Tarımsal Üretim Kredisi Esasları Açıklandı - Son Dakika
Ekonomi

Tarımsal Üretim Kredisi Esasları Açıklandı

Tarımsal Üretim Kredisi Esasları Açıklandı

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin esaslar belirlendi.

10.04.2014 11:06  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

10 BÜYÜK BAŞ ALTINDAKİNE KREDİ YOK

Tebliğe göre, karar kapsamında üreticilere faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi kullandırılabilmesi için on baş ve üzerinde manda veya damızlık süt sığırı işletmesi kurmaları veya işletme kapasitesini on baş ve üzerine çıkarmaları gerekecek.

Damızlık süt sığırı yetiştiriciliği için kurulu veya kurulacak işletmelere kullandırılacak olan yatırım kredileri, manda veya holstein (siyah alaca/kırmızı alaca), brown swiss, simental (flekvi) ve jersey ırkı alımlarını ve gerekli olan tesis ve alet-ekipman ile diğer yatırım giderlerini kapsayacak.

EN AZ BİR DOĞUM ŞARTI

Kredi ile temin edilecek damızlık süt sığırları damızlık belgesine sahip, ilk yavrusuna gebe veya en fazla ilk doğumunu yapmış ve azami 36 aylık, mandalar ilk yavrusuna gebe veya en fazla ilk doğumunu yapmış ve azami 48 aylık, damızlık dişi danaların 4-13 aylık, inek kültür ırkı veya melezi, azami 48 aylık olması ve en az bir doğum yapmış olması gerekecek.

ARICILIKTA ARANACAK KRİTERLER

Karar ile üreticilere faiz indirimli yatırım ve işletme kredisi kullandırılabilmesi için, arıcıların, arıcılık kayıt sistemine kayıtlı, asgari 50 adet ve daha fazla sayıda arılı kovan ile üretim yapmaları veya mevcut arılı kovan sayısını 50 adet ve üzerine çıkarmaları, Bombus arısı üreten işletmelerin Bakanlıktan üretim izni almış olması şartı aranacak.

KANATLI SEKTÖRÜ

Söz konusu kararla kanatlı üretimi yapacak işletmelere kredi kullandırılabilmesi için asgari, etlik piliç yetiştiriciliğinde 10 bin adet, yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 7 bin 500 adet, hindi, kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde 2 bin 500 adet, devekuşu yetiştiriciliğinde 50 adet ve üzeri kapasitelerde işletme kurulması veya kurulu işletmelerin en az bu kapasitelere çıkarılması istenecek.

SU ÜRÜNLERİ

Su ürünleri yetiştiriciliği yapacak olan üreticilerin karar kapsamında faiz indirimli yatırım kredisine başvurabilmeleri için projelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış olması gerekecek.

Hayvansal üretim konu başlığı altında kararda belirtilmeyen hayvansal üretim konularında faaliyette bulunan üreticilere, kontrollü örtüaltı tarımı, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi, yurt içinde üretilen sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımı, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, yaygın bitkisel üretim ve çok yıllık yem bitkisi üretimi başlıkları altında değerlendirilecek.

Arazi alımı Tarımsal amaçlı kooperatifler en az 15 ortağın yararlanacağı proje teklifinde bulunabilecek. Sözleşmeli üretim modeli kapsamında, üreticilerin tarımsal ve hayvansal girdilerini temin etmek ve ürün almayı garanti etmek suretiyle tarımsal üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişilere, söz konusu üretim finansmanı amacıyla kredi açılabilecek, bu kapsamda kullandırılabilecek kredi üst limiti 10 milyon lira olacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tarımsal Üretim Kredisi Esasları Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Can AYHAN: Tüm kaynakları okudum, geçmişte kredi çekenleri takip ettim; sonuç: 'Krediyle hayvancılık sektöründe başarılı olunmaz'. 0 0 Yanıtla

Advertisement