Tarihten Günümüze Elazığ Uluslararası Kongresi - Son Dakika
Yerel

Tarihten Günümüze Elazığ Uluslararası Kongresi

Tarihten Günümüze Elazığ Uluslararası Kongresi

Elazığ'da Atatürk'ün Elazığ'a gelişinin 77. yıl dönümü dolayısıyla, Tarihten Günümüze Elazığ Uluslararası Kongresi düzenlendi.

18.11.2014 00:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'da Atatürk'ün Elazığ'a gelişinin 77. yıl dönümü dolayısıyla, Tarihten Günümüze Elazığ Uluslararası Kongresi düzenlendi.

Fırat Üniversitesinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nde tertip edilen kongreden önce, " Harput'tan Elazığ'a" ve "17 Kasım Atatürk'ün Elazığ'a Gelişi" konulu fotoğraf sergileri açıldı.

Kongrede konuşan Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, şehirlerin medeniyet demek olduğunu belirterek, Elazığ'ın bu manada tarihe ve medeniyete önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs de şehirlerin ruhu olduğunu dile getirerek, "Şehirler insanlar gibi, tabiat gibi, canlılar gibi ruh sahibidirler. Kendi elimizle kurduğumuz şehirleri zaman zaman çok çeşitli sebeplerle, yapıcı sebeplerle kurduğumuz şehirleri bazen yine yapıcı olduğu iddiasıyla yıkıcı sebeplerle yok ederiz. Aslında tarihin belli bir dönemini bugün sadece fotoğrafta kalır hale getirmişiz" diye konuştu.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ise Elazığ'ın Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli kültür merkezlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Beyhan, şunları kaydetti:

"Elazığ kıdemini Harput'tan alır. Çünkü Harput, hem Anadolu'nun eski yerleşim yerlerinden biri, hem de Osmanlı idari taksimatında yani 26 Mart 1516 tarihinden itibaren bir sancak merkezidir. Yörenin İslam ile tanışması İslam'ın ilk devirlerine rastlar. Hazreti Ömer devrinde İslam orduları bu bölgeyi fetheder. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Mamuretü'l Aziz ismi Harput'un önüne geçti. 1877'den 1937'ye kadar bu isim kullanıldı."

AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Elazığ'ın insanlık değerlerinin zirve yaptığı güzel bir coğrafyada bulunduğunu söyledi.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da Elazığ'da kadim bir kültür yaşandığını vurgulayarak, "Kardeşliğin, muhabbetin ve sevginin olduğu aziz bir şehirdir Elazığ" ifadesini kullandı.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ise Elazığ'ın bir marka şehir hüviyetini kazanabilmesi noktasında üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Üç gün sürecek kongreyi akedemisyenler, kurum ve kuruluşların müdürleri ve öğrenciler izledi. - Elazığ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihten Günümüze Elazığ Uluslararası Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement