TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu Açıklaması

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Hiçbir zaman başkanlık modellerinde tiranlık türememiş.

15.05.2015 22:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Hiçbir zaman başkanlık modellerinde tiranlık türememiş. Tiranlık hep parlamenter sistemin olduğu dönemlerde türemiştir" dedi.

Kuzu, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti tarafından belediye tiyatro salonunda düzenlenen "Başkanlık Sistemi" konferansında, Türkiye'de başkanlık sisteminin iyi anlatılmadığını söyledi.

Başkanlık sisteminin yönetim alanında birçok kolaylık sağlayacağını ifade eden Kuzu, "550 milletvekili bugün için bana çok. Bu parlamenter sistemde hiç gerek yok ama başkanlıkla 550 milletvekili sayısı az gelir. Çünkü bu sistemde bölge küçülecek, her bir bölgeye yakın olarak dağılım yapılacak. Dolayısıyla siz hesabınızı sandıkta soracaksınız" diye konuştu.

Kuzu, başkanlık sisteminde merkez sağ ve solun yer alacağına işaret ederek, yönetime gelmede ise herkesin şansının eşit olduğunu vurguladı.

Göreve gelen kişinin herkesçe kabul görmesi için halkı kucaklaması gerektiğini ifade eden Kuzu, şunları aktardı:

"Başkanın göreve gelmesi için halka önce güven vermesi gerekiyor. Yüzde elli artı bir almak o kadar zorki. Herkese kucak açacaksın. Bu modelin formülü şu; gelecek olan kimse sağ ya da sol olsun fark etmez. Mevlana'nın dediği gibi 'Ne olursan ol yine de gel' demesi lazım. Bunu yapan başkan olur. Bunu yapan yüzde 51'i alır. Yapamayan da havasını alır. Bu kadar basit. 'Alevisi, Sünnisi hepsi benim kardeşimdir' diye kucakladığın anda seni getirirler. 'Yok' derseniz başa gelemezsin."

Kuzu, başkanlık modelinde diktatörlüğün olmadığını, bu şekilde yapılan yorumların başkanlık sistemini lekelemeye yönelik olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Şimdi bir adamın yetkisini kullanıp tiranlık, despotluk yapabilmesi için yetki lazım. O yetkiler de para ve kanundur. Bugünkü modelle bu iki güç başbakanın elinde. Başbakan istese bugün tiran olur ama başkanlık modelindeki başkanın elinde ne kanun ne de para var. Dolayısıyla burada tiranlık falan o kadar uzak bir ihtimalki kaldıki yüzde 51 ile bir memleket tiranı seçiyorsa zaten o artık onu hak etmiş demek. Yani bir memlekette yüzde 51 ile hatta 2. turda yüzde 70 ile bir adam gelecek, o memleket artık bizim malum Hazreti Peygamberin de hadisi şerifinde herkes layık olduğu idareyle yönetilir. Bu kadar nettir. Falan gelirse, falan gelmezse diye bir şey yok. Kendi düşen ağlamaz. Bu milletin yüzde 70'i böyle birini seçiyorsa yapacak da çok fazla bir şey yok bana sorarsanız ama sistemin kendi bunu getirmez. Hiçbir zaman başkanlık modellerinde tiranlık türememiş. Tiranlık hep parlamenter sistemin olduğu dönemlerde türemiştir. Hitler, Mussolini, Franko hep bunlar parlamenter sistemin diktatörleridir."

Konferansa, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement