Tayland'da Anayasa Görüşmeleri - Son Dakika
Güncel

Tayland'da Anayasa Görüşmeleri

Tayland'da Ulusal Reform Konseyi'nin, cunta yönetimi tarafından atanan komitenin 8 ayda hazırladığı anayasa tasarısını reddetmesinden bir ay sonra, yeni anayasa hazırlıkları başladı.

06.10.2015 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tayland'da Ulusal Reform Konseyi'nin, cunta yönetimi tarafından atanan komitenin 8 ayda hazırladığı anayasa tasarısını reddetmesinden bir ay sonra, yeni anayasa hazırlıkları başladı.

Ordudan yapılan açıklamada, 200 üyeli komisyonla beraber anayasa çalışmalarını denetlemek ve ortaya çıkan tasarıyı oylamak için 21 üyeli yeni bir komitenin kurulduğu bildirildi.

Yeni anayasanın oluşturulması için bütün süreç sıfırdan başlayacak. Anayasa taslağının, 180 gün içinde tamamlanarak Ulusal Reform Konseyi'nin onayına sunulması gerekiyor. Konsey'in onaylaması durumunda taslak referandumda oylanacak.

Eleştirmenler, cunta yönetiminin anayasanın hazırlanma sürecini uzatarak, seçimlerin 2017'ye ertelenmesini planladığını, bu şekilde Mayıs 2014'te el koyduğu yönetimi, süresiz olarak elinde tutmayı tasarladığını savunuyorlar.

Cunta yönetiminin atadığı 36 üyeli komite tarafından 8 ayda hazırlanan 285 maddelik anayasa taslağı, Ulusal Reform Konseyi'nde 105'e karşı 135 oyla reddedilmişti.

Taslakta bulunan, "kriz olduğu taktirde yönetime el koyabilecek, kısmen askeri yetkililer, yargıçlar ve emekli üst düzey bürokratlardan oluşan Ulusal Stratejik Reform ve Uzlaşma Komitesi'nin kurulmasını öneren" madde demokrasi yanlısı gruplar tarafından eleştiriliyordu.

Taslakta aynı zamanda, üst düzey siyasilerin davranışlarını mercek altına alacak ve popülist politikaları yasaklayacak bir ulusal etik konseyi kurulması öngörülmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayland'da Anayasa Görüşmeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement