Taş Medrese'de Yapılan Osmanlı Kılıçlarına Yoğun İlgi - Son Dakika
Kültür Sanat

Taş Medrese'de Yapılan Osmanlı Kılıçlarına Yoğun İlgi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Taş Medresede yapalan osmanlı kılıçlarının üretimi Taş Medrese Müdürü Ali Örk'ün konuşması Taş Medrese'de yapılan Osmanlı kılıçlarına yoğun ilgi Afyonkarahisar'da unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının yaşatıldığı Taş Medrese'de yapılan Osmanlı kılıçları, kama ve yekpare bıçaklar, tarih meraklılarından yoğun ilgi görüyor Usta ve kursiyerler tarafından hediyelik olarak hazırlanan ürünler arasında, "Yeniçeri", "Yatağan" ve "3. Selim" kılıçları dikkati çekiyor CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları tarafından yaşatıldığı Taş Medrese'de yapılan Osmanlı kılıçları, kama ve yekpare bıçaklar ilgi çekiyor.

25.03.2016 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Taş Medresede yapalan osmanlı kılıçlarının üretimi

Taş Medrese Müdürü Ali Örk'ün konuşması Taş Medrese'de yapılan Osmanlı kılıçlarına yoğun ilgi

Afyonkarahisar'da unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının yaşatıldığı Taş Medrese'de yapılan Osmanlı kılıçları, kama ve yekpare bıçaklar, tarih meraklılarından yoğun ilgi görüyor

Usta ve kursiyerler tarafından hediyelik olarak hazırlanan ürünler arasında, "Yeniçeri", "Yatağan" ve "3. Selim" kılıçları dikkati çekiyor

CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları tarafından yaşatıldığı Taş Medrese'de yapılan Osmanlı kılıçları, kama ve yekpare bıçaklar ilgi çekiyor.

Belediyenin oluşturduğu 15 ayrı atölyede geleneksel el sanatlarının ustaları tarafından icra edildiği ve kursiyerlere öğretildiği tarihi mekanda, kılıç ustası Hüseyin Merttürk, kursiyerlere kılıç, kama ve bıçak yapımı konusunda eğitim veriyor.

Taş Medrese Müdürü Ali Örk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyenin 2010'dan itibaren unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yeniden canlandırılması için faaliyette bulunduğunu söyledi.

Bu mesleklerden birinin de bıçak yapımı olduğunu dile getiren Örk, şunları söyledi:

"Günümüzde makine üretimi, hemen sap birleşiminde iki punta ile yapılan bıçaklar çoğaldı. Yekpare bıçak kullanan pek kalmadı. Biz de bu unutulanları tekrar hayata geçirelim maksadıyla böyle bir atölye açtık. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın gayretleri ile önemli mesafe aldık. Elimizden geldiğince kendi değerlerimizi, özümüzü Türkiye'ye, dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Taş Medrese'de yapılan ürünlere gerek il gerekse il dışından oldukça fazla rağbet var."

Müzelerde sergilenen eserlerden esinlenilerek, Selçuklu ve Osmanlı dönemi kılıçlarının hediyelik eşya olarak tasarlandığını belirten Örk, "Özellikle padişahların kullandığı kılıçların benzerleri yapılıyor. Selçuklu kılıcı çok uzun olmamakla beraber kalın ve oluklu. Osmanlı kılıçları ise ince ve uzun. Ayrıca Hazreti Ali'nin ağzı çatallı kılıcı Zülfikar da yapılıyor. İnsanlar bu kılıçları, evinin ya da iş yerinin duvarına aksesuar olarak asıyor" diye konuştu.

Örk, bıçak sapı yapımında birçok farklı malzemenin kullanıldığına işaret ederek, "Preslenmiş kağıttan, hatta kot pantolon kumaşı preslenerek bıçak sapında kullanılıyor" dedi.

"Bir kılıcın yapımı üç günümü alıyor"

Kursiyerlerden Kerem Uçkun da çeliğe ocakta ışıl işlemle şekil verdiklerini anlattı.

Bıçak ustalığının zor ve zahmetli olduğunu söyleyen Uçkun, "Tarihi Taş Medrese'de yaptığımız kılıçlar, bıçaklar ve kamalar Osmanlı döneminde kullanılan aletler. Genellikle 'Yeniçeri' ve '3. Selim' kılıcı olarak bilinen kılıçlar ile tek tarafı keskin 'Yatağan' kılıcı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Amaçlarının, tarihi değerlere yeniden dikkati çekmek olduğunu vurgulayan Uçkun, şu değerlendirmede bulundu:

" Kılıçlar, bıçaklar ve kamalarda paslanmaz Alman çeliği kullanıyoruz. Saplarını da vengi, kral, yılan ve gül ağacından yapıyoruz. Bıçakçılık meşakkatli bir iş. Kılıçların üretim aşamalarında çok zorlanıyoruz. Bir kılıcın yapımı üç günümü alıyor. Burada ışıl işlemini yapıyoruz. Bu, çeliğin ateş üzerinde yumuşatılmasında kullanılan ışıl işlemi. Parlatma ve cilası da gerçekten çok zor oluyor. Sonra bunlara sap çakıyoruz. Birbirinden farklı işlemler olunca, el emeğinin kıymeti de artıyor. Buraya gelenler de bu emeği görünce rağbet ediyor. Gösterilen ilgiden memnunuz."

Taş Medrese\'de Yapılan Osmanlı Kılıçlarına Yoğun İlgi
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Taş Medrese'de Yapılan Osmanlı Kılıçlarına Yoğun İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement