Tarım Satış Kooperatifleri - Son Dakika
Ekonomi

Tarım Satış Kooperatifleri

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Çetin: "Geçmiş yıllarda çok kez 'Tariş Zeytinyağı Birliği için artık tehlike bitmiştir' demiştim. Yürürlüğe giren yeni yasa ve bağlı ana sözleşmelerle kooperatifçilik riskli hale gelmiştir"

20.11.2014 17:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, yürürlüğe giren yeni yasa ve ana sözleşme ile kooperatifçilik yapmanın zorlaştığını söyledi.

Çetin, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği 2013-2014 faaliyet dönemini kapsayan 65'inci olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, tarım satış kooperatifleri birliklerinin tabii olduğu 4572 sayılı yasa ile ana sözleşmede yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiğini ifade etti.

2000 yılındaki yasa ile tarım satış kooperatiflerine özerklik verildiğini hatırlatan ve o tarihten bu yana birliklerin güçlükle de olsa ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten Çetin, son yapılan düzenlemelerle kooperatifçilik yapmanın zorlaştığını savundu.

Çetin, AB ülkelerinin kooperatiflerini güçlendirerek tarım politikalarını buradan yönettiklerini, Türkiye'de ise siyasetçilerin öteden beri kooperatifleri tasfiye gayretleri olduğunu ileri sürerek şöyle konuştu:

"Gerçekleştirdiğimiz yeni yapılanma ve yatırımlarla evrensel kooperatifçilik ilkelerinden de ayrılmadan tehlikeleri uzaklaştırdığımızı düşündük. Geçmiş yıllarda çok kez 'Tariş Zeytinyağı Birliği için artık tehlike bitmiştir' demiştim. Yürürlüğe giren yeni yasa ve bağlı ana sözleşmelerle kooperatifçilik riskli hale gelmiştir. Ana sözleşmede öyle maddeler var ki bundan sonra kooperatiflerde yönetici bulmak zorlaşacak. Yürürlüğe giren yasa ve ana sözleşmeyle geriye dönüşler başlıyor."

Ürün alım kampanyasının sürdüğünü, ortakların bugüne kadar 50 ton ürünü birliğe teslim ettiğini belirten Çetin, 8 lira ön avans fiyatıyla yapılan alımların, yarın kesin fiyata dönüşeceğini kaydetti. Ürününü teslim eden ortağı memnun edecek fiyat belirleyeceklerini anlatan Cahit Çetin, "Fiyatı dikkate almadan Tariş'e ürününü teslim eden, aidiyet duygusu yüksek ortaklarımızı asla mağdur etmeyeceğiz" dedi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman ise çiftçilerin örgütlü gücünün her zamankinden daha büyük önem taşıdığını, tarım kesiminin son yıllarda yaşadığı olumsuzlukların ancak örgütlülükle aşılabileceğini söyledi.

Tariş Zeytinyağı Birliği'nin geçtiğimiz yılı 2 milyon 700 bin lira net karla kapattığını açıklayan Şarman, bilançoda yüzde 20 tasarruf sağlandığını ve nakit durumunda bir önceki yıla göre yüzde 63 oranında artış kaydedildiğini ifade etti.

Bu yıl yaklaşık 2 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Şarman, yatırımların en önemli ayağının tank çiftliği olduğunu bildirdi.

Şarman, 2014-2015 zeytinyağı rekolte öngörüsünün 190 bin ton olarak kamuoyuna açıklandığını ancak mevcut durumda bunun en az 30 bin ton daha düşük seviyelerde olduğunu sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tarım Satış Kooperatifleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement