanlık haline getirenlerin uğrak yeri olmaya devam edeceğini söyledi.

İlişkilerin yapaylaştığı bir dönemde yaşanıldığına dikkati çeken Özhaseki, şöyle dedi:

"Böyle bir ortamda bize bir takım işler düşüyor. Bu şehirde 800-900 yıl önce ecdadımız ilk geldiğinde 16 tane medrese inşa etmiş. Bu şehri tarif edenler söze 'Makarrı Ulema' diyerek başlamışlar. Ancak bakıyoruz yüzlerce tarihi eser yok olup gidiyor. Bizi biz yapan değerler ne ise onlara sahip çıkmak adına bu tarihi eserlere de sahip çıkmamız gerekiyor. Eğer bizi biz yapan değerlere sahip çıkmazsak batının çok kötü bir taklidi oluruz."

Sahabiye Medresesi'ndeki kültür ortamının yok olmaması için restorasyonu üstlendiklerini vurgulayan Başkan Özhaseki, medresede eski havanın teneffüs edilmesini istediklerini dile getirdi.

Eskiden gelen değerlere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Özhaseki, "Aklınıza ne geliyorsa, düğünümüzden cenazemize, çocuğumuzun doğumundan yeme içme kültürümüze, yatma kültürümüzden camiye gitme alışkanlığımıza kadar ne varsa bu değerlere sahip çıkmamız gerekiyor" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Sahabiye Medresesi'nin restorasyonu nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcüman ise medresenin 2014 yılında 20 yıllığına belediyeye geçtiğini anımsattı.

Kentin meydanındaki medresenin çatısından ve zemininden su aldığını, taşlarının bir kısmının çürüdüğünü ve çimento harçlardan dolayı da yapının nefes alamaz duruma geldiğini anlatan Elcüman, medresenin en son 1960'lı yıllarda esaslı bir onarımdan geçtiğini anımsattı.

Yapının içine su girmesini engellemek için çatısını kurşunla kapladıklarını ifade eden Elcüman, şöyle devam etti:

"Çürüyen taşları onardık ve Horasan harcı ile yapıyı orijinal haline getirdik. Beş ay gibi rekor bir sürede bitirdiğimiz medreseye 2,1 milyon lira harcadık. Selçuklu döneminde bir ilim yuvası olarak inşa ettirilen medrese bu fonksiyonuna uygun olarak Kitapçılar Çarşısı oldu."

Konuşmaların ardından medresenin yeni haliyle açılışı gerçekleştirildi. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi Sahabiye Medresesi Hizmete Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement