TBB Üyeleri, Antalya Özel Sektörüyle Buluştu - Son Dakika
Ekonomi

TBB Üyeleri, Antalya Özel Sektörüyle Buluştu

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Rusya krizinin ekonomiye yansımalarına ilişkin, "Herkesin kaybettiği ortamda biz kazanmayız veya bizim kazandığımız ortamda herkes kaybetmiyor.

07.01.2016 15:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Rusya krizinin ekonomiye yansımalarına ilişkin, "Herkesin kaybettiği ortamda biz kazanmayız veya bizim kazandığımız ortamda herkes kaybetmiyor. Hep birlikte sorun neyse, problem neyse imkanlarımız ölçüsünde bunları yönetebileceğimizin altını çizmek istiyorum" dedi.

Hüseyin Aydın başkanlığındaki TBB üyeleri, Antalya'daki turizm, tarım, ticaret sektörlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından, açıklama yapan TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, ülke varlıklarının ve kazanımlarının en iyi şekilde korunması amacıyla, TBB'nin turizm, turizm yatırımı, tarım, ticaret ve ihracat sektör temsilcileriyle iş birliği yapmasının yararlı olduğunu belirtti.

Birlikle oluşturulan değerleri birlikte korumaya gayret edeceklerini vurgulayan Aydın, bir veya iki sektörü konuşmanın mümkün olmadığını, Antalya'yı bütün olarak gördüklerini ve hep beraber genel bir değerlendirme yapıldığını bildirdi.

Aydın, "Bu bir hasbihaldi. Sorunlar irdelendi, tartışıldı. Salt bugünün konuları da değil. Bütün dünyada büyümeyle ilgili sıkıntılar var. Küresel ekonomideki gelişmeler de önemli. Ekonomiler büyümediği zaman onların doğurduğu sonuçları hep birlikte yaşıyoruz. Buna salt Antalya'ya yönelik bir problem olarak da bakmamak lazım. Çok geniş, güzel bir çalışma oldu" ifadelerini kullandı.

"Yönetemeyeceğimiz bir sorunla karşı karşıya değiliz"

Rusya krizinin tarım sektörüne etkilerinin sorulması üzerine Hüseyin Aydın, son durumla ilgili mali verilere yansıyan negatif bir durumla karşılaşmadıklarını, herhangi bir güçlükle karşılaşılırsa, bunu yönetecek çok ciddi, sağlam bir mali güce sahip olduklarını vurguladı.

Aydın, "Bugün 7 Ocak ve buradayız. Bir kez daha altını çiziyoruz. Bankacılık sektörü tek başına faaliyet gösteren bir sektör değil. Ekonominin diğer paydaşlarıyla birlikte faaliyet gösteriyor. Herkesin kaybettiği ortamda biz kazanmayız veya bizim kazandığımız ortamda herkes kaybetmiyor. Hep birlikte sorun neyse, problem neyse  imkanlarımız ölçüsünde bunları yönetebileceğimizin altını çizmek istiyorum. Yönetemeyeceğimiz bir sorunla asla karşı karşıya değiliz" diye konuştu.

İş Bankası Genel Müdürü Bali

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de turizm sektörünün kredi dönüşlerinin sorulması üzerine, takipteki krediler açısından geçen yılın aynı dönemine göre iyileşme olduğunu açıkladı.

Turizm sektörünün takipteki kredi oranının zaten diğer sektörlere göre oldukça düşük olduğunu ifade eden Bali, "Son yaşanan hadiselerin henüz etkilerinin yansıdığı veriler değil bunlar ama şu ana kadar gelişme olumlu yöndeydi. Takipteki krediler açısından turizm sektörü, olumlu yönde ayrışan bir performans gösteriyordu" dedi.

Bali, banka kredilerini geri ödeme performansı bakımından turizm sektörünün yüzde 1'in bile altında, yüzde 0,7'lere varan bir oranda olduğunu vurgulayarak,  bütün krediler açısından bu oranın yüzde 2,8 olduğunu kaydetti.

Denizbank Genel Müdürü Ateş

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de turizm sektöründe problemli kredilerin çok düşük olduğunu,  bunun yanı sıra çok iyi teminatlandırılmış krediler bulunduğunu ifade etti.

Turizmin kendileri için hep pozitif ve olumlu bir sektör olduğuna dikkati çeken Ateş, "Böyle olmaya da devam edecektir. Türkiye'nin çok önemli bir sektörüdür. Doğal kaynağı olmayan bir yerde her sene 35-40 milyar doları başka yerden bulamazsınız" değerlendirmesinde bulundu.

TÜROFED Başkanı Ayık

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da Türkiye Bankalar Birliği ile çok önemli bir toplantı yaptıklarını, turizm ve diğer sektörleri tek tek ele aldıklarını belirtti.

Sektörün geçmişini, bugününü ve yarınını konuştuklarına vurgu yapan Ayık, "Birtakım prensip kararları almaya çalışıyoruz. Geleceği en iyi şekilde yönetme adına ortak hareket ve kanalları devamlı açık tutma adına hemfikir olduk. Önümüzdeki günlerde atacağımız eylem planları konusundaki görüşmelerimizi tamamladık" dedi.

Görüşülen konular

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda turizm, tarım ve ihracat sektörlerinde kredi erteleme, sektöre verilecek kredilerde faiz indirimi ve seyahat acentelerine destek verilmesi gibi konular ele alındı.

TBB, sektörün istekleriyle ilgili sektör temsilcilerinin taleplerini topladı.

Aska Lara Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın yanı sıra İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ile Garanti Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Türk Ekonomi Bankası, HSBC, Turkland Bank ve Şekerbank genel müdür yardımcıları katıldı.

Toplantıda, TÜROFED, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Ticaret Borsası ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nden de temsilciler yer aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TBB Üyeleri, Antalya Özel Sektörüyle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement