Taşınan Ağaçlara Bakım İçin Karışım Enjekte Edildi - Son Dakika
Güncel

Taşınan Ağaçlara Bakım İçin Karışım Enjekte Edildi

Siyahkalem'in, Zekeriyaköy'de gerçekleştirdiği konut projesinin inşaat alanındaki 232 ağaç, başka bir yere taşındı.

04.04.2015 09:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siyahkalem'in, Zekeriyaköy'de gerçekleştirdiği konut projesinin inşaat alanındaki 232 ağaç, başka bir yere taşındı. Ağaçlara, kısa sürede filizlenmesi, yapraklanması ve köklenmesi için endoterapi yöntemiyle karışım enjekte edildi.

Ağaç transplantasyonu (ağacın bulunduğu yerden kökleriyle taşınarak dikilmesi) uzmanı Francesco Maccazzola, Zekeriyaköy'de nakledilen ağaçların bulunduğu alanda yaptığı açıklamada, 1,5 yıl önce Siyahkalem yetkilileriyle inşaat sahasına denk gelen ağaçları kurtarmak amacıyla proje başlattıklarını söyledi.

Proje çerçevesinde ağaçların sayımı ve numaralandırılmasının yapıldığını, yeni yerlerinin belirlendiğini ifade eden Maccazzola, daha sonra optimal 3000 ve optimal 2500 ağaç transplantasyon makineleriyle bu ağaçların yeni yerlerine nakledildiğini anlattı.

Nakil işleminin ardından ağaçlara zirai ve bitkisel bakım faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirten Maccazzola, "Dünden itibaren endoterapi faaliyetlerini ve ağaçların rehabilitasyon alanlarının, su çemberlerinin doğruluğunu kontrol edip, yeni sezonda ağaçlara ne gibi bakımlar yapılacak, onun talimatnamelerini hazırlıyoruz" dedi.

Ağaçların, tekrar doğal yaşamlarına dönebilmeleri için naklinden sonra üç yıl boyunca kontrol altında tutularak, özel bakım istediğini kaydeden Maccazzola, şöyle konuştu:

"Bu ağaçları tekrar eski formuna kavuşturmak için bu sezon boyunca yapılacakların hepsini yapıp, kontrollerimize devam ediyoruz. Endoterapi yöntemiyle ağaçların bakımını yapıyoruz. Endoterapi, ağacın gövdesinden enjekte edilen belli bir karışımın, ağacın tekrar yapraklanmasına, filizlenmesine ve köklerini tekrar salmasına yardım etmesini sağlayan bir uygulamadır. Bu yöntem farklı amaçlarla da kullanılabilir. Örneğin, palmiyelere saldıran kırmızı böcekler veya farklı bitkisel hastalıklara yakalanan ağaçları kurtarmak ve direncini artırmak için de yapılan yöntemlerdir. Ağacın hem yapraklanmasını, filizlenmesini ve köklenmesini hızlandırmak hem de hastalıklara karşı direnci artırmak için endoterapi uygulaması yapıyoruz."

Maccazzola, endoterapinin, ağacın tekrar eski performansına dönüşüne yardımcı olmak ve bunu hızlandırmak için kullanılan bir yöntem olduğunu dile getirerek, "Endoterapi yapılmasa; tabii bu ağaçlar yeşerirdi fakat eski görünümlerine çok daha geç kavuşurlardı. Bu projedeki avantajımız bütün ağaçların aynı saha içerisinden alınıp, yeni yerine yine aynı sahaya nakledilmesi. Habitat alanını çok fazla değiştirmedik. Canlı bir varlığın taşınmasından bahsediyoruz, bu tür işlemler çok büyük hassasiyetle yapılmalı ve operasyondan sonraki bakımları da profesyonelce planlanıp gerçekleştirilmelidir" bilgisini verdi.

Köy Projesi

Siyahkalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Zekeriyaköy'de 467 bin metrekarelik alanda farklı yaşam stillerine göre, farklı tiplerde tasarlanmış ve doğayla uyum içerisinde projelendirilen 1167 konut ve 15 bin metrekare alana sahip açık hava konseptli bir çarşıdan oluşan Köy Projesi başlattı.

Proje kapsamında inşaat sahası içerisinde kalan 232 ağaç, Alman Opıtz firması tarafından bulunduğu yerden kökleriyle birlikte uygun bir şekilde alınarak, yeniden yaşatılması için yeni yerine taşınarak, dikimi yapıldı. Nakledilen ağaçlara endoterapi yöntemiyle tekrar yapraklanması, filizlenmesi ve köklerini salmasına yardımcı olması amacıyla gövdesinden bir karışım enjekte edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Taşınan Ağaçlara Bakım İçin Karışım Enjekte Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement