Tariş'ten Fiyat Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tariş'ten Fiyat Açıklaması

Tariş\'ten Fiyat Açıklaması

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, sezonun son günlerinde henüz rekolte tahmini açıklanmadan, sektörde dolaşan fiyat söylentilerine ilişkin değerlendirme yaptı.

19.08.2016 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, sezonun son günlerinde henüz rekolte tahmini açıklanmadan, sektörde dolaşan fiyat söylentilerine ilişkin değerlendirme yaptı. Tüketici öne sürülerek "Fiyatlar düşecek" algısının oluşturulmaya çalışıldığını belirten Çetin, "Elbette tüketicinin sağlıklı bir ürüne en uygun fiyattan ulaşmasını isteriz. Bunu baştan beri söylüyoruz. Ancak bu noktada tüketiciyi sübvanse edecek adres üretici değil, devlettir" dedi.

Kimseye yarar sağlamaz

Sezonun ortalarından itibaren zeytinyağı fiyatları üzerine yapılan değerlendirmeler üzerine soruları yanıtlayan Cahit Çetin, öncelikle gelecek sezon rekoltesi açıklanmadan bir rakam telaffuz etmenin yanlışlığına vurgu yaptı. Bu durumun hem üreticiye, hem de tüketiciye yarar getirmeyeceğini savunan Çetin, "Nedense üretici fiyatlarını düşürmek için bir gayret var. Tüketici fiyatları üzerinden bazı politikaları meşrulaştırmaya çalışmak, üreticinin de şevkini kıracaktır. Elbette tüketicinin bu kadar sağlıklı bir ürüne en uygun fiyattan ulaşmasını isteriz. Bunu baştan beri söylüyoruz. Ancak bu noktada tüketiciyi sübvanse edecek adres üretici değil, devlettir" diye konuştu.

"Her şeyi üreticiden beklemek haksızlık"

Üreticiler olarak Türkiye'nin dünya zeytinyağı liginde hak ettiği yeri alması için ellerini her zaman taşın altına koyduklarını belirten Çetin, "Biz üretim kalitesi ve markalaşma için her türlü fedakarlığı yapalım. Hiçbir itirazımız yok ama her şeyi üreticiden beklemek biraz haksızlık olmuyor mu? Biz Birlik olarak sızma zeytinyağında şimdiden rakamlar dillendirilmesini doğru bulmuyoruz. Üreticinin gelecekten umutlu olması, heyecanını kaybetmemesi ve üretime dört elle sarılması için doğru yaklaşımlar içinde olmalı, miadı dolmuş ticari polemik girişimlerine fırsat vermemeliyiz" ifadelerini kullandı.

"Fiyat dayatmasını kabul etmeyeceğiz"

Geçen sene Tariş'in litre başına açıkladığı fiyatların konjonktürün doğru okunması sonucunda ortaya çıktığının altını çizen Çetin, şunları söyledi: "Geçen yıl fiyatların döneme göre yükselmiş olmasını yadırgamıyorum. Çünkü geçen sene Kuzey ve Güney Ege'de rekolte neredeyse üçte bir oranında düşmüş, arz azalmıştı. Bu dönemde alıcıların da rekoltesi yükselen, 160 bin tonluk toplam rekoltenin neredeyse 80-90 bin tonunu oluşturan Osmaniye, Mut, Mersin, Antep, Nizip gibi Akdeniz illerine yöneldiğini gördük. Bu eğilim tabii ki ticari olarak doğaldır ancak zeytincilikte bir gerçek vardır. Bu sene bol verim olan yerde gelecek sene ürün azalacaktır. Şimdi de yönün Ege'ye çevrileceği aşikar. Fakat orada üretimi ve kaliteyi oturtmuş, pazarlamayı yeni kavramaya başlayan bir Akdeniz üreticisinden bahsediyoruz. O fiyatların Ege'ye dayatılmasını kabul etmeyeceğiz."

"Girdi maliyetleri düştü mü?"

Sektörde eski söylemlerin değiştirilmesini isteyen, 700 bin ton üretim ve dünya ikinciliği hedeflenirken kuralsızlığa taviz verilmemesi gerektiğini savunan Çetin, şöyle devam etti: "Bu mükemmel otobanda trafik işareti yok demiştim. Bunun sonuçlarını daha somut görüyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde tüketiciyi üretici sübvanse etmez, üreticiden bu beklenmez. Aksi takdirde üretimden soğuma riski vardır. Bunun yerine vergilerin indirilmesi, teşviklerin artırılması gibi önlemler gerekmektedir. Girdi maliyetleri düştü mü? Tam tersi arttı. Öte yandan zeytinyağı pahalı değil değerli bir üründür ve değerli bir ürünün de bir bedeli olur. O değerli ürünü üreten çiftçi de hiçbir zaman çok para kazanmaz. Yok yılında da geçinmenin derdindedir. O bakımdan bu tür girişimlerden kaçınmak gerekir."

"TARİŞ'in hedefi standardı tutturmak"

Çetin, kendi politikalarına ilişkin ise şöyle konuştu: "TARİŞ olarak bu sene kampanyaya nasıl başlayacağımızı şimdiden söylememiz ve bilmemiz tabi ki mümkün değil. Ama hiçbir zaman onların dediği seviyeden piyasayı başlatmak düşüncemiz yok. Şimdiden fiyatı bilemeyiz. Geçen seneki fiyatları tutturabilmemiz mümkün değil. Keşke olsa. Ama hiçbir zaman da bu çevrelerin hayal ettiği rakamlar gerçekleşmeyecek. Çiftçinin memnun olacağı en azından kendi standartlarını tutturabileceği bir fiyat seviyesi olması konusunda, Tariş olarak elimizden geleni yapacağız." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tariş'ten Fiyat Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor
    13:31 CHP Milletvekili Ali Öztunç: Emekliler Açlık Ücretine Mahkum Ediliyor

    CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, SGK'ya yapılan transferlerin artmasına rağmen emeklilerin açlık ücretine mahkum edildiğini belirtti. Öztunç, bu durumun AKP, saray düzeni ve Erdoğan'ın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

  • Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
    13:21 Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı

    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan ve her anı zahmetle geçen şeker pancarı üretimi, aylar süren emeklerin sonunda sökülmeye başlanıyor. Devletin verdiği desteklerle çiftçilerin yüzü gülerken, on binlerce dekar alanda ekim mesaisi sürüyor. Pancar üretimiyle hem aile bütçesine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyleyen Adem Zengin isimli çiftçi, 'Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sağladığı imkanları kullanarak on binlerce dönüm alanda pancar ekiyoruz' dedi.

  • Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi
    13:15 Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, lokanta ve kafe boykotuna tepki gösterdi

    Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, sosyal medyada başlatılan lokanta ve kafeler için iki günlük boykot çağrısına sert tepki gösterdi. Karabacak, boykot çağrısının esnafların itibarını zedelediğini ve yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, devletin denetim organlarının fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik önlemler aldığını ve odaların da denetim çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak
    13:06 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. Baran, enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşandığını ancak bu sürecin bir yılı geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, hizmet sektörünün ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Baran, hükümete ve ekonomi yönetimine güvendiklerini ve desteklediklerini söyledi.

  • Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor
    13:04 Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas-İstanbul seyahat süresi aktarmasız tren seferleriyle kısalacak.


Advertisement