Tayland'da İmamın İşkenceyle Öldürülmesi - Son Dakika
Güncel

Tayland'da İmamın İşkenceyle Öldürülmesi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Yapa Kaseng adlı imamımın işkenceyle ölümüne neden olan Asteğmen Sirikhet Wanitbamrung'un, "gereğine uygun şekilde" sorgulanarak cezalandırılması konusunda Taylandlı yetkililere çağrıda bulundu.

01.10.2015 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Yapa Kaseng adlı imamımın işkenceyle ölümüne neden olan Asteğmen Sirikhet Wanitbamrung'un, "gereğine uygun şekilde" sorgulanarak cezalandırılması konusunda Taylandlı yetkililere çağrıda bulundu.

Örgütün Asya Direktörü Brad Adams, İmam Yapa Kaseng'in ölümünün insan haklarını ihlal eden askerleri cezalandırmadaki kararlılıklarını göstermek adına Taylandlı yetkililer ve ordu için emsal teşkil eden bir dava olacağını belirtti.

İmamı 2008 yılında öldüren asteğmenin ceza almaması üzerine tekrar dava açan Tayland'daki Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun bulgularının acil yanıt beklediğini söyleyen Adams, "Daha fazla örtbas ve erteleme olmamalı" dedi.

Adams, Tayland'ın uluslararası anlaşmalar çerçevesinde işkenceleri, hapishane ölümlerini ve diğer insan hakları ihlallerini soruşturmakla yükümlü olduğunu ifade etti.

Adams, ülkedeki siyasi ve güvenlik hali dikkate alınmaksızın bu yükümlülüklere her zaman uyulması ve Sirikhet'in polise teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, örgüt yetkilileri, Yapa Kaseng'in oğlunun işkenceye tanık olduğunu ve Narathiwat eyaletinde bir tapınağa sevk edildiğini açıkladı. Yapa'nın oğlu, babasına yapılan her şeyi, vurma seslerini ve babasının acı dolu çığlıklarını duyabildiği dile getirdi ve "Askerler babamı en az iki saat kahkahalar eşliğinde dövdü" dedi.

İmam Yapa Kaseng, Mart 2008'de ülkenin güneyindeki ayrılıkçı hareketlerle ilgisi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmış, sonrasında hayatını kaybetmişti. Otopsi sonuçları, İmam'ın iki günlük sorgulaması süresince fiziksel şiddete maruz kaldığını, kırılan kaburgalarının akciğerlerine batarak İmam'ın ölümüne neden olduğunu ortaya koymuştu.

Wanitbamrung ve 4 asker, Tayland'ın güneyindeki Narathiwat eyaletinde 56 yaşındaki Yapa Kaseng'i döverek öldürmekten suçlu bulunmuş ancak mahkeme suçluların kimliklerini açıklamamış, askerler de ceza almamıştı. Tayland'daki Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, 21 Eylül'de Sirikthet Wanitbamrung hakkında yeniden dava açacaklarını duyurmuştu.

Tayland'da ordu mensuplarının Müslüman şüphelileri gözaltındayken işkenceyle öldürmesi daha önce de yaşanmıştı. Ağustos ayında bir mahkeme, Tayland'ın güneyindeki emniyet kurumunu, Ashari Sama-ea adlı Malay asıllı 27 yaşındaki Müslümanın Temmuz 2007'de gözaltındayken işkenceyle öldürülmesinden dolayı 82 bin dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Mahkeminin emniyet kuruma verdiği paza cezasına karşılık, işkence yaptığı belirlenen güvenlik güçlerinin cezalandırılmamasına hükmetmesi, sivil toplum kuruluşlarının sert tepkisine yol açmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tayland'da İmamın İşkenceyle Öldürülmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, Counter-Strike 2'yi piyasaya sürdü ancak hile kullanımı hala daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Oyuncular, yeni oyunla birlikte hilecilerle karşılaşmayacaklarını düşünüyordu ancak beklentiler karşılanmadı. Valve'ın Anti-Hile (VAC) sistemi bile hile tekniklerini tespit etmekte zorlanıyor. Oyuncuların tepkileri ise sürekli olarak artıyor.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement