Tarihi Yarımada'daki Rölyeflerde Hata İddiası - Son Dakika
Yerel

Tarihi Yarımada'daki Rölyeflerde Hata İddiası

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde bulunan abide, anıt ve mezarlarda bulunan rölyeflerde hata ve yanlışlıklar olduğu tespit edildi Yapılan incelemelerde, bazı rölyeflerde deformasyonlar ve kabarmalar olduğu, günümüz maliyetiyle bölgede yapılacak onarımlar için toplam masrafların 1 milyon lirayı bulabileceği belirtildi.

19.06.2014 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde bulunan abide, anıt ve mezarlarda bulunan rölyeflerde hata ve yanlışlıklar olduğu tespit edildi.

Edinilen bilgiye göre, Eceabat Kaymakamlığında gerçekleştirilen toplantıda, Şehitler Abidesi'nin kuzey bölümünde yer alan ve fiberglas malzemeden 2004 yılında yapılan 45x3 metre ölçülerindeki rölyef ve Atatürk heykelinin yerinde incelenmesi kararı alındı. Kararda, rölyef ve heykelin ilgili tarihsel, plastik açısından ve maliyet durumu açısından tespit ve değerlendirmeleri öngörüldü.

Görevlendirilen uzman personelce bölgede başlatılan inceleme kapsamında bir rölyefte subayın elindeki mavzer tüfek ve belindeki mataranın aslında bulunmaması gerektiği, subayların sadece tabanca taşıdıkları ifade edildi. Aynı rölyefte hemşire olarak tasvir edilen kişilerin kıyafetlerinde problemler olduğu, bazı subayların yanlarında bulunan kişilerin subay yada er olmalarının karışıklıklar yarattığı belirtildi.

Raporda, başka bir rölyefte bayrak taşıyan askerin yakasının açık olduğu, bunun, Türk ordusu tarafından kabul edilemez bir durum olduğu, taarruz halindeki askerlerin sırtlarında taşıdıkları çantaların bu sırada sırtlarında olmaması gerektiği askerlerin sadece normal yürüyüş sırasında çantalarını sırtlarına taktıklarını hatırlatıldı.

Öte yandan günümüz maliyetiyle heykel döküm piyasasındaki döküm maliyetleri de dikkate alındığında söz konusu işin maliyetinin toplam masraflarının 1 milyon lirayı bulabilecek.

Hazırlanan sonuç raporunda ise şu ifadelere yer verildi:

"Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi ve Atatürk heykeli mevcut durumu ile ilgili olarak tarihi, plastik, fiziki ve malı açılardan yapılan değerlendirmeler ile ilgili rapor gereğince tarihi açıdan rölyefin ciddi hatalar içerdiği, ayrıca kurgusal olarak da akronolojik durum arz ettiği açıkça görülmüştür. Plastik açıdan kullanılan detay elemanlarının yanlış uygulandığı, figürlerin statik duruşu sebebi ile alımlayıcı açısından heyecan uyandırmadığı kurgu ve mizansende kolaj hissi uyandırdığı, eskiz ve maket uygulamalarına sadık kalınmadığı tespit edilmiştir. Söz konusu rölyefn bulunduğu alanın her yıl milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçinin gezdiği, resmi anma törenlerinin yapıldığı yer olması hasebiyle burada bulunacak heykel, rölyef gibi sanatsal eserlerin tarihsel ve estetik açılardan nitelikli olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Bütün bunlar göz önüne alınarak Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi ve Atatürk heykelinin mevcut hali ile bronza dökümünün yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Eğer mali ve hukuki imkanlar el veriyor ise rölyef ve Atatürk heykelinin tarihsel ve plastik açıdan doğru yorumlanarak yeni bir rölyefin yapılıp bu alanda değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır." - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi Yarımada'daki Rölyeflerde Hata İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement