TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın - Son Dakika
Ekonomi

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Makedonya Bankalar Birliği'nin başkent Üsküp'te ev sahipliğini yaptığı bölge ülkelerinin banka birlikleri başkanları ve bankacıl...

31.10.2013 22:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Makedonya Bankalar Birliği'nin başkent Üsküp'te ev sahipliğini yaptığı bölge ülkelerinin banka birlikleri başkanları ve bankacılık uzmanlarının toplantısına katıldı.

AA muhabirine açıklama yapan TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın, krizin Avrupa'yı ciddi anlamda etkilendiğini, bu doğrultuda Güney Avrupa ve Balkan ülkelerinin de etki altında kaldığını belirtti.

Aydın, "Türk bankaları krizde sağlam bir duruş sergilemiştir. Bu bölgeyle de ilgisini sürekli olarak devam etmiştir. Türk bankalarının bölgeyle olan yakın ilişkisi devam edecektir. Türkiye bölgesel anlamda bir değerlendirme yaptığımızda doğal bir merkez konumundadır. Türk bankalarının bölgeye olan talepleri devam etmektedir. Örneğin genel müdürü bulunduğum Ziraat Bankası ağırlıklı olarak Bosna'da, belki gelecekte Karadağ ve Kosova'da faaliyet gösterecek. Bu bölgeleri cazibe merkezi haline getiren Türk bankalarına teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

Ziraat Bankası'nın Bosna Hersek'teki çalışmaları hakkında da bilgi veren Aydın, "Yaklaşık bir buçuk yıldır ciddi anlamda Bosna'ya yatırım yapıyoruz. Şu anda Sırp bölgesinde de Hırvat bölgesinde de yeni şubeler açmaya çalışıyoruz. Teknolojik altyapımızı yeniliyoruz. Bosna'da ilk 5'teki bankalardan biri olacağız. Bosna'nın büyümesine, gelişmesine katkıda bulunacağız, yoğun bir faaliyet içindeyiz. Olumlu neticeler alıyoruz. Uzun bir süre kalıcı olacağımız için Bosna'da kendimiz için yerleşik anlamda da fiziki olarak da konumlanıyoruz" diyerek başarılarını kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Aydın, Karadağ ve Kosova'yla ilgili gelişmelerin devam ettiğini, kısa sürede faaliyete geçmeyi planladıklarını kaydetti.

Türk bankaları arasındaki koordinasyona değinen Aydın, Makedonya'da Halkbank ile Ziraat Bankası arasındaki birleşmenin olumlu sonuçlar doğurduğunu dile getirdi. Aydın, Halkbank'ın son iki senede Makedonya'ya çok şey kattığını da sözlerine ekledi.

-Halkbank Makedonya'ya girişi 17. sıradan yaptı şimdi 4. sırada-

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ise 2011 yılının nisan ayından itibaren Makedonya'da faaliyet gösterdiklerini hatırlatırken, geldiklerinde 17. sıradaki banka olduklarını ancak bugün Halkbank Makedonya'nın sermaye büyüklüğüyle 4'ncü, aktif büyüklüğüyle 5'nci banka olduğunu gururla söyledi.

Halkbank Makedonya ile Ziraat Bankası birleşimiyle daha güçlü bir banka haline geldiklerini belirten Aslan, "Bugün itibariyle Makedonya'da 28 şubemiz var ve 300 milyon avroyu aşkın aktif büyüklüğümüz var. Türkiye'den bir bankanın bu ülkede faaliyet gösteriyor olması çok ciddi katkılar sağlamaktadır. Hem Türkiye'den yatırımcılara hem de başta Makedonya olmak üzere bu bölgedeki ülkelere. Bankaların kredi iştahlarının azaldığı bir ortamda biz gerek likitide gerekse de sermaye anlamında güçlü olduğumuz için kredi vermeye devam edebiliyoruz. Bunun en güzel örneğini son iki yılda gösterdik. Bu sene başından itibaren baktığımızda, Makedonya'da ilaveten 100 milyon avro kredi büyümesi olmuş ve bunun 50 milyondan fazlasını Halkbank kendi başına gerçekleştirmiş. Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden farkı işte burada; çok daha güçlü bir ekonomik varlık, çok daha güçlü bir likidite imkânı bölge ülkelerine gelebiliyor" diye konuştu.

-Makedonya Halkbank'ın bölgesel merkezi-

Aslan, Makedonya'yı bölgesel merkez olarak belirlediklerini söylerken, "Amacımız sadece bu ülkede yer almak değil, bölge ülkelerindeki ekonomilere de katkı sağlamak. Bu amaçla 2012 yılı sonunda Halkbank Makedonya'nın Belgrad'ta bir temsilciliğini açtık. Bunun yine verdiği mesaj çok güçlü aslında. Halkbank bölgeye karşı ciddi bir beklentiye sahip. Bu bölgede yatırımların artması, bu bölgede finansal aktivitenin güçlenmesi bakımından fırsatları değerlendireceğinin en önemli kanıtı. Şayet uygun satın alma imkanları çıkarsa bu bölgede sadece temsilcilikle değil iştirak edilmek suretiyle yeni bir bankayla da başka ülkelerde var olabiliriz" diye konuştu.

Aslan son olarak Makedonya'ya gelen Türk işadamlarına seslenirken, banka olarak reel sektöre kredi vermeye hazır olduklarını, bilançolarının yüzde 64'ünü kredilere ayırdıklarını ve reel sektörün kendilerine her zaman güvenebileceklerini dike getirdi.

- Makedonya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Stavrevski-

Makedonya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Zoran Stavrevski'nin katıldığı toplantının ilk bölümünde Avrupa Birliği'ndeki finansal krize ağırlık verildi. Avrupa'daki krizin sona ermediğini fakat istikrarlı bir şekilde iyiye doğru gittiğini ifade eden Stavrevski gelecek 2014 yılı için iyimser olduğunu ifade etti.

Stavrevski ayrıca Makedonya ekonomisinin iyiye doğru gittiğini ve Makedonya'nın Avrupa'da büyüyen dördüncü ekonomi olduğunun altını çizdi. Stvarevski, konuşmasında Makedonya'nın eskisine göre farklı bir ülke olduğunu ve 2007'de borçlarını erken ödediğini kaydetti.

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TBB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement