Tarım İşçilerinin Yüzde 83,9'u Kayıt Dışı - Son Dakika
Ekonomi

Tarım İşçilerinin Yüzde 83,9'u Kayıt Dışı

Tarım İşçilerinin Yüzde 83,9\'u Kayıt Dışı

MANİSA (İHA) – Manisa’da “Tarımda Kayıtdışı İstihdamla Mücadele” semineri düzenlendi.

04.12.2014 18:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MANİSA (İHA) – Manisa'da "Tarımda Kayıtdışı İstihdamla Mücadele" semineri düzenlendi. Seminerde, tarımda istihdam edilen 5 milyon 815 bin kişiden sadece 938 bin kişinin kayıtlı olduğu, bu sayının yüzde 83,9 oranına denk geldiği belirtildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından çeşitli illerde çiftçi bilgilendirme seminerleri düzenleniyor. Bu kapsamda Konya, Erzurum ve Sakarya'nın ardından 4. seminer olan Tarımda Kayıtdışı İstihdamla Mücadele semineri Manisa SGK İl Müdürlüğü ve Şehzadeler Ziraat Odası işbirliğiyle düzenlendi. Seminere Manisa Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Çınarsoy, SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, TZOB Başkanvekili ve Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, SGK İl Müdürü Nesrin Aras, çiftçiler ve muhtarlar katıldı. TZOB Başkanvekili ve Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, insanlığın temel ihtiyacı olan gıdanın kaynağı olan tarımın her zaman stratejik bir sektör olduğunu kaydetti. Tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için insanların tarımda, kırsalda tutulması gerektiğinin altını çizen Sorman, bu çerçeveden bakınca tarımda çalışanların ekonomik ve sosyal refahlarının öneminin daha iyi anlaşıldığını belirtti. Sosyal güvenliğin tarımın ve çiftçinin en önemli meseleleri arasında geldiğini ifade eden Başkan Sorman, ülke tarımının en önemli sorunlarından birinin kayıt dışı istihdam olduğunu vurguladı.

"KAYIT DIŞI İSTİHDAM ORANI YÜZDE 83,9"

Tarımda istihdam edilen 5 milyon 815 bin kişiden sadece 938 bin kişinin kayıtlı olduğuna dikkat çeken Sorman, "Tarımda kayıt dışı istihdamın oranı yüzde 83,9'u buluyor. Bu oran erkeklerde yüzde 73,75 kalırken, kadınlarda yüzde 95,4'e ulaşıyor. Tarımda ücretsiz aile işçilerinin yüzde 93,6'sı, ücretli çalışanların yüzde 85,5'i, kendi hesabına çalışanların yüzde 71,1'i kayıt dışıdır. Bu rakamların kabul edilebilir bir tarafı yok. Ne yapıp edip kayıt dışı istihdamı önlemek, azaltmak zorundayız. Sigortasız çalışmanın olumsuzlukları konusunda çiftçilerimizi bilinçlendirmeliyiz" diye konuştu.

"2012'DE MAĞDURİYET GİDERİLDİ"

Son yıllarda sosyal güvenlik mevzuatında çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın girişimleriyle önemli düzenlemelerin yapıldığını belirten Sorman, şunları kaydetti:

"6111 Sayılı Kanunla sattıkları ürün bedelleri üzerinden 1994 yılından bu yana BAĞKUR prim kesintisi yapılan ziraat odasına da kayıtlı çiftçilerimize geriye yönelik yapılandırma hakkı getirildi. Ancak kadın çiftçilerimiz 2003 yılından önceki dönemler için aile reisi olmamaları nedeniyle borçlanamadılar. 2012'de bu mağduriyet giderildi. 2003 yılından önceki dönemler için de aile reisi olmasalar bile geriye yönelik borçlanabildiler."

"SEKTÖR ÇEŞİTLİ AŞAMALARDAN GEÇTİ"

Tarımın çok önemli bir sektör olduğuna vurgu yapan SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü de, bu sektörün süreç içerisinde çeşitli aşamalardan geçtiğini söyledi. Bugün insanların yüzde 30'nun bu sektörde çalıştığını kaydeden Başkan Süngü, "Türkiye'de 2014'ten itibaren kayıt dışıyla mücadele konusunda önemli çalışmalar yapıldı. 2008 yılından itibaren bu durum artarak devam etmiştir. 2002'de kayıt dışı istihdam oranı yüzde 50 iken, bugün ise yüzde 30-33'lere kadar düşmüştür ama tarımda kayıt dışı istihdamın bu kadar düşmediğini görüyoruz. Yüzde 86'lardan yüzde 83'ler kadar düşmüş. Bu oranı azaltmak için çiftçilerimizi, muhtarlarımızı bilgilendiriyoruz" diye konuştu.

"BİR KİŞİ BİLE KAYIT DIŞIYSA HAK İHLALİ VARDIR"

Sosyal güvenliği olmayan bir insanı çalıştırmanın bir hak ihlali olduğuna vurgu yapan Yakup Süngü, "6 içerisinde önce Soma'da ardından Ermenek'te bir maden faciası yaşadık. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü. İnşallah böyle acıları bir daha yaşamayız. Her ne kadar maden sektörü kayıt dışı istihdamın sen az olduğu sektörlerden biri sayılsa da bu oran yüzde 5-6 civarındadır. Madenlerde bir kişi bile kayıt dışı çalışıyorsa orada hak ihlali vardır. Toplum olarak el birliğiyle bunlarla mücadele etmeliyiz. İnsanların sigortasız çalıştırılmalarına izin vermemeliyiz" dedi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tarım İşçilerinin Yüzde 83,9'u Kayıt Dışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi
    13:35 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zammın geri alınmasını talep etti. Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilme imkanının zorlaştığını belirterek, zamın geri alınması ve sübvansiyonlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

  • CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor
    13:31 CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor

    CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, SGK'ya yapılan transferlerin artmasına rağmen emeklilerin açlık ücretine mahkum edildiğini belirtti. Öztunç, bu durumun AKP, saray düzeni ve Erdoğan'ın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

  • Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
    13:21 Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı

    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan ve her anı zahmetle geçen şeker pancarı üretimi, aylar süren emeklerin sonunda sökülmeye başlanıyor. Devletin verdiği desteklerle çiftçilerin yüzü gülerken, on binlerce dekar alanda ekim mesaisi sürüyor. Pancar üretimiyle hem aile bütçesine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyleyen Adem Zengin isimli çiftçi, 'Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sağladığı imkanları kullanarak on binlerce dönüm alanda pancar ekiyoruz' dedi.

  • Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi
    13:15 Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi

    Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, sosyal medyada başlatılan lokanta ve kafeler için iki günlük boykot çağrısına sert tepki gösterdi. Karabacak, boykot çağrısının esnafların itibarını zedelediğini ve yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, devletin denetim organlarının fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik önlemler aldığını ve odaların da denetim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak
    13:06 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. Baran, enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşandığını ancak bu sürecin bir yılı geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, hizmet sektörünün ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Baran, hükümete ve ekonomi yönetimine güvendiklerini ve desteklediklerini söyledi.

  • Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor
    13:04 Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas-İstanbul seyahat süresi aktarmasız tren seferleriyle kısalacak.


Advertisement