Tartışmalı Gemi "Kuito"Nun Sökümü - Son Dakika
Yerel

Tartışmalı Gemi "Kuito"Nun Sökümü

İzmir Barosundan, tehlikeli atık içerdiği iddialarıyla kamuoyunda tartışma konusu olan "Kuito" isimli petrol tanker gemisinin, Aliağa'daki söküm işleminin iptaline yönelik yürütmenin durdurulması kararının, söküm bittikten sonra verildiğinden uygulanmasına imkan kalmadığı vurgulandı.

15.11.2015 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Barosundan, tehlikeli atık içerdiği iddialarıyla kamuoyunda tartışma konusu olan "Kuito" isimli petrol tanker gemisinin, Aliağa'daki söküm işleminin iptaline yönelik yürütmenin durdurulması kararının, söküm bittikten sonra verildiğinden uygulanmasına imkan kalmadığı vurgulandı.

Barodan yapılan açıklamada, İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile Çevre Mühendisleri Odası tarafından, "çevre kirliliğine sebep olabileceği" gerekçesiyle petrol tanker gemisi "Kuito"nun Aliağa'daki söküm işleminin iptaline yönelik dava açıldığı, İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde görülen davada yürütmeyi durdurma kararı verildiği anımsatıldı.

"Söküm işleminin iptali için açılan davada yürütmenin durdurulması kararının, söküm işlemi bittikten sonra verildiği ve uygulanmasına imkan kalmadığı" kaydedilen açıklamada, mahkemede yürütmenin durdurulması kararı verilirken dikkat edilmesi gereken "aciliyet" ve "hukuka aykırılık" konularının göz ardı edildiği öne sürüldü.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Görünen odur ki mahkemenin 'aciliyet' anlayışı sekiz aydır. Mahkemenin sekiz ayda verdiği yürütmenin durdurulması kararına karşın Kuito iki ayda sökülmüştür. Yürütmenin durdurulmasının ikinci şartı, açıkça hukuka aykırılıktır. Baroların Avukatlık Kanunu gereği hukukun üstünlüğünü savunma hakkı vardır. İzmir Barosu bu hakka dayanarak hukuka aykırılık iddiasında bulunarak bir dava ikame etmiştir. Mahkeme ise 'Baronun dava açmakta menfaatinin olmadığına' karar vermiştir. Bir yandan yürütmenin durdurulması kararı sökümü tamamlanmış zehir yüklü gemi için verilirken, diğer yandan baroya dönülüp 'senin bu davayı takip etmekte menfaatin yok' demek abesle iştigaldir. Her ne kadar bu geminin sökümüyle çevreye verilen zararın geri dönüşü olmasa da İzmir Barosu olarak bu ayıplı davanın, hukuksuzlukların ve çevrenin katledilmesinin sonuna kadar takipçisi olacağız."

İzmir 3. İdare Mahkemesi, tehlikeli atık içerdiği iddialarıyla kamuoyunda tartışma konusu olan "Kuito" isimli petrol tanker gemisinin Aliağa'daki sökümüne karşı açtıkları davada, 16 Ekim 2015 tarihinde "İzmir Baro Başkanlığı yönünden yürütmenin durdurulması isteminin ehliyet yokluğu nedeniyle incelenmeksizin reddine, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası yönünden uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına" kararı vermişti.

Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker de geminin sökümünün 11 Eylül'de tamamlandığını, elde edilen çelik, alüminyum, krom ile bakırın, fabrika ve maden geri dönüşümüne yollandığını bildirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tartışmalı Gemi 'Kuito'Nun Sökümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement