Tava Ciğerin Kardeşi 'Karaağaç Sivrisi' Güneşi Gördü - Son Dakika
Güncel

Tava Ciğerin Kardeşi 'Karaağaç Sivrisi' Güneşi Gördü

Tava Ciğerin Kardeşi \'Karaağaç Sivrisi\' Güneşi Gördü

Edirne’nin tarihi lezzetleri arasında yer alan meşhur tava ciğerinin yanında garnitür olarak servis edilen ve ‘Karaağaç sivrisi’ olarak anılan biberler kurutulmaya başlandı.

29.08.2015 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'nin tarihi lezzetleri arasında yer alan meşhur tava ciğerinin yanında garnitür olarak servis edilen ve 'Karaağaç sivrisi' olarak anılan biberler kurutulmaya başlandı. Kent genelinde bulunan yaklaşık 45 ciğer işletmecisi bir sezonda toplam 500 ton ciğer biberi kurutmayı hedefliyor.

Edirne'nin dünyaca ünlü meşhur lezzeti tava ciğerinin vazgeçilmez garnitürü olan ve 'Karaağaç sivrisi' olarak anılan biberler kurutulmaya başlandı. Kent genelinde hizmet veren yaklaşık 45 ciğerci esnafı her yıl ortama 450 ile 500 ton arası ciğer biberi kurutarak, müşterilerine sunuyor.

"EDİRNE'DE YILDA 500 TON CİĞER BİBERİ KURUTULUYOR"

Edirne'de tava ciğer işletmeciliği yapan Uğurcan Imrak, kent genelinde bir sezonda yaklaşık 500 ton ciğer biberi kurutulduğunu belirterek, "Her sene olduğu gibi bu yıl da Temmuz ayından itibaren Karaağaç semtimizden toplanan Karaağaç sivri biberi diğer adıyla da 'Edirne ciğer biberi' yine bu sene de kuruttuk. Sezonu bu şekilde kapatmış olduk. Kendi adıma söyleyecek olursam bu sene biz 15 ton biber kuruttuk. Edirne'deki diğer ciğerci esnafını da baz aldığımız zaman yıllık ortalama 450-500 ton biber kurutuldu" dedi.

"BİBER, CİĞERİN OLMAZSA OLMAZIDIR"

Genç tava ciğer işletmecisi Imrak, Edirne'nin tarihi lezzetleri arasında yer alan tava ciğerin yanında kuru acı biberin olmazsa olmazı olduğunu ve ciğerin bibersiz servis edilmesinin düşünülemeyeceğini dile getirerek, "Biber tabii ki de ciğerin olmazsa olmazıdır. Ciğerin çok eski bir kökeni vardır, o zamandan bu zamana sadece yansıyan Karaağaç semtinde yetişen kuru acı biberdir. Biberlerimizi burada komşularımızın yardımlarıyla saplarından iplerle diziyoruz ve asıyoruz. Özel tesislerimizde her gün biberlerimizi kontrol ediyoruz. İçerisinde çürükler oluyor, birbirlerine değmemesi gerekiyor ve rüzgar alması gerekiyor. Saf güneş ışığına maruz kalmaması gerekiyor. Bunlar bizim göz bebeğimiz, altınımız" ifadelerini kullandı.

"TAVA CİĞERİN ÜNÜ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR"

Edirne'nin dünyaca ünlü meşhur lezzeti tava ciğerini yemek için birçok ülkeden yerli ve yabancı turistin kente akın ettiğine değinen Imrak, "Gün geçtikçe tava ciğerin ünü daha da fazla artıyor. Buna istinaden de biber tüketimi daha da fazlalaşıyor. O yüzden bizde bu sene önümüzdeki sezon için kullanacağımız biber miktarını daha da fazla arttırdık. Bu sezon halihazırda 15 ton kurudu. Sıcaklar bu yıl etkili olduğu için daha da kısa bir zamanda kurudu. Bu sıcaklar biraz da bizim biberlerimize yaradı. 20-25 gün civarında biberlerimiz bu hali aldı" diye konuştu.

ULE: "TAVA CİĞER BİBERİNİN ANA VATANI KARAAĞAÇ"

Edirne'nin Karaağaç semtinde biber üreticiliği yapan Yılmaz Ule de 'ciğer biberi' olarak da anılan Karaağaç sivri biberinin adından da anlaşılacağı üzerine sadece Edirne'nin Karaağaç semtinde yetiştirilebildiğini belirterek, "Bu biber bir tek Karaağaç'ta yetişiyor. Biberlerimiz ince kabuklu bir özelliğe sahip. Biberleri yetiştirebilmek için arazi çok önemli. Düz ovada yetişmiyor, biraz bayır olması gerekiyor. Yılda biz yaklaşık 40-50 ton ciğerciler için biber üretiyoruz" dedi. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tava Ciğerin Kardeşi 'Karaağaç Sivrisi' Güneşi Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement