TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu."Her Modelin Sıkıntısı Olabilir, Bunu Kabul Ediyoruz." - Son Dakika
Politika

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu."Her Modelin Sıkıntısı Olabilir, Bunu Kabul Ediyoruz."

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu."Her Modelin Sıkıntısı Olabilir, Bunu Kabul Ediyoruz."

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Her modelin sıkıntısı olabilir, bunu kabul ediyoruz."

10.05.2012 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Her modelin sıkıntısı olabilir, bunu kabul ediyoruz. Ama siz eğer gerçek anlamda bir demokrasi istiyorsanız, başkanlık modeli bu işin 'bam teli' olarak gözüküyor" dedi.

Kuzu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Yeni Anayasa Yapım Süreci" konulu paneldeki konuşmasına, "Burada misafirim. Bana yumurta atmayın. Başka takım elbisem yok" sözleriyle başladı.

Son dönemde "başkanlık sistemi" tartışmalarının sıkça gündeme geldiğini vurgulayan Kuzu, "Açık söylüyorum, ABD'deki Başkan'dan, bizdeki Başbakan, Almanya'daki Başbakan, İngiltere'deki Başbakan en az üç kat daha yetkilidir. Dolayısıyla siz diktatörlükten korkuyorsanız, gidin başkanlık sistemi limanına sığının. Tablo bu" diye konuştu.

Kuzu, kendisinin ve kendisi gibi düşünenlerin "diktatörlüğü savunanlar" şeklinde nitelendirildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu sistemi bilen bize hangi soruyu sorar biliyor musunuz- 'Ya hocam sen bunu savunuyorsun, tamam... Peki çok müstakil bir Meclis var. Bu başkanın istediği kanun çıkmazsa, istediği bütçe çıkmazsa, bu başkanın hali ne olur' dese, İnek Şaban'ın yaptığı gibi 'gel seni kucaklayacağım' diyeceğim. Çünkü bu işi bildiğini gösterir. 'Diktatörlük gelir' dedi mi, ben öldüm. Çünkü bu onun zır cahil olduğunu gösterir. Kim olursa olsun. Yani tabii ki her sistemin arızası, kusuru olabilir. Her modelin sıkıntısı olabilir, bunu kabul ediyoruz. Ama siz eğer gerçek anlamda bir demokrasi istiyorsanız, başkanlık modeli bu işin 'bam teli' olarak gözüküyor. Ötekilerde maalesef bunu göremiyorsunuz. Bu sistemin kendinden kaynaklanıyor. Bunun ıslahı, iflahı olmaz."

-"En iyi anayasamız..."-

"En iyi anayasamız, Atatürk'ün yaptığı 1921-1924 anayasalarıdır" diyen Kuzu, sonraki dönemlerde ortaya çıkan darbeler nedeniyle milli iradenin kenara çekildiğini anlattı.

Ulu Önder Atatürk'ün, "Bu milletin tek ve gerçek temsilcisi Meclis'tir" sözünü anımsatan Kuzu, "Sonrakiler ne diyor- 1961'den sonra 'Egemenlik milletindir, yetkiyi organlar kullanır' var. Peki kim bunlar- Kim önce davranırsa. İtfaiye alıyor hortumu, biraz da fazla su sıkarsa oturuyor. Suyun da bir gücü var. Tablo bu" dedi.

Kuzu, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Panelin sonunda OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan tarafından Kuzu'ya plaket takdim edildi. Bir öğrenci de sepetin içine yerleştirdiği deve kuşu yumurtasını Kuzu'ya hediye etti.

- SAMSUN

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu.'Her Modelin Sıkıntısı Olabilir, Bunu Kabul Ediyoruz.' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement