Tatvan'da "Van Gölü Kirlenmesin" Kampanyası - Son Dakika
Yerel

Tatvan'da "Van Gölü Kirlenmesin" Kampanyası

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Meslek Yüksek Okulu tarafından başlatılan ve Tatvan Kaymakamlığı ile Tatvan Belediye Başkanlığı'nca desteklenen "Van Gölü Kirlenmesin" kampanyası çerçevesinde, Tatvan sahilinde temizlik çalışması yapıldı.

12.05.2015 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Meslek Yüksek Okulu tarafından başlatılan ve Tatvan Kaymakamlığı ile Tatvan Belediye Başkanlığı'nca desteklenen "Van Gölü Kirlenmesin" kampanyası çerçevesinde, Tatvan sahilinde temizlik çalışması yapıldı.

Kampanyanın ikinci gününde Tatvan ilçesine gelen öğrenciler, belediye temizlik işçileriyle kampanya kapsamında ilk olarak "Van Gölü Kirlenmesin" yazılı pankartla sahil şeridinde yürüdüler, daha sonra ise sahilde çöp toplayarak temizlik yaptılar.

Etkinliğin arından açıklamada bulunan Van MYO Öğretim Üyesi Erdoğan Özel, Van Gölü sahili çevresindeki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla etkinliği düzenlediklerini, bugün itibariyle Van, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan ve Gevaş sahillerindeki çalışmalarını tamamlayarak Van Gölü'nün kirlenmemesi ve kirletilmemesi noktasında farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Gölü havzasının, Bitlis ve Van için önemli olduğunu ifade eden Özel, "Kirlilik, ekonomiye ve turizme büyük maliyetler doğurur. Göl kirliliğine dikkat çekmek için öğrencilerimizle böyle bir etkinlik yaptık. Bizlere bu fırsatı sunan ve bizlerden desteklerini esirgemeyen herkese teşekkürler ediyoruz" dedi.

Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy ise Van Gölü'nün bölgeye kattığı zenginliğe dikkat çekerek, çevrenin, canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri, sağlıklı, düzenli bir ortamda bulunabilmeleri için bir çerçeve gibi olduğunu ifade etti.

Uygun fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel çevrenin olmamasının, canlı hayatını tehdit ettiğini belirten Aksoy, şöyle konuştu:

"Dünyanın herhangi bir parçasında yaşayan hayvan türleri, bitkiler, ormanlar, su ve kara parçaları çevreyi oluşturan doğal unsurlardır. Bu parçalar bir düzen içindedir ve birbirine bağlıdır. Birinin zarar görmesi zincirleme olarak diğerlerine de zarar verir. Canlıları etkileyen tüm dış etkenleri kapsayan çevre, yine canlıların tehdidi altındadır. Çevre kirliliği günümüz dünya sorunlarındandır. Hayatın devamlılığı, sağlıklı, yaşanabilir bir ortam için yakın çevreden uzak çevreye, her adımda duyarlı olunmalı, alınacak küçük önlemler ile çevre korunmalıdır. İnsanlar yaşadıkları çevreden sorumludurlar. Temiz bir çevrede yaşamak insanların elindedir. Bu konuda her birey kendi üzerine düşeni tam olarak yerine getirirse çevre kirliliğini minimum seviyeye indiririz."

Göl temizliği için yapılan konferans ve bilinçlendirme toplantılarının takdire şayan olduğunu, gölün kirlenmesi ve doğallığını kaybetmesinin, dünyada sadece Van Gölü'nde bulunan "inci kefali" türünün soyunun tükenmesine de neden olacağını anlatan Aksoy, şunları dile getirdi:

"Kirlenme bölge turizmini büyük bir oranda sekteye uğratacak ve en önemlisi sağlık yönünden büyük bir tehdit oluşturacaktır. Çevrenin korunması ve çevre sorunlarının çözümünde insan önemli rol oynar. Bizlere en temiz haliyle emanet edilen bu gibi doğal alanları, çevre sakinlerimiz ile sahiplenmeli ve bizden sonra ki nesillere aktarmalıyız. Gölü besleyen derelerin ve göle dökülen kanalizasyon sularının bir an önce ıslah edilmesi aynı zamanda bölge halkının gölün kirletilmemesi adına bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bir mekanın temizliği yalnızca o bölgeyi temizlemekle yükümlü olan kurumların gayretleriyle mümkün olmaz. Temizliğin yolu, kirletmemekten geçer."

Temizlik kampanyasına katılan öğrenciler, ardından sahilde şarkılar söyledi ve halaylar çekti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tatvan'da 'Van Gölü Kirlenmesin' Kampanyası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement