Taşpınar, AK Parti'deki Oy Kaybını Hdp'nin Yükselmesine Bağladı - Son Dakika
Yerel

Taşpınar, AK Parti'deki Oy Kaybını Hdp'nin Yükselmesine Bağladı

Taşpınar, AK Parti\'deki Oy Kaybını Hdp\'nin Yükselmesine Bağladı

AK Parti Mersin İl Başkanı İsmail Taşpınar, 7 Haziran seçimlerinde Mersin’de 4 olan milletvekili sayısı 3’e düşen ve ikinci parti olan AK Parti’nin kentte oy kaybetmesini, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) aşırı yükselmesine ve oylarının bir bölümünün HDP’ye kaymasına bağladı.

15.06.2015 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Mersin İl Başkanı İsmail Taşpınar, 7 Haziran seçimlerinde Mersin'de 4 olan milletvekili sayısı 3'e düşen ve ikinci parti olan AK Parti'nin kentte oy kaybetmesini, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) aşırı yükselmesine ve oylarının bir bölümünün HDP'ye kaymasına bağladı. Taşpınar, HDP'nin seçmeni tehdit ve şantajla korkuttuğunu da öne sürdü.

İl Başkanı Taşpınar, Başkan Yardımcısı Lütfi Parıltı ve İl kadın Kolları Başkanı Mehri Bilgen ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, 7 Haziran seçimlerini değerlendirdi. Halkın iradesinin her şeyin üzerinde olduğunu belirten ve seçimlerin hayırlı olmasını dileyen Taşpınar, AK Parti'nin 2002 yılından bu yana yapılan 3 genel seçim, 3 yerel seçim, 2 referandum ve 1 Cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere 9 seçimden de büyük bir zaferle ayrıldığını söyledi. AK Parti'nin, 13 yıl içerisinde yapılan 4. genel seçimde de açık bir farkla 1. parti olmayı başararak büyük bir rekora imza attığını dile getiren Taşpınar, ancak seçim sistemi gereği tek başına iktidar olamadığını söyledi. Taşpınar, "Koalisyon ile ilgili Genel Merkezimiz gerekli görüşmeleri yaparak Türkiye'mizin geleceği adına en doğru kararı verecektir" dedi.

Mersin'de ise AK Parti'nin 2011 yılındaki yüzde 32 oy oranı bu seçimde yüzde 27'ye gerilemesine rağmen, 2011'deki Türkiye oranı ile Mersin oranı arasında 17 puan olan farkın, 14 puana düştüğüne işaret eden Taşpınar, "Seçim öncesi bir kısım çevrelerin 'AK Parti'yi Mersin'de 3. parti olacak, 2 milletvekili çıkaracak' gibi söylemlerine rağmen, 2011 genel seçimlerinde birinci olan, 2014 yerel seçimlerinde de 3. olan partimiz, 7 Haziran da 278 bin 570 oy alarak 2. parti olmuştur. 2014 yerel seçimlerinde bir ilçede birinci parti olmamıza rağmen, bu seçimde Toroslar, Erdemli, Mut ve Bozyazı olmak üzere 4 ilçede birinci parti olduk" diye konuştu.

"MHP VE CHP SEÇİM SÜRECİNDE BELEDİYE İMKANLARINI KULLANARAK HAKSIZ AVANTAJLAR SAĞLADI"

Seçim sonuçlarını MHP ve CHP açısından da değerlendiren Taşpınar, seçimlerin, vatandaşların MHP'li belediyelerin hizmetlerinden memnun olmadıklarını gösterdiğini belirtti. Toroslar Belediyesi MHP'de olmasına rağmen, MHP'nin burada 3. sıraya düştüğünü, Büyükşehir çevresinde de oylarının yüzde 32'den yüzde 24'lere gerilediğini kaydeden Taşpınar, "CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin'in tüm ilçelerinde miting yapmasına rağmen, CHP'nin oyları hem Türkiye'de hem de Mersin'de azalmıştır. Seçim süresi boyunca MHP ve CHP ellerinde bulunan tüm belediye imkanlarını kullanarak kendilerine haksız avantaj sağladılar. Biz ise Mersin AK Parti olarak seçim sürecinde tüm mücadelemizi yasalar çerçevesinde ve hukuki yollardan yaptık" ifadelerini kullandı.

"HDP, TEHDİT VE ŞANTAJLA SEÇMENE BASKI YAPTI"

HDP'nin, seçim sürecinde tehdit ve şantajla seçmene baskı yaptığını da öne süren Taşpınar, "HDP, seçimden önceki bir kaç ay ve seçim günü özellikle Doğu ve Güneydoğulu seçmenler üzerinde çok yoğun tehdit ve şantajla seçmenler üzerinde baskı yaparak vatandaşların özgür iradesinin sandığa yansımasına engel olmuşlardır. Tüm bu baskılar yine de partimize gönül veren kardeşlerimizin önemli bir kısmının oylarını vermesine engel olamamıştır" şeklinde konuştu.

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Taşpınar, partisinin oy kaybetmesini neye bağladığının sorulması üzerine, 2011 seçimlerine göre Türkiye genelinde 9 puanlık bir düşüş olduğuna dikkat çekti. Bu düşüşün birçok sebebi olduğunu söyleyen Taşpınar, Mersin teşkilatları olarak vatandaşın karar değiştirmesine yönelik değerlendirmeler, analizler ve araştırmalar yaptıklarını ifade etti. HDP'nin seçimde elde ettiği başarıyı tehdit ve şantajla sağladığını iddia eden Taşpınar, şunları söyledi: "Oy düşüşünün en büyük sebebi, özellikle HDP'nin tüm Türkiye'de yüzde 13'e, Mersin'de de yüzde 17'ye çıkmasının en önemli sebebi, seçim günü ve seçimden önceki birkaç ay öncesinde tehdit, şantaj çok fazlaydı. Mersin'de de bu fazlaydı. CHP'li seçmenin önemli bir kısmından HDP'ye 1-2 puan oy kaydı. AK Parti'li Doğu ve Güneydoğulu seçmenlerimizin bir kısmı da 6-7 Ekim olayları veya Mersin'de ve Türkiye'de tehditlerden, şantajlardan korktular, oy vermek zorunda hissettiler kendilerini. Fakat HDP'ye oy verenlerin de büyük kısmı dahil yüzde 13'ü kimse beklemiyordu. Şu anda bize 'verdiğimiz oydan çok pişmanız' diye birçok telefon geliyor ama bunların hiçbir tanesi seçim sonucunun gerçekliğini ortadan kaldırmaz. Yıllardır biz birinci geliyorduk, bugün yine birinciyiz ama tek başına iktidar değiliz. Bu sonuç da bizim için halkın iradesinin bir yansıması olduğu için bizim açımızdan da sorgulamaya hiç gerek yok. Biz analizlerimizi yapacağız ve neden oy kaybettik bunları değerlendireceğiz."

"BÖYLE BİR ZAMANDA GÖREVİ BIRAKMAK PARTİYE İHANET ETMEK OLUR"

"Görevden alınmanız ya da görevden alacağınız ilçe başkanları olacak mı?" sorusuna ise Taşpınar, AK Parti Genel Merkezi'nin, Türkiye ortalamasına göre Mersin'de AK Parti'nin seçim sonucunun iyi olduğunu ifade ederek kendilerine teşekkür ettiğini vurgulayan Taşpınar, hiçbir zaman koltuklara yapışan insanlar olmadıklarının da altını çizdi, "Gerektiği zaman gerektiği yerde görevi bırakmasını biliriz" diyen Taşpınar, şöyle devam etti: "Ama böyle bir zamanda AK Parti'de hiçbir il başkanı görevini bırakmaz. Çünkü böyle bir zamanda görevini bırakmak partiye ihanet etmek olur. Biz partimizin sonuna kadar arkasındayız. İktidardayken il veya ilçe başkanlığı görevlerinde olup, tek başına iktidarı kaybettiği zaman görevini bırakacak olan il başkanı zaten doğru bir iş yapmış olmaz."

"DOĞU, GÜNEYDOĞU SEÇMENİNİN ÇOK OLDUĞU YERLERDE OYLARIMIZ ÇOK AZALDI"

İlk kez bu seçimde Mersin AK Parti ile Türkiye ortalaması arasındaki farkın 14 puana düşerek bu kadar kapandığı belirten Taşpınar, Türkiye'de partisinin oyların önemli oranda azaldığı yerlerin Doğu ve Güneydoğu illeri olduğunu söyledi. Taşpınar, "Doğu, Güneydoğu seçmeninin çok olduğu yerlerde oylarımız çok azalmış. Mersin'de il genelinde yaklaşık yüzde 20 civarında bizim de Doğu, Güneydoğulu seçmenimiz var. Biz bu şartlarda sadece 5 puan geriye gittik. Bu da şunu gösteriyor, Mersin'de yaşayan tüm Doğu, Güneydoğulu vatandaşlarımız AK Parti'ye yine sahip çıktılar, her türlü şantaja, her türlü engellemeye rağmen yine önemli bir kısmı bunlara aldırış etmedi ve AK Parti'ye oy verdi. Elbette giden oylarımız da oldu" dedi.

Seçim sonuçlarından çıkardıkları mesajın da sorulduğu Taşpınar, AK Parti'nin Mersin'de en düşük olduğu ilçelerin Yenişehir ve Mezitli olduğunu, bu seçimde Tarsus'ta da oylarının çok düştüğünü belirterek, bunu Tarsus'u temsil eden adaylarının 5. sırada olmasına bağladı.

Olası bir erken seçime ne kadar hazır oldukları sorusuna da Taşpınar, "Türkiye'de teşkilatlar olarak her zaman en zinde olan parti AK Parti'dir. Biz yarın seçim olsa teşkilatlar olarak her şeye hazırız" yanıtını verdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Taşpınar, AK Parti'deki Oy Kaybını Hdp'nin Yükselmesine Bağladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement