'Tarihin Tanıklığında Bosna' Sergisi Açıldı - Son Dakika
Güncel

'Tarihin Tanıklığında Bosna' Sergisi Açıldı

\'Tarihin Tanıklığında Bosna\' Sergisi Açıldı

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'i anma programında, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi sergi ve panele ev sahipliği yaptı.

14.01.2014 09:48  Güncelleme: 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küçükçekmece Belediyesi tarafından İstanbul Bilim Koleji'nin katkılarıyla düzenlenen Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'i anma programında, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi sergi ve panele ev sahipliği yaptı.

İstanbul Bilim Koleji'nde başlayan ve Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde kapanışı yapılan program çerçevesinde, öncelikle 'Tarihin Tanıklığında Bosna' isimli sergi sanatseverlerle buluşturuldu. Bosnalı çocukların resimleri ile Aliya İzzetbegoviç'in fotoğraflarının bulunduğu sergi, katılımcıları duygulandırdı.

Serginin açılışına Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Mladi Müslümani Derneği Temsilcisi İsmet Beçar, Aliya İzzetbegoviç'in kızı Sabina Berberoviç, torunları Esma Zlatar ve Nadja Berberoviç, Aliya İzzetbegoviç'in komutanlarından Şerif Petkoviç ve arkadaşı Osman Bırka katıldı.

Sergide konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, "Ölümünün üzerinden 10 yıl geçti. Rahmetle yad ediyoruz. Gerek Bosna, gerek İzzetbegoviç bizim için bir kahraman. O bölge, bizler için dikkatle incelenmesi gereken bir bölgedir. Bosna'da bir devlet varsa, Müslümanlar yaşıyorsa Aliya İzzetbegoviç'in kahramanlığı, dehası ve imanından aldığı İslami duruş onun en büyük göstergesidir" dedi.

"BOŞNAKLAR ONA RİAYET ETTİ, KAZANDI"

Serginin ardından Aliya İzzetbegoviç'in hayatının anlatıldığı panel düzenlendi. Katılımcılara ilk olarak Aliya İzzetbegoviç ile ilgili sinevizyon gösterisi izletildi. Panelde konuşan AK Parti eski İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu, "Aliya, halkına diğer dinlere mensup olan insanların ibadet hakkına, yaşlılara çocuklara dokunmayın bunu yerine getirirseniz biz kazanacağız demiştir. Boşnak halkı onun prensiplerine riayet etti ve muvaffak oldu. O, 15'li yaşlarda katıldığı fikir hareketi ve düşünceleriyle 'oku' emrini iyi anlayanlardandır. İslam'ı kaynağından öğrenme, insanlığa nasıl hizmet ederim, düşüncesiyle gayret göstermiştir."

"ÖZGÜRLÜĞÜN KÖLESİYİM 'DERDİ"

Aliya İzzetbegoviç'in arkadaşı Osman Bırka ise, Bilge Kral'la tanışıklığını anlattığı konuşmasında şunları söyledi: "Onun önem verdiği iki şey vardı. Özgürlüğün kölesi olduğunu söylerdi ve inanmak ve savaşmak onun felsefesiydi. Sıkı bir mümindi. Onunla 14 yıl geçirdim ve yaşanmışlıkları bir kitap haline getirdim" Bırka, yazdığı kitabı Başkan Yeniay'a hediye etti. Yeniay da Osman Bırka'ya kitabı Türkçeye tercüme ettireceklerine dair söz verdi.

'MÜSLÜMANLARIN PROBLEMLERİYLE İLGİLENDİ'

İzzetbegoviç'in komutanlarından Şerif Petkoviç, onun savaş yıllarında nasıl bir yol izlediğini katılımcılarla paylaşırken, Mladi Müslimani Derneği temsilcisi İsmet Beçar da bir dönem Aliya İzzetbegoviç'in de üyesi olduğu Genç Müslümanlar Derneği üyelerine yapılan işkenceleri anlattı. Bosna halkı haricinde tüm müslümanların ona çok şey borçlu olduğunu ifade eden Beçar, İzzetbegoviç'in tüm dünya müslümanlarının problemleriyle ilgilendiğini söyledi.

'ASLOLAN GÖNÜL KÖPRÜLERİDİR'

Kapanış programında da söz alan Aliya İzzetbegoviç'in kızı ve torunları Bilge Kral'dan söz ederek, onun misyonunu yaşattıkları için organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Program sonunda Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, katılımcılara günün anısına teşekkür ederek, çiçek verdi. Yeniay, İzzetbegoviç'in bir gönül insanı olduğunu belirterek "Onun da dediği gibi nehirler üzerindeki köprüler yıkılabilir, olsun yeniden inşa ederiz, aslolan gönül köprüleridir. İzzetbegoviç'i rahmet ve şükranla yad ediyoruz." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Tarihin Tanıklığında Bosna' Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement