Tarım Öğretiminin 169. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Tarım Öğretiminin 169. Yıl Dönümü

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi, tarım öğretiminin 169. yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenledi.

24.02.2015 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi, tarım öğretiminin 169. yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenledi.

Fakülte binasındaki konferans salonunun açılışıyla başlayan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Öğretim üyelerinin hazırladığı müzik dinletisinin ardından konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, dünyadaki savaşların ve silahların kullanılmasının temelinde tarımın, insan enerjisinin olduğunu ifade etti.

"Dünya'da kopan kıyamet, aslında insan enerjisini sağlayan tarıma dayalı üretimdir" diyen Battal, tarım arazilerinin her geçen gün erozyon ile azaldığını ancak buna ters orantılı şekilde nüfusun artmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, tarım arazilerini daha verimli hale getirmeye ihtiyacı olduğunu ve burada da ziraatçilere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Battal, şöyle konuştu:

"Bu yüzden ziraatçilerin dünya konjonktüründe ve gelecekteki iş alanlarında önemi artıyor. Ülkemizde alışık olduğumuz 'devlet baba' mantığı artık terk ediliyor. Devletin yine önemli katkıları var ama 'artık ben seni alıp istihdam edeceğim' demiyor. 'Ben sana kredi vereceğim, sen de bu kredi ile üretim yap, yanında insanları çalıştır, istihdam et' diyor. Dolayısıyla devlet baba rol değiştirdi. Bize artık direkt ekmek vermiyor. Ekmek kazanacak yolları öğretip, proje ürettiğiniz sürece sonuna kadar destekliyor. Gerçekten de çok büyük destekler veriliyor. Mezun olur olmaz 100 bin lira destek veriyor. Bu az bir destek değil. Bunu düşündüğünüz zaman bir profesörün emeklilik tazminatından fazla. Yeni mezun olan kişiye bu para verilerek 'üretime başla' deniyor ve geliştikçe daha fazla kredi veriliyor."

YYÜ'nün artık öncü olan, bilim, proje ve çözüm üreten bir üniversite haline geldiğine değinen Battal, ülkenin önünü açmak adına öğrencilerin öncü üretici haline getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Battal, öğrencilere bu anlamda "Girişimcilik Dersi" verildiğine değinerek, bu dersi almayan öğrencilerin mezun olduklarında devletin verdiği kredilerden faydalanamayacağına dikkati çekti.

Bölgedeki çiftçilerin eğitim göreceği YYÜ Çiftçi Eğitim Merkezinin de tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Battal, merkezin hizmete açılmasıyla bütün zirai alanlarda çiftçilerin eğitime alınacağını sözlerine ekledi.

Programa Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi, Ziraat Mühendisleri Odası Van Şubesi Başkanı Murat Demir, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarım Öğretiminin 169. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement