Tavşanlı Tunçbilek Beldesi 'İlçe' Olmak İstiyor - Son Dakika
Yerel

Tavşanlı Tunçbilek Beldesi 'İlçe' Olmak İstiyor

Tavşanlı Tunçbilek Beldesi \'İlçe\' Olmak İstiyor

AK Parti Hükümeti’nin çıkardığı Büyükşehir Yasası ile büyükşehir belediyelerinin sayısı 30’a ulaşırken, geriye kalan 51 il için ise Bütünşehir Kanunu çalışmaları başlatıldı.

13.02.2015 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Hükümeti'nin çıkardığı Büyükşehir Yasası ile büyükşehir belediyelerinin sayısı 30'a ulaşırken, geriye kalan 51 il için ise Bütünşehir Kanunu çalışmaları başlatıldı. Bu kanun çıktığında ise Kütahya'nın da aralarında bulunduğu bu 51 ilde yönetim şekli tamamen değişiyor. Belde belediyelerinin tamamı kapatılırken, köyler de mahalle statüsüne bürünecek. Tunçbilek Belediyesi de bu kanun kapsamında köye dönüşmemek için kolları sıvadı.

Tunçbilek Belediye Başkanı Agah Aşkın başkanlığındaki Belediye Meclis toplantısında Tunçbilek'in Kütahya'nın en önemli ekonomi merkezlerinden biri olduğu vurgulanarak, yaklaşık 7 bin işçinin çalıştığı beldede, yakın köyler ile birlikte nüfusunun 12 bine ulaştığı ifade edildi.

Bu bilgiler çerçevesinde ilgili makamlara ilçeye dönüşmek için müracaat edilmesi Meclisin tutanaklarına şöyle kaydedildi;

"Resmi Gazetedenin 6 Aralık 2012 tarih ve 28489 sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı "On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile ülkemizde bulunan büyükşehir belediyelerin sayısı 30 olmuştur. Geriye kalan 51 ilimiz için ise Bütünşehir kanunu çalışmalarının yapıldığı ulusal basında yer almaktadır. Bütünşehir yasası kapsamında bulunan 51 il içinde Kütahya ilimizde bulunmaktadır.

Bütünşehir yasası çıktığında belde belediyelerinin tamamanının kapanarak mahalleye dönüşeceği,yine köy muhtarlıklarının mahalle muhtarlıklarına dönüşeceği ve il özel idarelerinin de kapanacağı ulusal basında yer almıştır.

TÜİK verilerine göre beldemizin 2014 yılı nüfusu 6224 olup, Kütahya ilimizin 8 ilçesinden fazla olan beldemiz ülkemizde bulunan 200'ün üzerindeki ilçeden de fazladır.Civar köyler ile birlikte düşünüldüğünde yaklaşık 12 bin nüfusa hitap etmektedir. Beldemiz sınırları içerisinde Devlet Kuruluşu olarak sadece Garp Linyitleri İşletmesi ve EÜAŞ Tunçbilek Termik Santralı İşletme Müdürlüğünde 5 bin'e yakın çalışanı ile bu kuruluşların bünyesinde faaliyet gösteren taşoran firmalar ve Polat Termik Santralı, EGER HES Termik Santralı, Park Teknik Şirketi,ÖZKAR Şirketi ve diğer özel harfiyat şirketlerinde 2 bin'e yakın çalışanın da göz önüne alınması durumunda sadece üç vardiyada çalışan işçi sayısının 7000 civarlarında olması, beldemizin gerek kamu kuruluşlarına gerekse özel şirketlere istihdam sağlaması nedeniyle göç almakta,beldemizden ülkemizin birçok iline,ilçesine,beldesine yakacak kömür ihtiyacı için gerek kamyonlar ile gerekse demiryolu ile kömür sevkiyatı gerçekleştirilmekte olması ve ülkemiz ve beldemizin enerjisinin büyük bir bölümünün Tunçbilek'teki santraller vasıtası ile karşılanıyor olması, ayrıca beldemizde zengin "Linyit Kömür Yatakları"nın bulunması nedeniyle sanayileşmeye müsait olup, bütünşehir yasası kapsamında belediyemiz kapanmaktan kurtulması ancak ilçe olmasıyla mümkündür. Bu nedenle beldemizin ilçe olması için gerekli müracaatların yapılmasına, belediye meclisimizce oy birliği ile karar verilmiştir."(İÖ-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tavşanlı Tunçbilek Beldesi 'İlçe' Olmak İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement