Taş Kömürü Havzasında "Su Baskını" Hiç Can Yakmadı - Son Dakika
Güncel

Taş Kömürü Havzasında "Su Baskını" Hiç Can Yakmadı

Zonguldak'ta 1848'den beri sürdürülen kömür üretimi sırasında göçük, grizu patlaması ve gaz zehirlenmesi gibi birçok kazada madencilerin hayatını kaybettiği havzada, "su baskını" gibi felaket hiç yaşanmadı Bugüne kadar ocaklarda meydana gelen kazalarda 5 bine yakın madencinin öldüğü bölgede, işçilerin hayatını kaybetmesine en fazla göçük ve grizu neden oldu.

30.10.2014 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta 166 yıldır sürdürülen kömür üretimi sırasında göçük, grizu patlaması ve gaz zehirlenmesi gibi birçok kazada madencilerin hayatını kaybettiği havzada, kayıtlara göre "su baskını" gibi felaket hiç yaşanmadı.

Bölgede 1848'den itibaren uzun yıllar İngiliz, Fransız ve İtalyanlar tarafından da işletmeciliğin yapıldığı kömür havzasında, ölümlü ve yaralanmalı kaza istatistiklerinin sağlıklı tutulmaya başlandığı 1941'den itibaren ocaklarda yaşanan üzücü olayların genelikle grizu, göçük ve gaz zehirlenmesinden kaynaklandığı görüldü.

Ölümlü kazalarda ilk sırayı yüzde 40'ı aşan oranıyla göçükler aldı, grizu patlaması da önemli yer tuttu.

Jeolojik devirlerde kömür oluşumu sırasında meydana gelen, havayla karışmasıyla patlama riski bulunan metan gazının infilakıyla 1983'te 113 ve 1992'de 263 işçinin hayatını kaybettiği TTK ocaklarında, 2014'ün ocak-eylül döneminde meydana gelen iş kazalarında ise bin 677 kişi yaralandı, kalp krizi geçiren 1 işçi hayatını kaybetti.

Kurumda 2012'de 6 olan ölümlü iş kazası ise geçen yıl 2'ye düştü. 2013'te, iş kazalarındaki yaralı sayısı da önceki aynı dönemine göre 248 azalarak 2 bin 459 oldu.

Kayıtlarına su baskını nedeniyle yaşanan ölümlü ya da yaralanmalı kazanın yansımadığı TTK'da, 1999'da 4, 2000'de 9, 2001'de 5, 2002'de 8, 2003'te 8, 2004'te 5, 2005'te 10, 2006'da 3, 2007'de 5, 2008'de 7, 2009'da 7, 2010'da 5, 2011'de 4, 2012'de 6 ve 2013'te ise 2 işçi yaşamını yitirdi.

"Terk edilen galeriler suyla dolabiliyor"

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şubesi Başkanı ve Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TTK'nın maden ocaklarında su baskını yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldığını, bundan dolayı da havza tarihinde Ermenek'teki gibi su kaynaklı üzücü olay yaşanmadığını söyledi.

Madende çalışırken derinlere inilmek zorunda olunduğunu vurgulayan Kaymakçı, "Üst kodlarda üretim yapılan ve daha sonra terk edilen boşluklar zamanla suyla dolar. Suyu tutan tabaka incelirse Ermenek'teki gibi su baskını yaşanır. Eskiden kömür çıkartılmış alanların ocak planlarına işlenmesi lazım. Buralara yaklaştığınızda topuğu sağlam tutmak önemli. Ayrıca sondajlarla suyun tahliye edilmesi de gerekli. TTK'da bunlar en iyi şekilde yapılıyor" diye konuştu.

Kaymakçı, suyla mücadelenin de madenciliğin en önemli uğraşlarındanolduğunu, üretim alanlarındaki suyun havuzlarda biriktirilerek tulumbalarla tahliye edildiğini kaydetti. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Taş Kömürü Havzasında 'Su Baskını' Hiç Can Yakmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Üsküdar'da öğrencileri taşıyan servis aracının kaza anı kamerada
    20:38 Üsküdar'da öğrencileri taşıyan servis aracının kaza anı kamerada

    Üsküdar'da öğrencileri taşıyan servis aracı, yokuş aşağı indiği sırada önce istinat duvarına, sonra da park halindeki araçlara çarptı. Kazanın güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri ortaya çıktı. Servis şoförü ve öğrencilerden bazıları hafif yaralandı.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin Temeli Atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin Temeli Atıldı

    Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılacak olan Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temel atma töreni gerçekleştirildi. Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı törende konuşan Canalp, kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirtti. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu vurgulayarak, projenin 2025'te açılması hedeflenen bir tesis olduğunu söyledi.


Advertisement