Tarihi Zile Evleri Restore Ediliyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Tarihi Zile Evleri Restore Ediliyor

Tarihi Zile Evleri Restore Ediliyor

Yaklaşık 4 bin yıllık geçmişe sahip Tokat'ın Zile ilçesinde, tarihi evler aslına uygun restore edilerek, turizme kazandırılıyor.

07.11.2014 13:17  Güncelleme: 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKBER TÜRKOĞLU - Yaklaşık 4 bin yıllık geçmişe sahip Tokat'ın Zile ilçesinde, tarihi evler aslına uygun restore edilerek, turizme kazandırılıyor.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yapığı açıklamada, ilçede 3 bin 600 tarihi ev bulunduğunu belirtti. Bu evleri turizme kazandırmak için çalışmalarının sürdüğünü aktaran Vidinel, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın destekleri ve yerel imkanlarımızla tarihi evlerimizde restorasyon çalışmasına başladık. Restorasyonunu yaptığımız ev ve konaklarımızı butik otel ve yöresel yemeklerimizin ikram edildiği yerler haline getirmek için gayret ediyoruz" diye konuştu.

İlçenin bir Osmanlı kenti olduğunu belirten Vidinel, "İlçemizdeki 8 mahallemiz sit alanı içinde. Zile, Avrupa'da bir kent olsa biletle gezilir" dedi.

Restorasyon çalışmalarının önemine dikkati çeken Vidinel, "Dünden bugüne bırakılan değerlerimizi koruyarak, restorasyonunu yaparak gelecek nesillere bırakma gayretindeyiz. Bu konuyla ilgili bilimsel çalışıyoruz. Zile'nin tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarmak için koruma amaçlı imar planımızı yaptırma zorunluluğu hissettik" ifadesini kullandı.

"Restorasyonlar çığ gibi büyüyecek"

Koruma amaçlı imar planını çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Vidinel, şunları kaydetti:

"Bir hafta önce Sivas Koruma Kurulu tarafından koruma amaçlı imar planımız hazırlandı. Meclis toplantımızda oy birliğiyle inşallah geçecek. Halkımız, bugüne kadar yaşadığı sıkıntıları artık yaşamayacak. Koruma amaçlı imar planının onaylanması, Zile'nin dünü, bugünü ve yarını adına çok önemli. Yaklaşık 150 vatandaşımız bu imar planını bekliyordu. Eski binaların basit onarımına ve restorasyonuna hızlı bir şekilde başlıyoruz. Zile, bir tarih ve kültür kenti. Daha önce koruma amaçlı imar planımız olmadığı için hızlı hareket edemiyorduk. Zile'de restorasyonlar çığ gibi büyüyecek. Artık vatandaşlarımız evinde onarım ve restorasyon yapmak istediğinde, muhatabı Zile Belediyesi olacak. 20 evin restorasyonunu tamamladık, 10 konağın restorasyonu devam ediyor."

Vidinel, 97 evin restorasyonu için hazırlanan projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduklarını söyledi.

Tarihi Zile evleri

Tarihi kaynaklara göre, Ninova melikesi Semiramis tarafından milattan önce 1600 yıllarında kurulduğu belirtilen Zile'de, Hititlere, Friglere, Selçuklulara, Perslere, Romalılara, İlhanlılara, Danişmentlilere, Eratnalılara ve Osmanlılara ait tarihi eserleri görmek mümkün.

Doğal yapısını bugüne kadar korumayı başaran ilçede, iç içe geçen tarihi evlerden oluşan sokaklar, yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanları arasında yer alıyor. - Tokat

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Tarihi Zile Evleri Restore Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement