Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu

Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu

Adana Büyükşehir Belediyesi ile Adana Kentine ve İnsanına Hizmet Vakfı’nın iş birliğiyle, 17-18-19 Nisan 2015 tarihlerinde Sheraton Oteli’nde hayata geçirilen 1. Uluslararası Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi açıklandı.

20.04.2015 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Büyükşehir Belediyesi ile Adana Kentine ve İnsanına Hizmet Vakfı'nın iş birliğiyle, 17-18-19 Nisan 2015 tarihlerinde Sheraton Oteli'nde hayata geçirilen 1. Uluslararası Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı.

Editörlü ve hakemli düzeltmelerin ardından 1 ay içinde kitaplaştırılması planlanan sempozyumun sonuç bildirgesi, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Kurt'un moderatörlüğünde bir araya gelen bilim insanlarınca dile getirildi.

6'sı yurt dışından olmak üzere toplam 57 farklı üniversiteden, her biri alanında uzman 170 akedemisyenin katılıp sunum yaptığını belirten Prof. Yılmaz Kurt, "170 kişinin katıldığı, belirli bir konuda, tarih ve arkeolojiyi temel alan bu kadar büyük, bu kadar geniş çaplı bir organizasyonu, ki son 30-40 yılı ben biliyorum, hiç bir zaman yaşamadık. Bu şekildeki uluslararası toplantılar bundan sonra da böyle yapılsın ve devam etsin diye, 1. sıfatını özellikle koyduk. Bundan önce toplantı yapılmadığı ya da öncekilerin önemsiz olduğu anlamı bundan çıkarılmamalı" dedi.

BİLİM İNSANLARINDAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE TEŞEKKÜR

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine çok büyük imkan sağladığını belirten Prof. Kurt, "Dört dörtlük olanaklarla sempozyum düzenledik. Bundan dolayı onlara minnettarız. Sempozyumdan çıkan sonuçlar 1 ay içinde kitap haline getirilecek. 4 ayrı oturum yapıldı ve 4 cilt olarak basılmasını arzu ediyorum. Cumhuriyet, Osmanlı, Ortaçağ ve Eskiçağ. 4 oturumun, 4 ayrı kitap olarak bastırılması kullanıcı açısından daha sağlıklı olur. Bu bildiriler editörlü ve hakemli olarak yayınlanacak. Böylece uygun görülmeyen az sayıda bildirinin de elemesinin yapılma ihtimali ortaya çıkıyor. 'Hakemli Sempozyum Bildirisi Statüsü' kazandırılacak sempozyuma. 30 yıldan bu yana Adana üzerine çalışan biri olarak, bu kadar çok sayıda değerli akademisyenin bu konuda bildiri sunmasından son derece mutlu oldum. Çember genişledi. Şimdi danışabileceğimiz kişilerin sayısı arttı. Daha önce Adana üzerine çalışmamış arkadaşlarımız bile artık Adana üzerine çalışmaya başladı. Adana kültürü ve tarihi daha geniş bir yelpazede tartışılır hale gelecek. Bundan dolayı da son derece mutluyum. Yeni Asur ve Genç Hitit dönemleriyle ilgili bilgi verildi" şeklinde konuştu.

SEMPOZYUMA DAİR AKADEMİSYENLERİN DÜŞÜNCELERİ

Sempozyumda bildirilerin içerik olarak çok derin olduğuna ve sempozyumun, bundan sonrakilere farklı bakılmasını sağlayacak özellikte olduğuna vurgu yapıldığını belirten Prof. Kurt, şöyle devam etti:

"Bundan sonraki çalışmalarda tarihsel dönemlerin dışında daha dar olanlara yönelinebileceği, metodolojik olarak yeni açılımlara kapı olduğu ifade edildi. Bu şekilde kapsamlı, 4 salonda aynı anda yürütülen bir organizasyonu düzenlemenin ve yürütmenin hiç kolay olmadığına dair düşünceler paylaşıldı. Böyle bir başarının arcak Türk Tarih Kongrelerinde rastlanan bir durum olduğu ifade edildi. 170 bildiri rakamsal anlamda kolay söylenebilir ama aslında önemli emek ve akıl anlamına geliyor. Genç akademisyenlerin sayısının fazla olması da çok sevindirici. Bölgenin yerel araştırmacıları da sempozyuma dahil oldu."

SEMPOZYUMDA İRDELENEN ADANA'YA AİT 4 TARİHİ DÖNEM

Eskiçağ Arkeoloji Antik Filoloji üzerine 20 bildiri sunuldu. Adana'nın en eski devirlerinden, ilk yerleşimlerini kapsayan pek çok bildiri verildi. Bölgedeki hüyükler ve tarihi kalıntılar hakkında detaylı, doyurucu sunumlar gerçekleştirildi. Çukurova'nın Eskiçağ tarihi üzerine genel ve kapsamlı bilgiler aktarıldı. Bölgede kurulan antik kentler ve ekonomik örgütlenme hakkında iletiler yapıldı. Roma döneminde kentin siyasi, kültürel ve ekonomik yapısını ortaya koyan çalışmalar aktarıldı. Adana isminin Hititler döneminden itibaren kullanılmaya devam ettiği vurgulandı. Hititçe metinlerde Adana isminin, Adaniya diye geçtiğine dikkat çekildi. Sürekliliği olan bir kent ismi olduğu bildirilerde dile getirildi. Daha sonra Danuna ismini aldığı vurgulandı. Bölgeden Hititler döneminde ve sonrasında çok sayıda, şifalı otlarla hastalıkları iyileştirici özellikleri ortaya çıkaran, günümüzdeki ismiyle doktor yetiştiği vurgusu yapıldı. Yine Hitit dünyasının moda, sanat ve edebiyatına Çukurova bölgesinin yön verdiği ve bu bölgenin o dönemki dili olan Hurrice şarkıların, Hurri makamında Hitit saraylarında meşk edildiği anlatıldı. Yine tabiri caizse, Hurri Mesnevilerinin buradan neşet ettiğine dair tespitler yapıldı. Eskiçağ'a ait pek çok değerin bu bölgeden kaynaklandığına dair tespitler paylaşıldı

ORTAÇAĞ

Ortaçağ'ın Çukurova'daki sıfır noktasından sonuna kadar bir iskeleti çıkarıldı. İslam öncesi dönemde Çukurova'daki Türkler konusunda iki bildiri sunuldu. Daha sonra İslami Dönemde Çukurova konulu 3 bildiri verildi. Birbirlerine yakın, birbirlerini sorgulayan çok güzel bildiriler olduğu ortaya kondu. Emevi fethiyle başlayan süreç ve Abbasiler dönemi. Daha sonra Emevie Baronluğu ya da Krallığı dönemiyle ilgili de ciddi tartışmalar yaşandı. Ermeni Krallığı döneminde Çukurova konusunda iki bildiri sunuldu. Ermeni-Moğol İlişkileri konulu 3 bildiri verildi. Haçlı Seferleri Sırasında Çukurova başlığı da atlanmadı. Bu konunun uzmanları iki güzel bildiri sundu. Memluklar Döneminde Çukurova konusunda da 3 bildiri verildi. Ortaçağ'da Çukurova Şehirleri'yle ilgili de 3 bildiri vardı. Beylikler Devri Çukurovası'yla ilgili 2 bildiri gerçekleştirildi.

CUMHURİYET DÖNEMİ

Cumhuriyet Dönemi'nin iktisadi, ekonomik ve siyasi yönlerinin tartışıldığı bildiriler sunuldu. Belediyecilik yönünden Cumhuriyet Dönemi'ne dair çalışmalar yapıldı. 1911 yılında tramvay hattı projesinin düşünülmüş olması, bundan sonra da bu konuya önem verileceğinin göstergesi olarak belirlendi. Yeni Türkiye'de ekonomi denince İzmir İktisat Kongresi'nin akla geldiği, Adana ve Çukurova denince de pamuğun, tarımın ve tarıma dayalı sanayinin başkenti tanımlamasının yapıldığı vurgulandı. 1924-25 Pamuk Kongresi ve bundan sonra pamukla ilgili yapılabilenlere dair sunumlar gerçekleştirildi. Tüm bunlar, geçmişin geleceğe ayna olması bakamından önemli bildiriler olarak tanımlandı. Cumhuriyet dönemi tebliğlerinin son derece önem arz ettiği bildirildi.

Osmanlı dönemi Adanasının bütün iktisadi ve sosyal yönlerini ortaya koyacak önemli sunumlar yapıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tarihte Adana ve Çukurova Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement